Nattlige Skrekkanfall

- Lite søvn og stress kan trigge natteskrekk

Har du opplevd at partneren, venninnen eller barnet ditt skriker i søvne uten å få kontakt? Da opplever de mest sannsynlig natteskrekk!

NATTESKREKK: Intense rykninger og åpne øyne mens du sover er to av kjennetegnene på at du opplever såkalt natteskrekk, eller nattlige skrekkanfall.  Foto: Shutterstock / Photographee.eu
NATTESKREKK: Intense rykninger og åpne øyne mens du sover er to av kjennetegnene på at du opplever såkalt natteskrekk, eller nattlige skrekkanfall. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke til å legge skjul på at mange sprøe ting skjer når vi sover. Vi snakker og går i søvne, vi lammes under drømmer og mange opplever også å «falle» i søvne!

Men har du noen gang opplevd at kjæresten din, venninnen eller barnet ditt skriker i søvne - med åpne øyne - uten at du klarer å få kontakt med dem? Eller har du hørt av andre at det har skjedd med deg? Da opplevde du noe som kalles «night terror» eller nattlige skrekkanfall, som det heter på norsk.

Ubehagelig? Vi vet! Men ifølge ekspertene er det heldigvis ikke en alvorlig tilstand, til tross for at det kan oppleves som ekkelt og ikke minst skummelt å ikke klare å få kontakt (eller vekke) personen som opplever natteskrekk.

LES OGSÅ: Sover du dårlig når det er fullmåne?

- «Human» bevissthet veksler normalt mellom tre nivåer. Våkenhet, REM (drømme-søvn) og non-REM (hvilesøvn). Det vanligste er «rene» tilstander, men sammenblanding kan forekomme, som oftest i unge umodne hjerner, forteller Morten Engstrøm, søvnforsker ved NTNU, og legger til:

- Natteskrekk regnes som en NREM parasomni. En slags delvis og plutselig oppvåkning fra dyp hvilesøvn, og starter gjerne med et skrik og intense bevegelser. Som oftest er øynene åpne, men bare deler av hjernen er våken, mens resten fremdeles «sover».

- Farlige situasjoner kan forekomme

Også Bjørn Bjorvatn, professor og søvnekspert ved Haukeland Universitetssykehus, forteller til KK.no at nattlige skrekkanfall gjerne starter med et skrik, som følges av en ufullstendig oppvåkning - så de fleste husker faktisk ikke å ha hatt natteskrekk.

- Personer som opplever nattlige skrekkanfall ser ofte skrekkslagne ut, kan hoppe ut av sengen, og man kan ha store vansker med å få kontakt med personen, sier Bjorvatn og fortsetter:

- Personen husker som oftest ikke anfallet neste dag, og som oftest svarer han eller hun ikke på tiltale. I tillegg kan det være vanskelig å vekke personen under anfallet. Dette skyldes at nattlige skrekkanfall er assosiert med den dype søvnen vår.

Men til tross for at det kan høres ganske skremmende ut, forteller ekspertene at natteskrekk absolutt ikke er en alvorlig tilstand, men at de som opplever det kan skade seg selv eller andre rundt seg, da man ikke har kontroll under anfallet.

LES OGSÅ: Derfor sover du dårlig første natten hjemmefra

- Den våkne delen av hjernen opplever angst eller redsel, samtidig som selvkontrollen og fornuften fortsatt sover, noe som gjør at handlingene kan være uhemmet. Personer som opplever natteskrekk angriper vanligvis ikke dersom man ikke prøver å vekke eller styre dem, men særlig menn kan bli lettere aggressive når de opplever natteskrek, sier Engestrøm og legger til:

- Selv om nattlige skrekkanfall ikke er en alvorlig tilstand, kan farlige situasjoner forekomme både for personen som opplever anfallet og de rundt.

- Hvor lenge pleier anfallene å vare?

- Varigheten er oftest kort, som oftest under 10 minutter, men skal kunne vare opp mot 40 minutter i noen spesielle tilfeller.

RAMMER BARN: Ekspertene forteller at nattskrekk som oftest rammer barn, men at også noen voksne opplever det til tider. Foto: Shutterstock / Ozgur Coskun
RAMMER BARN: Ekspertene forteller at nattskrekk som oftest rammer barn, men at også noen voksne opplever det til tider. Foto: Shutterstock / Ozgur Coskun Vis mer

Rammer som oftest barn

Til tross for at de fleste i løpet av livet kan oppleve nattlige skrekkanfall, er det som oftest barn som rammes av de ubehagelige anfallene forteller Engstrøm.

- Natt-terror er oppgitt å forekomme hos opp mot syv prosent hos barn og to prosent hos voksne, men de fleste vokser av seg anfallene i senere alder, sier Engstrøm og får støtte fra Bjorvatn:

- Anfallene starter gjerne i 4-års alderen, og de aller fleste vokser dette av seg før de blir tenåringer. Hyppigst sees tilstanden i aldersgruppen 5-7 år, sier.

- Men hva kommer anfallene av?

- Arvelige faktorer spiller en rolle. Undersøkelser viser at de fleste med nattlige skrekkanfall har slektninger som har eller har hatt liknende plager, men man vet ikke hva som er årsaken til nattlige skrekkanfall, sier Bjorvatn og legger til:

- Når det er sagt er det er en tydelig sammenheng mellom mengden av dyp søvn og slike anfall. Barn sover dypere enn voksne, og det kan forklare hvorfor nattlige skrekkanfall i hovedsak sees hos barn, sier Bjorvatn og får medhold av Engstrøm som legger til at også andre faktorer kan være grunnen til at man opplever natteskrekk:

- Forutgående lite søvn og stress kan være triggere i tillegg til nye steder, sykdom, samt forstyrrende episoder etter innsovning kan øke risikoen for å oppleve anfallene.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke gå over de anbefalte timene med søvn

- Det er viktig å forstå at tilstanden ikke skyldes alvorlig sykdom

Men kan man i det hele tatt gjøre noe med anfallene? Eller må de bare gå bort av seg selv? Ifølge ekspertene vil det som oftest ikke være nødvendig med behandling mot nattlige skrekkanfall, da det ikke skyldes sykdom.

- Det er viktig å forstå at tilstanden ikke skyldes alvorlig sykdom. De aller fleste vokser dette av seg. Men man kan selvsagt gjøre noen tiltak både før anfallene oppstår og under anfallene, sier Bjorvatn og forklarer:

- Jeg vil ikke anbefale å prøve å vekke personen under nattlige skrekkanfall. Snakk heller beroligende til personen. Risiko for skrekkanfallene øker også ved søvnmangel, sannsynligvis fordi dette medfører økt mengde av den dype søvnen. Det er derfor viktig å passe på å få nok søvn hver natt.

Engstrøm forteller i tillegg at det i barns tilfelle kan være spesielt viktig å forebygge uheldige episoder før anfallene oppstår. Er det snakk om små barn, kan det være en ide å gå til innkjøp av høye sengegjerder og helst unngå overkøyer, i tilfelle de skulle oppleve intense rykk. Når det kommer til voksne er stressreduserende tiltak den beste løsningen.

LES OGSÅ: Slik kan lite søvn skade deg

Er tilfellene derimot mer alvorlig, forteller ekspertene at medikamentell behandling kan være aktuelt, da det vil kunne reduserer den dype søvnen. Likevel understreker han at slike medikamenter kan gi problematiske bivirkninger, og at faren for avhengighet er der.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer