3000 får lungekreft hvert år, stadig flere er kvinner:

- Livet kan bli bra selv om det ikke blir som forventet

Sjokk, skam og skyld. Det var de første følelsene som dukket opp da Karine fikk diagnosen lungekreft - hun hadde jo begynt å røyke som 14-åring.

BLE FRISK: Det å leve med alvorlig sykdom, er som å være i en berg-og-dalbane. Det veksler mellom fortvilelse og håp. – Men legene var flinke til å gi meg håp, forteller Karine. Foto: Ellen Johanne Jarli
BLE FRISK: Det å leve med alvorlig sykdom, er som å være i en berg-og-dalbane. Det veksler mellom fortvilelse og håp. – Men legene var flinke til å gi meg håp, forteller Karine. Foto: Ellen Johanne Jarli Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Både oldemoren, mormoren og moren til Karine Tveiten (58) fra Nøtterøy ble rammet av brystkreft, og Karine var lenge redd for at også hun var genetisk disponert. I tillegg utviklet moren buk-spyttkjertelkreft, mens faren levde med flere plager etter at han fikk lungekreft og fjernet en lunge i 1973.

– Før jeg var 40 år, hadde begge foreldrene mine alvorlige kreftdiagnoser, forteller hun.

Tanken på at hun selv kunne bli syk, lå alltid i bakhodet. Men at det var lungekreft som skulle ramme henne, var ikke Karine forberedt på.

Uforklarlige magesmerter

– Når man har så mye sykdom rundt seg, går man enten under, eller så får man galgenhumor, sier Karine.

Hun forteller om hvordan foreldrenes sykdom preget livet hennes. Om den tøffe tiden i 2001 da hun selv var etablert i Sverige med tre barn og måtte pendle til Norge. Der stelte hun den kreftsyke moren samtidig som hun tok seg av faren som også trengte hjelp. Etter bare sju måneder døde moren. De neste årene brukte Karine på å komme i form og ta grep om egen helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.