VIL DU JOGGE? Løpeekspert Kjetil Måkestad gir deg sine beste tips lenger nede i artikkelen. Foto: Thinkstock
VIL DU JOGGE? Løpeekspert Kjetil Måkestad gir deg sine beste tips lenger nede i artikkelen. Foto: Thinkstock Vis mer

Jogging

- Løping er den beste treningsformen

Her er ekspertens råd for deg som ønsker å begynne.

Spørsmål 1:

Hva trener du (stem eventuelt flere ganger)?
Jogging slår svømming, langrenn, sykling – ja, alt, ifølge Kjetil Måkestad, tidligere NM-vinner på 1500-meter og løpeekspert for Nike.

- Det er den desidert beste treningsformen, sier han til KK.no.

- Det er fordi du er nødt til å løfte din egen kroppsvekt for hvert eneste steg du tar. Og dette gjør du gang på gang, forklarer han.

- Løping forbrenner flere kalorier i timen enn noen annen treningsform.

- I tillegg vil belastningen på kroppen – det vil si støtet du får når du treffer bakken – ha en positiv effekt på skjelettet og gjøre det sterkere.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om jogging

Jogge
 
528 (43%)
Styrketrening
 
161 (13%)
 
156 (13%)
Sykle
 
122 (10%)
Aerobic
 
74 (6%)
Annet
 
47 (4%)
Trener ikke
 
47 (4%)
Pilates/yoga
 
39 (3%)
Svømme
 
30 (2%)
Langrenn
 
10 (1%)

Hvordan unngå skader

Det er imidlertid ikke uvanlig at joggere pådrar seg skader. Og ifølge eksperten skyldes det som regel det han kaller for «too much, too fast, too soon» (for mye, for raskt, for snart).

- Økningen i belastningen er ikke gradvis nok, sier Måkestad. Og spesielt utsatt er nybegynnere.

- Du må regne med å bruke to måneder på å komme opp i ønsket treningsmengde med jogging. Du bør ikke øke for fort. Kroppen trenger tid til å tilpasse seg.

- I begynnelsen bør du jogge maks to ganger i uken. Når du har gjort det i noen uker, kan du øke. Begynn gjerne med å øke lengden på turen før du legger til en ekstra økt.

- I tillegg vil det selvfølgelig være mest gunstig å løpe ute i skog og mark enn på asfalt, påpeker Måkestad.

- Det kan også være lurt å få tips fra andre joggere. De har gjerne feilet og lært, og kan gi deg gode tips, foreslår han.

LES OGSÅ: Kom i joggeform på seks uker

Løpe ute eller inne?

Men hva er best? Å løpe inne på tredemølle eller ute? Ifølge Måkestad er dette mest en smakssak, men begge deler har sine fordeler og ulemper.

- På en tredemølle er det båndet som beveger seg. Du skaper altså ikke fremdriften selv, og du får dermed ikke trent leggene på samme måte.

- Tredemøllen er imidlertid et kjempebra treningsverktøy. Du kan styre alt selv. Du kan stoppe hvis du får vondt, det kan du ikke ute. Da må du jo hjem uansett.

- Du kan også kontrollere motstanden. For eksempel vil det beste være å løpe oppover hvis du har vondt i kneet. Da kan du få til en stigning på tredemøllen. Men hvis du er ute, er du nødt til å gå ned den bakken igjen, som gjerne ikke er like godt for kneet.

- Men hvis jeg måtte velge mellom å løpe ute eller inne, er det ute som vinner, sier Måkestad.

- Det er godt å få luftet både kropp og hode, og psykisk sett er det nok det beste alternativet. I tillegg er det absolutt det kjekkeste hvis du foretrekker å trene sammen med en venn. Det er hyggeligere å løpe ute sammen enn inne på et treningsstudio.

Det beste treningstipset

Og for deg som har lyst til å begynne å trene – enten det er jogging eller noe annet – er nettopp det å ha en treningskompis et av de beste tipsene Måkestad kan gi.

- Avtaler er gull verdt for de aller fleste. Da øker sjansen for at du gjennomfører økten betraktelig.

En treningskompis er imidlertid ikke bare noe som kan hjelpe nybegynnere. Også drevne mosjonister kan ha utbytte av å trene sammen med noen.

- Det er lett å bli for komfortabel. En treningskompis kan hjelpe deg med å utfordre deg selv.

SE OGSÅ: Her er den perfekte treningsuka

- Generelt er folk for lite flinke til å trene variert, og de fleste har mye å gå på. Ønsker du virkelig framgang, må du veksle mellom treningsformer, treningssteder og tempo. Gjerne i form av intervaller.

- Da kan du jo avtale med en kompis å ta en intervalltrening en gang i uka. Og igjen øker sjansen for at du faktisk gjennomfører det, og kanskje presser du deg selv litt ekstra også.

- Det er jo ikke uten grunn at personlige trenere er blitt så populært. Det er ikke fordi folk synes det er kjekt å betale så mye for det, men fordi du hele tiden har en som «pusher» deg – i tillegg til at det gir resultater.

KJETIL MÅKESTAD: Har NM-gullmedalje på 1500 meter. Foto: Arkivfoto (Per Ervland)
KJETIL MÅKESTAD: Har NM-gullmedalje på 1500 meter. Foto: Arkivfoto (Per Ervland) Vis mer
HVA ER BEST? Løping utendørs og jogging inne på tredemølle har begge deler sine fordeler og ulemper. Foto: Colourbox.com
HVA ER BEST? Løping utendørs og jogging inne på tredemølle har begge deler sine fordeler og ulemper. Foto: Colourbox.com Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: