Hælsmerte - Plantar fasciitt

Løsningen på hælsmerter

Plages du med hælsmerte? Det er mulig å gjøre noe med.

REDUSERER LIVSKVALITETEN: Plantar Fasciitt gir en stikkende hælsmerte når du går. Tilstanden er plagsom, men mulig å gjøre noe med. Foto: NTB Shutterstock
REDUSERER LIVSKVALITETEN: Plantar Fasciitt gir en stikkende hælsmerte når du går. Tilstanden er plagsom, men mulig å gjøre noe med. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Noen går med veldig langvarige plager. De faller ut av all aktivitet og ut av yrkeslivet. De får redusert livskvalitet, sier overlege Marius Molund ved ortopedisk avdeling ved Sykehuset Østfold til Vi.no.

Han snakker om Plantar Fasciitt, en svært vanlig lidelse som karakteriseres av stikkende hælsmerte når du går. Molund beskriver det som et folkehelseproblem.

- Du får vondt under hælen når du setter hælen ned. Det skjer når du har vært i ro. Hvis du har sittet i sofaen eller går ut av senga om morgenen så gjør det vondt de første skrittene du tar, sier han.

For de aller fleste går plagene over av seg selv ifølge Molund. Det kan hjelpe å ta det med ro, å tøye eller få fysiskalsk behandling. Tilstanden trenger ikke å være dramatisk, men:

- For mange går smertene over i en kronisk fase. Noen opplever å ha vondt hver eneste dag i mange år, sier Molund.

Kirurgi mot hælsmerter

Ifølge Molund har det lenge vært et dårlig behandlingstilbud til pasienter som ikke blir kvitt plagen. De siste åra er det imidlertid kommet en rekke studier som foreslår kirurgisk seneforlenging i leggmuskulaturen som behandling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.