Våkner du om natta og må tisse?

Løsningen på problemet «alle» menn får med alderen

Nesten alle menn opplever problemer med vannlating når de blir eldre, og urologen mener det er en underbehandlet tilstand. Den gode nyheten er at det både finnes gode råd og medisiner for de som plages.

VANSKELIG Å SOVE? Dårlig søvn kan påvirke livskvaliteten. Det trenger ikke være mer enn små tiltak som skal til for at du skal kunne sove gjennom natta uten å måtte besøke toalettet. Foto: Shutterstock/NTB
VANSKELIG Å SOVE? Dårlig søvn kan påvirke livskvaliteten. Det trenger ikke være mer enn små tiltak som skal til for at du skal kunne sove gjennom natta uten å måtte besøke toalettet. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er du mye oppe om natta fordi du må på do? Føler du at dårlig nattesøvn påvirker livskvaliteten? Den gode nyheten er at det finnes enkle grep som kan hjelpe deg.

Alfred Honoré, urolog på Prostatasenteret ved urologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus, forteller at vannlatingsproblemer hos menn kan oppstå i 50-åra og oppover. En enkel kartlegging av vaner kan hjelper mange pasienter.

– Vi kartlegger drikkemønster og hvor ofte mannen tisser i løpet av to døgn. Noen drikker mye før de legger seg. Etter hvert når vi blir eldre og hjertet ikke fungerer så godt, blir det oftere problemer med vannlatingen. I ung alder går vannet fort gjennom systemet. Jo eldre vi blir, desto lengre tid tar det for nyrer og hjerte å kvitte seg med overflødig væske, forklarer Honoré.

Men når bør man så slutte å drikke om kvelden?

– Ikke drikk etter klokka 18, råder Honoré.

Han forteller at noen pasienter også rett og slett trenger blæretrening.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer