Sterk Lukt I Urinen

Lukter det sterkt når du tisser?

Det kan komme av noe helt annet enn du tror.

STERK LUKT? Det kan ha flere årsaker. Og noen av dem må sjekkes ut hos lege.  Foto: Scanpix
STERK LUKT? Det kan ha flere årsaker. Og noen av dem må sjekkes ut hos lege. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sterk lukt i urinen kan ha flere årsaker. Det kan komme av noe så enkelt som at du har spist asparges eller drukket for lite vann, men det kan også være noe langt mer alvorlig som er årsaken. Ifølge overlege på Radiumhospitalet, Arne Westgaard, kan én årsak være at du har fått en urinveisinfeksjon. 

- Spesielt hos eldre eller småbarn som ikke selv sier fra om symptomer som svie ved vannlating, kan vond lukt fra urinen være en viktig pekepinn, har han tidligere uttalt til KK.no. 

Og da er det viktig at du kommer deg til lege og får avlagt en prøve. Et annet symptom du kan se etter om du mistenker en urinveisinfeksjon er at urinen er litt rosa eller grumsete i fargen. 

- Asymptomatiske urinveisinfeksjoner, som verken gir svie, lukt eller feber, trenger iblant ikke behandling. Men det er viktig å legge til at det ikke er noe man bør avgjøre selv - ubehandlet urinveisinfeksjon kan i verste fall gi alvorlig nyrebekkenbetennelse og blodforgiftning, eller skade på nyrene, sier Westgaard. LES OGSÅ: Må du ofte tisse om natten? 

Kommer ikke alltid fra urinen

Men lukten trenger faktisk ikke ha noe med urinen å gjøre. 

- Bakteriell vaginose kan man også merke når man tisser selv om lukten egentlig kommer fra skjeden. 

Bakteriell vaginose, eller skjedekatarr, er en infeksjon i skjeden, som følge av forstyrret bakterieflora. Andre symptomer å se etter da er tynn, grålig eller hvit utflod, og det er egentlig herfra den sterke lukten kommer, ifølge Helsebiblioteket.

Har du mistanke om dette, drar du til legen og tar en prøve. Er svaret positivt, får du en tre- til syvdagers antibiotikakur. Noen ganger går infeksjonen også over av seg selv, uten behandling. 

Andre grunner til sterk lukt i urinen er i ølge Westgaard rett og slett at du er dehydrert. 

- Mer konsentrert urin gir i seg selv kraftigere lukt.

Da er det altså bare å få i seg mer vann. Andre tegn på at du er dehydrert er hodepine og selvfølgelig tørste. Urinen skal være lys gul, og ikke sterk i hverken farge eller lukt, om du har fått i deg nok vann. 

LES OGSÅ: Så ofte er det vanlig å gå på do

Kan være helt ufarlig

I tillegg kan lukten rett og slett komme av maten du har spist, og da er det helt ufarlig. Asparges gir som kjent sterk lukt. Dette kommer av at maten brytes og skiller ut svovelholdige forbindelser.

Aldri hatt noe problemer med aspargesspising? Ifølge Forskning.no, er det ikke noe galt med deg om du aldri har lagt merke til dette, eller om du er den eneste du vet om som har det. Det er nemlig bare halvparten av oss som er genetisk disponert til å kjenne denne lukten. 

Vil du unngå den sterke lukta når du spiser asparges, er det greit å vite at selv om man aldri kan fjerne de svovelholdige forbindelsene helt, vil det bli bedre jo lenger man behandler aspargesen. 

MÅ SJEKKES OPP: Arne Westgaard er overlege på Radiumhospitalet, og forteller at en ubehandlet urinveisinfeksjon kan få alvorlige konsekvenser. Foto: Privat
MÅ SJEKKES OPP: Arne Westgaard er overlege på Radiumhospitalet, og forteller at en ubehandlet urinveisinfeksjon kan få alvorlige konsekvenser. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Overbevist om at du er alvorlig syk? 

Forekommer hos diabetikere, «fastere» og gravide

En annen grunn til sterk lukt i urinen ser vi hos diabetikere.

- Hvis en insulinavhengig diabetiker over lengre tid ikke tar insulin, vil blodsukkernivået bli så høyt at kroppen danner ketoner for å bli kvitt sukkeroverskuddet.

- Aceton er et slikt keton, og vi kjenner igjen lukten fra neglelakkfjerner, hvor aceton er hovedbestanddelen. Dermed kan det lukte aceton fra pusten og urinen til en diabetiker som har unnlatt å ta insulin. Men også aceton er det bare noen av oss som kan lukte - på samme måte som med asparges, sier Westgaard. 

LES OGSÅ: Hvilken farge tisser du?

Langvarig faste, og lavkarbodietter, kan også føre til overproduksjon av ketoner, og at det lukter aceton fra pusten og urinen. Dette kan være årsaken til sykdomslukten fra for eksempel små barn som ikke har fått i seg tilstrekkelig med næring, og fra gravide som er kvalme og kaster opp, eller utvikler svangerskapsdiabetes.

- Men mange gravide blir svært følsomme for lukter - og opplevelsen av at urinen lukter annerledes er ikke nødvendigvis det samme som at noe er galt. Da er det alltids lurt å ta med en urinprøve til legen for en sjekk hvis urinen lukter muffens!   

I tillegg utelukker ikke Westgaard at sterk lukt kan være et symptom på en nyresykdom, og da er det selvfølgelig viktig å finne ut av hva som kan være galt.  

Denne saken er tidligere publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer