Lukt

Lukter det vondt av underlivet ditt?

Dette kan være årsaken.

SJENERENDE PLAGE: Vond lukt fra underlivet kan være veldig sjenerende og forårsakes som oftest av bakteriell ubalanse.  Foto: Shutterstock / Vladimir Gjorgiev
SJENERENDE PLAGE: Vond lukt fra underlivet kan være veldig sjenerende og forårsakes som oftest av bakteriell ubalanse. Foto: Shutterstock / Vladimir Gjorgiev Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du plaget av sjenerende lukt i underlivet, er du ikke alene. Veldig mange kvinner er på et tidspunkt i livet plaget av vond lukt fra skjeden, men årsaken er som regel ikke alvorlig.

- Vond lukt nedentil er veldig vanlig og skyldes som regel bakteriell vaginose. Det er en bakteriell ubalanse i kjeden og gir utflod med dårlig lukt - nærmest en råtten fiskelukt. Mange er plaget av dette innimellom, mens andre sliter mye med vond lukt, sier Anne Grønmark som er gynekolog ved Volvat Medisinske senter i Fredrikstad.

Den normale lukten i underlivet er gjerne litt syrlig, men dette varierer fra person til person.

I skjeden er det en rikelig bakterieflora som hovedsakelig består av melkesyrebakterier (lactobasiller) i balanse med hverandre. De skaper et surt miljø og gir en beskyttelse mot andre bakterier utenfra.

- Det er en opphopning av ufarlige bakterier i skjeden som gir «fiskelukten», forklarer Josef Ekgren, gynekolog ved Majorstuaklinikken.

Kan komme av stress

Bakteriell vaginose kan ramme hvem som helst uten noen spesiell grunn. Likevel er det noen ting som øker risikoen. Har du en ny seksualpartner, kan bakteriefloraen forandre seg. Bruk av kobberspiral kan øke sjansene for bakteriell vaginose og røykere er ofte mer plaget.

Stress kan også trigge lukten.

- Lukten kommer når det er ubalanse i vaginas «økosystem» som kan skyldes sosial stress, særlig hos yngre kvinner som har sterk pliktfølelse og stresser mye, sier Ekgren.

STRESS KAN GI LUKT: Stress øker faren for vond lukt i underlivet.  Foto: Shutterstock / Stokkete
STRESS KAN GI LUKT: Stress øker faren for vond lukt i underlivet. Foto: Shutterstock / Stokkete Vis mer

Lukten er altså ikke et symptom på en kjønnssykdom, som mange tror, men kan forekomme samtidig som klamydia og gonoré. Kvinner tror ofte at lukten og utfloden er tegn på en soppinfeksjon, noe Grønmark avkrefter.

-  Vond lukt er ikke et tegn på soppinfeksjon, som mange tror. Sopp gir kløe og svie. Man kan selvsagt ha begge deler, men mange opplever å få feilbehandling for sopp når de egentlig har bakteriell vaginose.

LES OGSÅ: Vær forsiktig med intimbarbering

Lukten kommer ofte tilbake

Lukten er ikke farlig, og kan ofte lett behandles. Melkesyrekapsler som kjøpes reseptfritt på apoteket kan hjelpe. Har du vært plaget med dette en stund, bør du oppsøke lege som eventuelt kan gi deg reseptbelagte medikamenter.

- En del av dem som har vært plaget av vond lukt, får symptomene tilbake etter kort tid. Da kan man blant annet benytte reseptfrie vaginalkapsler som vil nøytralisere PH-en, foreslår Grønmark.

LES OGSÅ: Slik holder du underlivet ditt friskt

VASK MED VANN: Vask underlivet med vann en til to ganger om dagen. Såpe er unødvendig.  Foto: Shutterstock / Antonio Guillem
VASK MED VANN: Vask underlivet med vann en til to ganger om dagen. Såpe er unødvendig. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem Vis mer

I tillegg gjelder det selvsagt å holde underlivet renslig. Som KK tidligere har skrevet, holder det å vaske med vanlig vann, og man kan trygt kutte ut såkalte intimsåper.

- Det er overhodet ikke nødvendig å bruke intimsåpe eller annen såpe når du vasker underlivet. Hverken kvinner eller menn trenger å bruke såpe når de vasker kjønnsorganene sine, for man blir faktisk akkurat like ren om man skyller seg med vann i dusjen, har professor og gynekolog Britt-Ingjerd Nesheim tidligere fortalt KK.no. 

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer