Lukt

Lukter det vondt av underlivet ditt?

Dette kan være årsaken.

SJENERENDE PLAGE: Vond lukt fra underlivet kan være veldig sjenerende og forårsakes som oftest av bakteriell ubalanse.  Foto: Shutterstock / Vladimir Gjorgiev
SJENERENDE PLAGE: Vond lukt fra underlivet kan være veldig sjenerende og forårsakes som oftest av bakteriell ubalanse. Foto: Shutterstock / Vladimir Gjorgiev Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du plaget av sjenerende lukt i underlivet, er du ikke alene. Veldig mange kvinner er på et tidspunkt i livet plaget av vond lukt fra skjeden, men årsaken er som regel ikke alvorlig.

- Vond lukt nedentil er veldig vanlig og skyldes som regel bakteriell vaginose. Det er en bakteriell ubalanse i kjeden og gir utflod med dårlig lukt - nærmest en råtten fiskelukt. Mange er plaget av dette innimellom, mens andre sliter mye med vond lukt, sier Anne Grønmark som er gynekolog ved Volvat Medisinske senter i Fredrikstad.

Den normale lukten i underlivet er gjerne litt syrlig, men dette varierer fra person til person.

I skjeden er det en rikelig bakterieflora som hovedsakelig består av melkesyrebakterier (lactobasiller) i balanse med hverandre. De skaper et surt miljø og gir en beskyttelse mot andre bakterier utenfra.

- Det er en opphopning av ufarlige bakterier i skjeden som gir «fiskelukten», forklarer Josef Ekgren, gynekolog ved Majorstuaklinikken.

Kan komme av stress

Bakteriell vaginose kan ramme hvem som helst uten noen spesiell grunn. Likevel er det noen ting som øker risikoen. Har du en ny seksualpartner, kan bakteriefloraen forandre seg. Bruk av kobberspiral kan øke sjansene for bakteriell vaginose og røykere er ofte mer plaget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer