Urin som lukter vondt

Lukter det vondt når du tisser? Her er 11 mulige årsaker

Slik vet du om du bør kontakte lege.

URIN SOM LUKTER VONDT: Som regel er det helt ufarlige årsaker til at det lukter litt rart når du tisser. Men i noen tilfeller må du oppsøke lege. FOTO: NTB
URIN SOM LUKTER VONDT: Som regel er det helt ufarlige årsaker til at det lukter litt rart når du tisser. Men i noen tilfeller må du oppsøke lege. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du opplevd å gå på do for å tisse, for så å bli litt overrasket over lukten som kommer?

Det er ikke uvanlig, og det er en rekke ulike «dufter» som kan møte oss etter vi har tisset: surt, søtlig, stramt eller rett og slett skikkelig illeluktende.

Endringer i hvordan urinen lukter kan ha flere årsaker, og i enkelte tilfeller er det viktig at du oppsøker lege.

Først og fremst: Hvordan vet vi at urinen vår er «normal»?

Du har sikkert lagt merke til at fargen kan endre seg mye - noen ganger er den lys, og andre ganger er den mørkere. Dette er helt normalt - faktisk er det et tegn på at nyrene dine fungerer utmerket og tilpasser urinproduksjonen ut fra væskemengde og salter i kroppen din, skriver Lommelegen.

Noe fargeendring er altså helt ufarlig, men i enkelte tilfeller kan fargen på urinen din kan fortelle deg noe om helsen din.

Det samme kan lukten - så, når bør vi ta endret lukt på alvor?

Women's Health Mag snakket nylig med tre eksperter innenfor urologi og gynekologi, og presenterte en liste over mulige årsaker til at det lukter vondt når du tisser. De får du oppsummert her:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer