Urin som lukter vondt

Lukter det vondt når du tisser? Her er 11 mulige årsaker

Slik vet du om du bør kontakte lege.

URIN SOM LUKTER VONDT: Som regel er det helt ufarlige årsaker til at det lukter litt rart når du tisser. Men i noen tilfeller må du oppsøke lege. FOTO: NTB
URIN SOM LUKTER VONDT: Som regel er det helt ufarlige årsaker til at det lukter litt rart når du tisser. Men i noen tilfeller må du oppsøke lege. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du opplevd å gå på do for å tisse, for så å bli litt overrasket over lukten som kommer?

Det er ikke uvanlig, og det er en rekke ulike «dufter» som kan møte oss etter vi har tisset: surt, søtlig, stramt eller rett og slett skikkelig illeluktende.

Endringer i hvordan urinen lukter kan ha flere årsaker, og i enkelte tilfeller er det viktig at du oppsøker lege.

Først og fremst: Hvordan vet vi at urinen vår er «normal»?

Du har sikkert lagt merke til at fargen kan endre seg mye - noen ganger er den lys, og andre ganger er den mørkere. Dette er helt normalt - faktisk er det et tegn på at nyrene dine fungerer utmerket og tilpasser urinproduksjonen ut fra væskemengde og salter i kroppen din, skriver Lommelegen.

Noe fargeendring er altså helt ufarlig, men i enkelte tilfeller kan fargen på urinen din kan fortelle deg noe om helsen din.

Det samme kan lukten - så, når bør vi ta endret lukt på alvor?

Women's Health Mag snakket nylig med tre eksperter innenfor urologi og gynekologi, og presenterte en liste over mulige årsaker til at det lukter vondt når du tisser. De får du oppsummert her:

1. Du er dehydrert

Når du er dehydrert kan urinen se mørkere ut og få en sterkere lukt.

Løsning: Drikk nok vann! Ta gjerne med en vannflaske overalt, så du kan holde deg godt hydrert.

2. Du har spist noe som lukter sterkt

Kanskje har du opplevd at urinen lukter litt ekstra rart etter at du har spist asparges? Det er helt normalt, og noe mange opplever. Også løk, hvitløk, karrikrydder, laks og alkohol kan påvirke hvordan det lukter etter at du har tisset.

I tillegg kan et kosthold med mye salt gjøre urinen din mer «konsentrert», noe som gir den en sterkere lukt enn du kanskje er vant til.

Løsning: Spiser du mye salt, kan du med fordel redusere inntaket. Når det gjelder lukt på urinen etter du har spist mat som asparges, er det ingenting å bekymre seg over - så lenge du ellers føler deg frisk og fin!

3. Du har akkurat drukket kaffe

Noen kan oppleve at urinen lukter annerledes etter noen kaffekopper.

Løsning: Dette er normalt og ufarlig, men igjen - husk å drikk nok vann hvis du drikker mye kaffe, for å unngå dehydrering.

LEGE: Hvis endringer i urinen følger med smerter i siden eller i ryggen, bør du kontakte lege. FOTO: NTB
LEGE: Hvis endringer i urinen følger med smerter i siden eller i ryggen, bør du kontakte lege. FOTO: NTB Vis mer

4. Du har urinveisinfeksjon

Bakteriene som forårsaker urinveisinfeksjonen påvirker både lukt og farge når du tisser. Illeluktende urin med en ammoniakk-aktig eller søtlig lukt kan være et av de første tegnene på urinveisinfeksjon.

Løsning: Hvis du mistenker urinveisinfeksjon, må du kontakte lege. Det kan være lurt å følge litt med også etter at du har fått behandling, da det ikke er uvanlig at infeksjonen kommer tilbake på et senere tidspunkt.

5. Kan være tegn på diabetes

Mer hyppig vannlating enn normalt, samt søtlig lukt av urinen, kan være et tegn på diabetes.

Løsning: Hvis du mistenker at du kan ha diabetes, kontakt lege. Hvis du allerede er diagnostisert med diabetes og opplever en søtlig lukt av urinen, bør du også ta kontakt med lege.

6. Kan være tegn på nyrestein

Nyrestein kan forårsake illeluktende urin. Når nyresteinen er på vei ut av kroppen, skaper den en «backup» av urin som kan resultere i vondt lukt.

Løsning: Hvis du har illeluktende urin som ser «grumsete» ut i tillegg til smerter i siden eller i ryggen - kontakt lege umiddelbart.

7. Du har soppinfeksjon

Soppinfeksjoner oppstår når naturlig forekommende sopp som bor i skjeden får en sjanse til å «vokse fritt». Dette kan for eksempel skje når du tar antibiotika eller når du er gravid.

Hvis du opplever en gjæraktig lukt når du tisser, kan det være et tegn på soppinfeksjon.

Løsning: Kontakt lege for riktig behandling.

8. Du er gravid

De hormonelle endringene som skjer i kroppen under et svangerskap kan gjøre at urinen lukter litt annerledes. Det er imidlertid ikke sikkert at urinen faktisk lukter så rart - gravide kvinner har en tendens til å få en mer sensitiv luktesans, og kan derfor oppleve at urinen lukter annerledes.

Løsning: Helt ufarlig, altså - så her kan du bare vente på at luktesansen blir normal igjen!

9. Du har eggløsning

Når urinen lukter rart under eggløsning, kan det ha samme årsak som i punktet over.

Løsning: Det er altså ikke sikkert at hormonene faktisk endrer lukten på urinen din, men at du lukter det bedre. Opplever du at urinen lukter annerledes under eggløsning, er det bare å vente til eggløsningsperioden er over.

10. Du har en kjønnssykdom

Enkelte kjønnssykdommer kan forårsake illeluktende urin. Klamydia er nok den mest sannsynlige synderen her. Selv om klamydia ikke alltid har tydelige symptomer i starten, kan sykdommen utvikle seg over tid.

Når symptomene begynner å vise seg kan du blant annet oppleve unormal utflod og at det svir når du tisser.

Løsning: Hvis du mistenker at du kan ha en kjønnssykdom må du alltid snakke med en lege.

11. Du har akkurat begynt på ny medisin

Noen vitamintilskudd og noen medisiner kan påvirke lukten av urinen din. Dette kan for eksempel være ulike b-vitaminer, kalsiumtilskudd, jerntilskudd, noen antibiotikamedisiner og noen diabetesmedisiner.

Løsning: Som regel er dette helt ufarlig, men du kan ta det opp med legen din dersom det oppleves som plagsomt eller hvis du opplever andre negative bivirkninger i tillegg.

Slik vet du om du må kontakte lege

Det kan altså være mange ulike årsaker til at urinen lukter annerledes, og de fleste er helt ufarlige.

Vi kontakter også medisinsk ansvarlig lege for Maja.no, Andrea Birketvedt, som bekrefter noen av de vanligste årsakene til endret lukt på urinen.

Hun utdyper:

Dehydrering: Dersom du ikke får i deg nok væske vil urinen bli konsentrert og mørkere i fargen, samtidig som den blir sterkere i lukt. Dette skyldes i hovedsak en økt konsentrasjon av avfallsstoffer.

Bakterier: Urinen kan også bli mer grumsete, mørk og illeluktende dersom du for eksempel har overvekst av bakterier på grunn av infeksjon eller eventuelt tilstoppede urinveier (som ved nyrestein).

Mat eller medisin: Inntak av for eksempel asparges kan gi en karakteristisk lukt. Dette skyldes at maten ved nedbrytningen skiller ut svovelholdige stoffer.

Diabetes: Ved ukontrollert diabetes 2 kan urinen lukte mer søtlig enn til vanlig. Det finnes også en tilstand som heter ketoacidose: uten tilstrekkelig insulin vil ikke cellene kunne ta opp energien fra blodsukkeret og starter med fettforbrenning i stedet. Da omdannes disse fettcellene til ketoner, som er et avfallsstoff som kan gjøre blodet “surt”. Både urin og utånding kan bli påvirket av dette.

IKKE ET FARESIGNAL: En generell luktendring i urinen er ikke et direkte faresignal, men har du andre symptomer i tillegg, kan det være lurt å oppsøke lege, sier Andrea Birketvedt. FOTO: Maja.no
IKKE ET FARESIGNAL: En generell luktendring i urinen er ikke et direkte faresignal, men har du andre symptomer i tillegg, kan det være lurt å oppsøke lege, sier Andrea Birketvedt. FOTO: Maja.no Vis mer

Også plager fra skjeden, som for eksempel bakteriell vaginose, kan gi endret lukt av utfloden. Det kan derfor være litt vanskelig å vite om lukten kommer fra urinen eller skjeden.

– Er du i tvil om lukten kommer fra urin eller fra skjede kan du se om lukten er konstant endret (skjeden) eller kun når du later vannet (urin), forklarer Birketvedt.

- Når bør vi oppsøke lege med forandringer i lukt og eventuelt farge på urinen?

– Urinen er normalt sett: klar, lys gul eller oransje og har en mild lukt. En generell luktendring i seg selv er ikke direkte et faresignal, men hvis det tilkommer andre symptomer eller hvis du skulle være i tvil er det lurt å kontakte lege og levere en urinprøve. Hvis urinen lukter stramt på grunn av dehydrering kan man forsøke å drikke godt med væske, og se om dette hjelper.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer