VOND LUKT: Mange av oss opplever i blant at føttene våre lukter vondt. FOTO: NTB Scanpix
VOND LUKT: Mange av oss opplever i blant at føttene våre lukter vondt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vond lukt:

Lukter du mye tåfis?

- Reduser såpebruken, sier almennlege Dagfinn Haarr.

Svetting på føttene og vond lukt er ikke akkurat den beste funksjonen kroppen vår har. Du er kanskje en av dem som stadig kjenner lukten komme når du tar av skoene etter en lang dag? Slapp av, det er et par ting du kan gjøre for å redusere den vonde lukten.

Dagfinn Haarr er spesialist i allmenn- og samfunnsmedisin. Han forklarer at vi alle er konstruert forskjellig, og dermed svetter noen mer enn andre uten at det alltid trenger å være en spesiell grunn til det. I tillegg sier han at opplevelsen av svetting er subjektivt.

- Noen vil oppleve svetting som fryktelig ubehagelig, og andre ikke. Men når det kommer til lukt er det noe annet. Dårlig lukt fra føttene er bakterier, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Lukter det sterkt når du tisser?

Vi bruker mer såpe enn nødvendig

Haarr forklarer at svetten vår stort sett er salt og vann, så hvorfor dyrker noen av oss mer bakterier som lukter verre enn andre? Haarr tror mye av lukten hos oss mennesker skyldes såpebruk.

- Jo mer såpe du bruker, jo større sjanse er det å få en uheldig bakterieflora. De fleste bakteriene vi har er gode hjelpere. Om man kommer inn i en sirkel der man vasker seg svært mye med såpe kan man bedre grunnen for en bakterieflora som er mindre optimal enn den vi bør ha.

Haarr tror det kan være lurt å redusere dusjing og vasking med såpe dersom du lukter mye. Det høres kanskje ut som en rar løsning, men en pause fra såpe kan være bra.

SÅPE: Såpe kan forstyrre bakteriefloraen vår, og gjøre at vi lukter verre.
SÅPE: Såpe kan forstyrre bakteriefloraen vår, og gjøre at vi lukter verre. Vis mer

- På huden vår er det døde hudceller og vannløselige ting, som salt, som skal vekk. Veldig lite av det som skal vekk fra huden er fettløselig, så bruken av såpe er ofte unødvendig.

Han forklarer videre at det meste som skal bort fra huden er vannløselig, og at bruken av såpe gjør renselsesprosessen vanskelig.

- Skyll bena og ta på ullsokker, og se om det hjelper. I tillegg kan det selvsagt hjelpe å bytte skotype, sier Haarr.

LES OGSÅ: Sure sko? Slik blir du kvitt lukten!

Botox er en mulighet, men snakk med en hudlege først

Det finnes mange tilbud for personer som sliter med både svette og dårlig lukt. Det finnes spesialdeodoranter og kremer man kan smøre på føttene som skal redusere tåfislukt.

Noen velger derimot mer drastiske løsninger, for eksempel botox.

Mikael Zangani er hudlege ved Akademiklinikken. Han forklarer at botox er en fin måte å redusere overdreven svetting på, men oftest på steder som armhuler.

- Det fungerer ofte ved å redusere stimulering av svettekjertler via nerveceller. Dessverre er effekten midlertidig slik at pasienten må gjenta behandlingen to til tre ganger i året.

Legen forklarer at det så å si ikke er noen bivirkninger av botox, men det avhenger sterkt av hvordan det settes.

Han understreker derfor at du bør kontakte en hudlege dersom du vurderer å sette botox mot svetting.

LES OGSÅ: Har du dårlig ånde?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: