Luktesansen:

Lukter du ting som ikke er der?

Det er flere grunner til at luktesansen kan forsvinne eller oppføre seg annerledes.

LUKTER EKKELT: Noen kjenner lukter, ofte ubehagelige, som ikke er der. FOTO: NTB Scanpix
LUKTER EKKELT: Noen kjenner lukter, ofte ubehagelige, som ikke er der. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du noen gang luktet ting som ingen andre kjenner? Opplevd at alt lukter det samme? Eller er luktesansen din dårligere enn det den var? Med alderen reduseres alle sanser, inkludert luktesansen, men den kan også reduseres uten at det er aldersrelaterte årsaker til det. Noen opplever også forstyrrelser i luktesansen som gjør at de lukter ting som ikke er der.

- 20 til 30 prosent av de med veldig dårlig luktesans har fått det etter en hodeskade, forteller Mette Bratt, som er luktforsker og overlege ved Klinikk for øre-nese-hals, kjevekirurgi og øyesykdommer på St. Olavs Hospital i Trondheim.

En kraftig luftveisinfeksjon kan redusere luktesansen også i ettertid, men da oftere midlertidig enn hva som er tilfelle for de som har mistet luktesansen etter en hodeskade.

- Hos de som har mistet luktesansen etter en hodeskade så får 30 prosent den spontant tilbake før det har gått tre år. Det betyr jo også at 70 prosent ikke gjør det, påpeker Bratt.

Også sykdommer i nervesystemet, som Parkinsons og Alzeimers kan gi redusert luktesans. Ifølge Bratt er luktesansen ofte det første som blir borte hos de med Alzeimers og Parkinson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer