Luktesansen:

Lukter du ting som ikke er der?

Det er flere grunner til at luktesansen kan forsvinne eller oppføre seg annerledes.

LUKTER EKKELT: Noen kjenner lukter, ofte ubehagelige, som ikke er der. FOTO: NTB Scanpix
LUKTER EKKELT: Noen kjenner lukter, ofte ubehagelige, som ikke er der. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du noen gang luktet ting som ingen andre kjenner? Opplevd at alt lukter det samme? Eller er luktesansen din dårligere enn det den var? Med alderen reduseres alle sanser, inkludert luktesansen, men den kan også reduseres uten at det er aldersrelaterte årsaker til det. Noen opplever også forstyrrelser i luktesansen som gjør at de lukter ting som ikke er der.

- 20 til 30 prosent av de med veldig dårlig luktesans har fått det etter en hodeskade, forteller Mette Bratt, som er luktforsker og overlege ved Klinikk for øre-nese-hals, kjevekirurgi og øyesykdommer på St. Olavs Hospital i Trondheim.

En kraftig luftveisinfeksjon kan redusere luktesansen også i ettertid, men da oftere midlertidig enn hva som er tilfelle for de som har mistet luktesansen etter en hodeskade.

- Hos de som har mistet luktesansen etter en hodeskade så får 30 prosent den spontant tilbake før det har gått tre år. Det betyr jo også at 70 prosent ikke gjør det, påpeker Bratt.

Også sykdommer i nervesystemet, som Parkinsons og Alzeimers kan gi redusert luktesans. Ifølge Bratt er luktesansen ofte det første som blir borte hos de med Alzeimers og Parkinson.

Noen er også født uten luktesans.

- Da vet man jo ikke hva man savner. Gjennomsnittsalderen for når man finner ut av det er 13 år, forteller Bratt.

LES OGSÅ: Luktesansen kan påvirke sexlivet hos mennesker

Viktig for minner, smak og livskvalitet

Å leve uten luktesans kan gå hardere utover livskvaliteten enn vi kanskje tenker oss. Smak og lukt er to forskjellige ting, men uten luktesansen forsvinner mye av det vi tolker som smak.

- Det er fem typer smak (søtt, surt, bittert, salt og umami. Journ anm), mens nyansene utover det kommer fra signaler i luktesansen som oppfattes som smak, forteller Bjørn Grinde, som er biolog og seniorforsker ved Avdeling for kroniske sykdommer og aldring ved Folkehelseinstituttet.

Uten luktesansen kan det dessuten føles vanskelig å skulle servere andre mat, matgleden hos en selv kan minke, en kan bli redde for hvordan en selv lukter og en kjenner ikke lukten av farlig gass eller lukten av røyk. Det er faktisk vist at eldre med dårlig luktesans har høyere dødelighet.

Luktesansen vår er dessuten tett knyttet opp mot hukommelsen. Du har helt sikkert opplevd å kjenne en spesiell lukt som tar deg rett tilbake til et glemt minne fra barndommen.

- Lukt er særlig forbundet med emosjonell minne - positive så vel som negative. Informasjon om lukt føres rett inn til hukommelsessentre i hippocampus og emosjonssentre i amygdala, forteller hjerneforsker og professor ved Universitetet i Bergen, Clive R. Bramham.

Dermed kan man også spørre om det å trene opp luktesansen kan styrke hukommelsen. Bramham mener imidlertid det er andre ting som er langt viktigere.

- Luktesans kan trenes men jeg tror ikke det i seg selv er veien for oppnå bedre hukommelse ved aldring. Det viktigste at man holder seg aktivt kognitivt og sosialt. Her kan det hjelpe å søke nye aktiviteter og vekslende aktiviteter, og ikke minst å holde seg fysisk aktiv.

FRISK START PÅ DAGEN: Lukten av kaffe om morgenen føles for mange et som et lite must. FOTO: NTB Scanpix
FRISK START PÅ DAGEN: Lukten av kaffe om morgenen føles for mange et som et lite must. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lukter ting som ikke er der

Anosmi er navnet på tap av luktesans, men det er ikke alltid den er helt borte. Noen opplever forstyrrelser som gjør at de lukter ting som ikke er der.

Fantosmi og parosmi er to tilstander det er forsket mye på, men som man ikke vet sikkert årsakene til. Det er mulig at forklaringen ligger i skade på den delen av luktenerven som ligger i neseslimhinnen. Førstnevnte er når du lukter én lukt hele tiden – for eksempel at du alltid kjenner en lukt av noe brent.

- Parosmi er at du får en forvrengt lukt hver gang du presenteres for en ny lukt. For eksempel lukter ikke kaffekoppen kaffe, men aller oftest noe ubehagelig. Det beskrives ofte som lukten av noe brent eller kloakk – at alt lukter ekkelt, forklarer Bratt.

I en nylig publisert amerikansk studie kom forskerne frem til at over 500 av 7500 deltakere opplever å kjenne lukter som ikke er der - altså 6,5 prosent. Deltakerne var alle over 40 år og to av tre som svarte de hadde kjent andre lukter enn de som egentlig var til stedet var kvinner.

Disse tilstandene høres ikke noe særlig ut, men det betyr gjerne at luktesansen ikke er helt borte. Både parosmi og fantosmi er forbigående, men fenomet kan vare i et par år, men desom luktenerven er permanent skadet vil du ikke få tilbake den normale luktesansen etterpå. Men så lange du kjenner forvrengning av lukt er det håp også for bedring av luktesansen.

- Det betyr at det er et signal der, en form for funksjon i luktenerven påpeker Bratt.

LES OGSÅ: Ekstrem hukommelse: Rebecca (27) husker hvordan det var å være baby

Kvinner har best luktesans

UBEVISST: Luktesansen vår kan til og med være med og påvirke partnervalget. FOTO: NTB Scanpix
UBEVISST: Luktesansen vår kan til og med være med og påvirke partnervalget. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi kan altså lukte ting som ikke er der, men vi får også inn luktsignaler vi ikke er bevisste. Det er for eksempel gjort undersøkelser der kvinner har snust på menns t-skjorter og pekt ut den lukten de likte best.

- Da har man sett at vi velger de som er genetisk forskjellig fra oss selv. Det kan ha vært nyttig for at man ikke skal velge nære partnere, sier Grinde.

Selv om det altså kan skje mange forandringer med tap av luktesans, er det andre sanser vi mennesker er langt mer opptatte av.

- Vår art, mennesket, er ikke en der luktesansen står i fokus. Evolusjonen har gjort at vi er mer opptatt av hørsel og av syn, sier Grinde.

Mange dyr kommuniserer hovedsakelig med lukter, men for mennesket har luktesansen vært mindre viktig. Det kan imidlertid være at den har vært viktigere for kvinner enn for menn, for kvinner på gruppenivå har bedre både luktesans og hørsel enn menn har. Kanskje fordi kvinner, som tradisjonelt har vært de som har hatt mest ansvar for barna, har vært mer avhengig av å ta inn signaler fra de rundt.

- Men vi har en veldig god hørselssans. Om jeg står bak deg og hvisker vil du likevel høre at det er meg, hva jeg sier og hvor jeg står, sier Grinde.

LES OGSÅ: Tina (49) har et meget spesielt talent

Trener luktesansen

Ved St. Olavs Hospital jobber Bratt med et prosjekt der det testes om luktesansen kan trenes opp også hos de med normal luktesans.

Et spørsmål de vil se nærmere på er blant annet om det å trene opp luktesansen kan være med på å holde hukommelsen god og oss friske lenger. For de med tapt luktesans brukes lukttrening som behandling, og flere har blitt bedre.

- Men luktesansen er så bortglemt hos oss at for mange er det viktig bare å møte noen som forstår at «jeg har mistet noe», sier Bratt.

LES OGSÅ: Slik kan du lære deg å ELSKE mat du egentlig hater

LES OGSÅ: Kan du legge på deg av å lukte på mat?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer