Parfyme

Lukter parfymen godt på andre, men vondt på deg?

Her er forklaringen!

BØR PRØVES RETT PÅ HUDEN: Prøv parfymen på huden og kom heller tilbake dagen etter om du ikke finner den på forsøk nummer tre. Duften kjennes nemlig helt annerledes ut på deg enn på prøvelappene.  Foto: Scanpix
BØR PRØVES RETT PÅ HUDEN: Prøv parfymen på huden og kom heller tilbake dagen etter om du ikke finner den på forsøk nummer tre. Duften kjennes nemlig helt annerledes ut på deg enn på prøvelappene. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du på jakt etter en ny duft nå som vår og sommer er på vei og det kanskje blir litt mye med den tunge parfymen du brukte i vinter? Da har du kanskje fått anbefalinger fra venninner, eller kjent en du synes virket helt perfekt, men så funket den jo overhode ikke for deg? Det er fordi vi har forskjellige utgangspunkt når det gjelder hvordan en duft kjennes ut på oss. 

- Parfyme er noe meget personlig, for den lukter forskjellig fra person til person. Ingrediensene, oljene og duftnotene blander seg med din egen duft og derfor lukter parfymer ofte forskjellig fra person til person. Det varierer hva vi «kler» av duftnoter og derfor kan en parfyme lukte annerledes på deg enn den gjør på meg, forteller Victoria Byring Eregdy i EMH - Norges største distributør av kosmetikk og parfyme. 

LES OGSÅ: 3 parfymer som aldri går av moten

Har med hormoner og PH-verdi å gjøre

Ifølge Jannicke Høgaas ved Gimle Parfymeri har vi blant annet forskjellig PH-verdi på huden, og det vil være med på å påvirke hvordan en parfyme kjennes ut. 

LUKTER RART PÅ DEG?: Alessandra Ambrosios parfyme kan lukte sinnsykt godt på henne, men grusomt på deg. Hvorfor er det slik? Jo, PH-verdi er del av forklaringen.  Foto: SipaUSA
LUKTER RART PÅ DEG?: Alessandra Ambrosios parfyme kan lukte sinnsykt godt på henne, men grusomt på deg. Hvorfor er det slik? Jo, PH-verdi er del av forklaringen. Foto: SipaUSA Vis mer

- Hudens PH-verdi er ulik fra menneske til menneske. PH-verdien vil være med på å påvirke hvordan duften utvikler seg. Dette er en av grunnene til at det alltid er viktig å prøve duften på huden, sier hun. 

Dessuten kan hormonene våre gjøre at duften kjennes annerledes. Derfor kan det være at en duft du elsket som ungdom ikke kjennes like god ut som voksen. Dessuten endres preferansene våre over tid.  

Ifølge Sophie Rolfsen i L'oreal luxe, er det i tillegg forskjell på hvordan huden din reagerer på visse ingredienser og forskjell på hvordan duften blir i forskjellige omgivelser.  

- En parfyme vil gi forskjellig effekt ut i fra om lufta er varm eller kald og om du sitter stille og spiser på restaurant eller løper etter bussen om morgenen. To forskjellige kvinner kan bruke samme duft og det kan kjennes helt forskjellig. Så jeg vil anbefale å alltid prøve en duft selv før du bestemmer deg for den. Du kan elske en duft når en venninne bruker den, uten å like den så godt når du prøver den selv, sier hun. 

LES OGSÅ: Sexy, sprudlende og festklare dufter

Ha gjerne flere dufter

For å finne den perfekte duften er det ikke nødvendigvis slik at du skal gå etter det du liker. Da kan du ramse opp en lang liste, og et enklere spørsmål er hva du har lyst på akkurat nå. 

For det er for eksempel mange som ønsker seg forskjellige dufter til hverdags og til fest – på jobb vil du kanskje tone det ned litt og ikke ha en veldig sensuell duft som du kanskje heller ville brukt på kvelden. 

Høgaas forteller dessuten at selv om noen helst vil ha én signaturduft, har de aller fleste flere dufter å bytte på med, etter begivenhet og sesong. 

- Det er som det du har i garderoben; noe bruker du til jobb og noe til fest. Jeg anbefaler alle å ha minst to dufter. Når man omgir seg med en duft hele tiden vil man heller ikke kjenne den etter hvert og da er det fint å ha en annen å alternere med. De fleste vil også helst ha en litt friskere, lettere duft om sommeren, mens man velger varmere når høsten og vinteren kommer. 

LES OGSÅ: Har du dårlig ånde? 

Ikke prøv mange dufter samme dag

Er du ute etter den ene signaturduften anbefaler Eregdy i EMH å ta utgangspunkt i en du har brukt og vært fornøyd med tidligere. 

- Skal du finne din «signaturduft» så er det ofte et godt utgangspunkt å starte på din forrige parfyme. Da vet de butikkansatte hvilken duft du likte før, og kan finne parfymer i samme kategori – blomstrete, sensuell, pudret og så videre, eller med noen av de samme ingrediensene (duftnoter)  - appelsinblomst, orkidee, amber og så videre.

Ikke prøv for mange dufter på en gang, men kom heller tilbake neste dag om du ikke fant det du var på jakt etter. For mange inntrykk kan nok ødelegge dømmekraften din litt, samt at parfymene blander seg med hverandre. 

- Det er ofte smart å begrense seg til å prøve kun tre dufter av gangen, og det lønner seg å prøve på huden. Test en parfyme på hvert håndledd og titt litt på makeup eller hudpleie, mens parfymen setter seg og du får et ordentlig inntrykk av hvordan den er på deg.

Dessuten bør parfymen sitte på en god stund før du gjør opp en mening, ifølge Høgaas.

- De fleste parfymer er bygget opp som en pyramide, men en toppnote – hjertenote – bunnnote. Disse tre notene har hvert sitt sett med ingredienser, hvor toppnoten typisk har friske ingredienser, hjertenoten har de varme ingrediensene og bunnnoten har de mer krydrede. Vi anbefaler kundene våre at parfymen bør sitte på huden i minimum 30 minutter opp til en time, før man tar et valg. Dette fordi duften vil endre seg etter hvert som den kommer gjennom disse notene og deres ingredienser.

LES OGSÅ: Velg riktig ansiktskrem til din hud

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer