Lykkelig i eldre alder

Lykkeforskerens råd handler ikke om å fokusere på sin egen lykke

Prøv heller å gjøre noe bra for andre.

GODT LIV: Det kan være viktig å etablere og vedlikeholde relasjoner i overgangen til pensjonstilværelsen. Å bidra frivillig for andre kommer også høyt på listen, mener NOVA-forsker. Foto: Scanpix.
GODT LIV: Det kan være viktig å etablere og vedlikeholde relasjoner i overgangen til pensjonstilværelsen. Å bidra frivillig for andre kommer også høyt på listen, mener NOVA-forsker. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

– Det viktigste er å ha gode og støttende sosiale relasjoner. Og da er det særlig hverdagsrelasjonene som teller, sier Thomas Hansen.

Hansen er forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved Høgskolen i Oslo og Akershus, seksjon for aldersforskning og boligstudier. Han forteller at gode vennskaps- og parforhold har sterk sammenheng med ulike mål på velvære og livskvalitet i eldre år.

– Det kan altså være viktig å etablere og vedlikeholde relasjoner med tanke på at venner og partner kan falle fra i høy alder, sier han.

Lykken er å bidra

Hansen har forsket på hva som kan bidra til et mer lykkelig liv. Gjennom sine studier har han funnet at det er enkelte punkter man kan forsøke å få på plass for å unngå ensomhet, negative tankesett og lav livskvalitet i eldre år.

– God helse spiller en viss rolle. Ikke bli sittende for mye passivt, alene, for eksempel foran tv – det er avgjørende for de fleste, sier han.

Overgangen til pensjonstilværelsen kan være en sårbar periode, ved at mange faller inn i en mer passiv og stillesittende livsstil enn tidligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer