Psykisk Helse

- Lykken man får av å shoppe er noe som avtar etter en stund

Overdreven shopping kan føre til avhengighet og depresjon, forteller ekspertene.

EKSPERT: Robert Speare er spesialist i klinisk voksenpsykologi, og kjent fra «Luksusfellen» på TV3. Han advarer mot at overdreven shopping kan føre til avhengighet og depresjon.  Foto: Thomas Thomassen, Bluesky films
EKSPERT: Robert Speare er spesialist i klinisk voksenpsykologi, og kjent fra «Luksusfellen» på TV3. Han advarer mot at overdreven shopping kan føre til avhengighet og depresjon. Foto: Thomas Thomassen, Bluesky films Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste kvinner elsker shopping, og får en lykkefølelse av å kjøpe et nytt par sko eller en flott vinterjakke. Kroppen frigjør endorfiner på samme måte som med trening og sex, og de fleste opplever at å gi seg selv noe fint er positivt. Men for noen kan shoppingen dessverre utvikle seg til en avhengighet, og de shopper mye selv om de ikke har råd. 

LES OGSÅ: Slik kan økonomien påvirke den psykiske helsen din

- Lykken man får av å shoppe er noe som avtar etter en stund, og man må handle mer og mer for å tilfredsstille seg selv og for å oppleve mer lykkefølelse. Det er det samme som når personer er avhengig av alkohol, nikotin eller narkotika. De blir lykkelige i det øyeblikket de får det, men så avtar følelsen frem til de tar det igjen og igjen, sier Robert Speare, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og kjent fra «Luksusfellen» på TV3. 

Når man kjøper noe til seg selv, sender hjernen ut positive signaler. Når signalene har avtatt, vil vi ha et behov for å kjøpe noe igjen for å få den samme opplevelsen. Speare kaller det en destruktiv spiral.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer