Psykisk Helse

- Lykken man får av å shoppe er noe som avtar etter en stund

Overdreven shopping kan føre til avhengighet og depresjon, forteller ekspertene.

EKSPERT: Robert Speare er spesialist i klinisk voksenpsykologi, og kjent fra «Luksusfellen» på TV3. Han advarer mot at overdreven shopping kan føre til avhengighet og depresjon.  Foto: Thomas Thomassen, Bluesky films
EKSPERT: Robert Speare er spesialist i klinisk voksenpsykologi, og kjent fra «Luksusfellen» på TV3. Han advarer mot at overdreven shopping kan føre til avhengighet og depresjon. Foto: Thomas Thomassen, Bluesky films Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste kvinner elsker shopping, og får en lykkefølelse av å kjøpe et nytt par sko eller en flott vinterjakke. Kroppen frigjør endorfiner på samme måte som med trening og sex, og de fleste opplever at å gi seg selv noe fint er positivt. Men for noen kan shoppingen dessverre utvikle seg til en avhengighet, og de shopper mye selv om de ikke har råd. 

LES OGSÅ: Slik kan økonomien påvirke den psykiske helsen din

- Lykken man får av å shoppe er noe som avtar etter en stund, og man må handle mer og mer for å tilfredsstille seg selv og for å oppleve mer lykkefølelse. Det er det samme som når personer er avhengig av alkohol, nikotin eller narkotika. De blir lykkelige i det øyeblikket de får det, men så avtar følelsen frem til de tar det igjen og igjen, sier Robert Speare, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og kjent fra «Luksusfellen» på TV3. 

Når man kjøper noe til seg selv, sender hjernen ut positive signaler. Når signalene har avtatt, vil vi ha et behov for å kjøpe noe igjen for å få den samme opplevelsen. Speare kaller det en destruktiv spiral.

- Det er ikke positivt å være avhengig av shopping, og spesielt ikke dersom du ikke har råd til det. Å kjøpe lykke på kreditt er noe av det verste du kan gjøre, og kan føre til depresjoner. Det kommer en dag da alt må betales tilbake, og det kan gi både psykiske og økonomiske belastninger, sier Speare. 

Tidligere undersøkelser viser at flere hundre tusen nordmenn har et problematisk forhold til shopping og pengebruk, og at rundt 80 prosent av shoppingavhengige er kvinner. 

LES OGSÅ: Impulsshopper? Slik blir du kvitt uvanen

Shopping kan føre til psykiske problemer 

Betalingsanmerkninger, kredittkortgjeld og høye utgifter som man ikke klarer å betjene, kan føre til en skamfølelse. 

- Noen får først en uro og angst, etterfulgt av en depresjonsfølelse. Dette er ikke noe de fleste mennesker opplever, men de som gjør det bør søke profesjonell hjelp. Vanlige tegn er at de grubler mye over økonomien, og er stresset og usikker på hvordan de skal få endene til å møtes. Da er det viktig å være åpen om det og få hjelp, sier Speare.

Videre forteller han om en deltaker i «Luksusfellen» på TV3, som er avhengig av shopping.

- Personen føler et behov for å belønne seg selv fordi hun har vært flink, og kjøper skjønnhetsbehandling eller en ny jakke. Dessverre har hun ikke råd til det, og bruker kredittkort for å tilfredsstille behovene. Det tror jeg ikke hun er alene om, sier han. 

LES OGSÅ: Trikset som gjør shopping til trening

ÅRETS HANDLEDAG: "Black Friday", som i år var 25. november, er en årlig handledag hvor butikkene lokker med gode tilbud og rabatter. Det kan føre til at mange handler mer enn de trenger. Foto: Shutterstock / Pressmaster
ÅRETS HANDLEDAG: "Black Friday", som i år var 25. november, er en årlig handledag hvor butikkene lokker med gode tilbud og rabatter. Det kan føre til at mange handler mer enn de trenger. Foto: Shutterstock / Pressmaster Vis mer

Flykter fra vanskelige følelser 

For noen kan shopping bli en måte å flykte fra vanskelige følelser på.

- Shoppingen kan gjøre at man distraheres fra de virkelige problemene man opplever, og gir en ruslignende opplevelse og kortvarig glede over å skaffe seg nye ting. Problemet er at det er en lite egnet strategi, som over tid kan det bli en ond, selvforsterkende sirkel, sier psykolog Jørgen Flor.

Han forteller at flere skammer seg over innkjøpene, dårlig økonomi eller å lyve for partner og venner. 

Kan bli starten på mer alvorlige vansker som angst og depresjon.

- Slik blir de negative følelsene sterkere, og flukten fra de enda mer intens. Shoppingen kan være et symptom på en allerede dårlig psykisk helse, eller det kan bli starten på mer alvorlige vansker som angst og depresjon, sier han.

Flor sier at «Luksusfellen» på TV3 viser hvordan shoppingavhengighet ligner på andre typer avhengighet, som rus eller gambling. 

- Tegn på avhengighet er at shoppingen er veldig impulsiv eller tvangspreget. Konsekvensene for egen økonomi, venner og partner eller til og med arbeidsplassen kan bli store. Det typiske er at man kjøper ting som ikke brukes, og gjerne med penger man ikke har, sier han.

LES OGSÅ: Slik vet du om du er deprimert

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer