Kaker

Lyst på sjokolade, kaker og potetgull?

Da bør du gjøre dette først.

Foto: 6PA/MAXPPP
Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du ofte lyst på usunne kaloribomber og tenker at du godt kan unne deg det hvis du trener etterpå? Da kan det være smart å snu om på rekkefølgen, og ta en treningsøkt først. Ny forskning viser nemlig at trening demper appetitten. Så kanskje lysten på å spise akkurat den sjokoladekaka faktisk forsvinner før du så mye som rekker å ta av deg joggeskoene?

Påvirker sulthormoner

To av de hormonene som i størst grad styrer appetitten heter ghrelin og peptid YY. Disse påvirkes av en skikkelig treningsøkt, viser en studie gjort ved Loughborough Universitet som nylig ble publisert i American Physiological Society.
 • Mat som gjør magen flat
 • Få flott rumpe på 4 uker
 • Treningen som gir maks forbrenning
 • Tren deg til sunne matvaner

  Forskerne bak undersøkelsen ville finne en effektiv måte å bruke trening på å kontrollere matinntak og vekt. I studien deltok elleve menn. De elleve deltagerne trente på ulike måter og utfylte etter hver økt et spørreskjema hvor de svarte på hvor sultne de var på forskjellige tidspunkter. Samtidig fikk de målt nivåene av peptid YY og ghrelin. - Det er ikke likegyldig hva du trener hvis du vil dempe appetitten, sier David J. Stensel fra Loughborough Universitet til American Physiological Society.Ghrelin er det hormonet som stimulerer appetitten, mens peptid YY demper den. Etter en time på tredemølla falt nivået av ghrelin, mens nivået av peptid YY steg. Testpersonenes appetitt falt også betydelig. De som trente styrketrening med vekter i en og en halv time oppnådde ikke samme effekt. Her falt nivået av ghrelin, mens peptid YY-nivået var stabilt.

  Dette funker best

  Forskerne konkluderte med at det dermed ikke er ett fett hva du trener for å få kontroll på matinntaket. Kondisjonstrening som løping, aerobic, step og spinning er bedre enn mer statisk trening, som stilletstående trening med vekter. Andre studier viser at femten minutter av dette kan gjøre nesten samme nytten.LES OGSÅ:
 • Sjokolade slår kyssing
 • 10 tynne hemmeligheter
 • Slik kan du unngå å bli vinterfeit
 • Slik blir du avhengig av å trene
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer