Helse, Kosthold & Trening

Lyst til å bleke tennene? Prøv dette!

Tannbleking kan gi deg perlehvite tenner og det finnes flere måter å bleke dem på. Bare vær obs på at noen ting kan gjøre vondt verre.

HVITE TENNER: Noen metoder er verdt å prøve, andre bør du holde deg langt unna. Foto: Shutterstock / xavier gallego morell
HVITE TENNER: Noen metoder er verdt å prøve, andre bør du holde deg langt unna. Foto: Shutterstock / xavier gallego morell Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tennene kan misfarges av kaffe, te, rødvin, røyk, snus og medisiner. Fargestoffene fra det vi putter i munnen, vil over tid trenge inn i de små sprekkene i emaljen.

– Noe misfarging sitter utenpå tannen og kan fjernes med rens, puss og Air-flow, en blåsemetode med saltpartikler og vann. Indre misfarging kan fjernes med tannbleking, sier Amanda Dalila Sahnoun, tannpleier ved Tannatelieret AS i Oslo.

LES OGSÅ: En av de verste drikkene for tennene dine

Se opp for pusseskader

GIR RÅD: – Ta godt vare på tennene dine. Vi bleker aldri en munn som ikke er sunn, sier tannpleier Amanda Dalila Sahnoun ved Tannatelieret AS. Foto: Privat
GIR RÅD: – Ta godt vare på tennene dine. Vi bleker aldri en munn som ikke er sunn, sier tannpleier Amanda Dalila Sahnoun ved Tannatelieret AS. Foto: Privat Vis mer

Det som før var et gnistrende hvitt smil, kan gå over både i gult, grått eller blålig. Mange faktorer spiller inn for at tanngarden blir misfarget og flekkete.

– Noen har i utgangspunktet kritthvite tenner, mens andre har gulere nyanser, uten at tennene er skadet. Tannemaljen avgjør hvitheten: nyansen av hvithet, og hvor mye av tannbeinet som skinner igjennom, forklarer Sahnoun.

Ved Tannatelieret AS merker de større pågang av pasienter som vil ha hvitere tenner. Det finnes mange metoder for å bleke tannemaljen, som spesialtannkremer, laser, blekeskinner, strips og kjerringråd som til slutt vil kunne ødelegge tennene dine.

– Tannkremer merket med «whitening» inneholder som regel mer slipemiddel enn andre tannkremer og kan gi pusseskader over tid. Det finnes også produkter som inneholder sodium bikarbonat, altså bakepulver, eller aktivert kull. Disse kan fjerne noe av overflatemisfargingen fra mat og drikke, men trenger ikke inn i «sprekkene» i emaljen og løser ikke opp den indre misfargingen. Bakepulver er skadelig fordi det «løser opp» emaljen, og den slites av. Emalje dannes ikke på nytt om den er skadet av syre, slipemiddel eller annet. Er tannemaljen tynn eller skadet, bør den ikke utsettes for flere påkjenninger, sier Sahnoun.

LES OGSÅ: Ikke skyll munnen etter tannpussen

Tannpleierens beste tips

 • Puss med en fluortannkrem to ganger daglig. Rens med tanntråd/flaskekoster daglig. Skyll med fluor, særlig hvis du har hatt en del hull og begynnende hull.
 • Bruk myk tannbørste, gjerne en god elektrisk. Puss skånsomt.
 • La tannpleier eller tannlege sjekke og pusse tennene en til to ganger i året, slik at du har en frisk munn. 
 • Få fjernet tannstein, som også kan forårsake tannkjøttsykdommer.
 • Air-Flow (saltblåsing) renser godt og kan fjerne ytre misfarginger og flekker.
 • Unngå å drikke mye kaffe, te og rødvin.
 • Unngå syreholdig drikke 
 • Syreskadde tenner vil gjøre tennene permanent gule. 
 • Kutt ut røyk og snus.
 • Skallfasetter anbefales bare hvis tannen eller emaljen er skadet og nedslitt. 
 • Bleker du for ofte, kan tennene bli gjennomsiktige.

LES OGSÅ: Tannkremene du bør velge

For mye blekemiddel

– I henhold til et EU-direktiv kan kun tannklinikker selge blekemiddel som inneholder mer enn 0,1 prosent av virkestoffet hydrogenperoksid, altså vannstoff. Vi hører stadig om pasienter som kjøper blekemiddel på nett, med mye høyere andel av virkestoffet enn hva som er anbefalt og trygt. Ved bruk av utilpassede skinner eller strips, og for høy andel av virkestoffet, kan tannkjøttet skades, sier tannpleieren.

Tannbleking hos tannlegen innebærer først en undersøkelse. Har du fyllinger, kroner, broer, implantater, syre- eller pusseskader på emaljen og blødende tannkjøtt, bør du unngå bleking. 

– Studier viser at bleking med UV-stråling i tillegg til blekemiddel ikke gir bedre resultat, men kan skade lepper og hud, som ved UV-stråling fra solen, så vi tilbyr ikke dette. Velger du behandling hos en fagperson, får du produkter som er dokumenterte og trygge, sier tannpleieren.

Bleking hos tannlegen

Etter avtrykk av tennene får du skinner tilpasset dine kjever. Skinnene fylles med et skånsomt blekemiddel. Du kan få utført behandlingen hos tannlegen eller gjøre det hjemme. Fyllinger må være av god kvalitet, og hull må behandles først. Du må ikke ha sykdommer i munnen, tannkjøttet må være friskt.

Unngå mat og drikke med sterke fargestoffer i bleke­perioden og i 48 timer etter blekingen, da porene i emaljen er «åpne» i denne perioden. Noen kan oppleve forbigående ising i tennene under behandlingen. 

Prismessig koster bleking på klinikk kr 3500 for begge kjever, mens hjemmebleking koster kr 2500. Varighetheten er fra to til fem og opptil ti år, avhengig av kosthold, bruk av snus og røyk. Jevnlig rens og puss hos tannpleier øker varigheten. Tennene bør ikke blekes oftere enn hvert andre til tredje år. 

Produkter som kan hjelpe

Det dukker stadig opp nye, spennende produkter på markedet som kan dempe misfarging og gi deg hvitere tenner. Her er et utvalg: 

SVART TANNPUSS: Nyhet fra Irland, faktisk. Ikke fra Hollywood.  Foto: Produsent
SVART TANNPUSS: Nyhet fra Irland, faktisk. Ikke fra Hollywood. Foto: Produsent Vis mer

Beverly Hills Formula Perfect White

Denne tannkremen finnes som original, for sensitive tenner og en med aktivert kull, Perfect White Black. 

Lover: Å fjerne misfarging forårsaket av kaffe, te, vin, bær og krydder skånsomt. Aktivt Kull skal virke på den måten at det ikke skader emaljen. 

Veiledende pris: kr 60. Kjøpes i noen dagligvarebutikker og på nett. Det finnes også munnskyllevann i samme serie. 

 

MED BLEKEPENN: Nytt system med spesialtannbørste med blekepenn. Foto: Produsent
MED BLEKEPENN: Nytt system med spesialtannbørste med blekepenn. Foto: Produsent Vis mer

Max White Expert White fra Colgate 

Pennen inneholder gelé med blekemiddel som påføres tennene etter tannpuss.

Virkestoff: hydrogenperoxid.

Lover: Tennene skal bli opptil tre nyanser hvitere etter tre ukers bruk. Selges i dagligvareforretninger.

Brukes slik: Puss tennene som vanlig to ganger om dagen i to minutter med Max White Expert White tannkrem. Ta Whinening-pennen ut av tannbørstens skaft. Vri to ganger på doseringsringen i bunnen og påfør produktet på tennene i overmunnen og deretter tilsvarende på de nedre tennene. Geleen fester på tennene slik at den blir sittende lenge nok til å virke. Whitening-geleen er knapt synlig på tennene, og forsvinner av seg selv i løpet av kort tid. Tørk av pennen med papir, og sett den tilbake i skaftet. Du trenger ikke vente på at produktet skal virke eller at du må skylle etterpå.

Veiledende priser: Tannbørste med blekepenn kr 99,90. Tannkrem kr 50.

 

 

TANNSKYLL: En beskyttende hinne skal dannes for å hindre ny misfarging. Foto: Produsent
TANNSKYLL: En beskyttende hinne skal dannes for å hindre ny misfarging. Foto: Produsent Vis mer

Listerine Advanced White

Tannskyll med whitening-teknologi som skal fjerne misfargingen uten å slipe tennene. Inneholder også fluor. 

Lover: En beskyttende hinne skal dannes for å hindre ny misfarging. Tennene skal bli hvitere på to uker. Inneholder eteriske oljer som reduserer plakkbakterier.

Veiledende pris: Kr 74. Selges i dagligvareforretninger. 

LES OGSÅ: 5 vanlige pussetabber

Kilder: Tannatelieret AS, Oslo, og Amanda Dalila Sahnoun, tannpleier ved Tannatelieret AS i Oslo

 

 

 

 

Denne artikkelen har også vært publisert i Allers nr. 23/2016.

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer