Fiskespa

Lyst til å prøve fiskespa?

Behandlingen er ulovlig flere steder, men er det farlig?

FISKESPA: Å putte føttene sine i tanker med fisk som spiser døde hudceller er en stadig populær spabehandling, men er det trygt? FOTO: Scanpix.com
FISKESPA: Å putte føttene sine i tanker med fisk som spiser døde hudceller er en stadig populær spabehandling, men er det trygt? FOTO: Scanpix.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Besøk i såkalte fiksespa har lenge vært en populær ferieaktivitet, men er nå er din lille fisken også kommet til flere velværeklinikker i Norge. Noen er imidlertid skeptiske til å dyppe føttene sine i tankene med vann av frykt for smittefare, spesielt om vannet ikke skiftes ut etter hver behandling, men er det egentlig farlig å ta fiskespa?

- Mange helsepersonell stiller seg kritisk til bruk av fiskespa. Hovedankepunktet er at det er fare for forurenset vann og spredning av mikroorganismer som kan gi infeksjon når flere personer bader føttene sine i det samme badevannet.

Dette sier Kjersti Danielsen, som er forsker ved UiT Norges arktiske universitet og hudspesialist ved Nordnorsk Hudlegesenter.

LES OGSÅ: Så ofte bør du stelle føttene

Brukes som psoriasis-behandling

Et fiskespa er altså en vanntank med små fisk som spiser og napper bort død hud fra føtter eller hele kroppen din. Fisken lever naturlig i ferskvann i midtøsten, og er tradisjonelt blitt brukt til å lindre psoriasissymptomer, der pasienter bader med den såkalte «doktorfisken».

- De tannløse fiskene, «garra rufa fisk» også kalt «doktorfisk» holder blant annet naturlig til i varme kilder i Tyrkia hvor psoriasispasienter har tradisjon for å behandle seg med bad og sol, forteller Danielsen.

- Fiskene strømmer til og spiser døde hudrester hos de som bader i vannet. Pasienter med psoriasis har som ledd i sykdommen ofte tykke flak med overflødige hudrester på toppen av huden og disse må fjernes for å komme til med behandling av hudsykdommen med kremer eller sollys.

I dag har flere spasentre, fot- og velværeklinikker tatt i bruk de små fiskene i sine behandlinger, som regel i form av en vanntank du stikker føttene dine i. Danielsen mener fisken godt være et alternativ til å få fjernet død hud på andre måter, men er usikker på om det ligger noen ekstra effekt i dette.

- At disse fiskene kan fjerne overflødige hudflak på en skånsom måte i en varm kilde kan man tenke seg, og dette prinsippet er overført til «fiskespa» som er blitt populære over store deler av verden. Det finnes meg bekjent svært begrenset dokumentasjon på en eventuell «terapeutisk tilleggseffekt» av å ta fiskespa ved hudsykdommer som psoriasis.

LES OGSÅ: Laserbehandling: - Mitt råd er å oppsøke en seriøs klinikk. Ikke spar på hundrelappene

Mener annen behandling kan være tryggere

Uansett er det mange som synes fiskespaene er både morsomme å ha opplevd og behagelige, men samtidig stiller noen seg kritiske til bruken på grunn av en eventuell fare for smitteoverføring mellom mennesker som bruker spaene. I blant annet England har flere vist seg å være skeptiske til behandlingen, og i både Canada og USA har behandlingen blitt forbudt flere steder.

- Detter gjelder særlig dersom man har sår eller sprekker på føttene, diabetes eller på andre måter redusert immunforsvar. Risikoen for infeksjon vil altså avhenge av hygienen i tankene og hvem som bader føttene sine. Potensielt alvorlige infeksjoner, blant annet med resistente bakterier, er rapportert etter bruk av fiskespa, forteller Danielsen, og viser til to tilfeller der bakterien Staphylococcus aureus fra vannet har gitt hudinfeksjoner.

SPISER DØD HUD: De små fiskene napper bort og spiser død hud, og er blant brukt som behandling mot psoriasissymptomer ved bad i Tyrkia. FOTO: Scanpix.com
SPISER DØD HUD: De små fiskene napper bort og spiser død hud, og er blant brukt som behandling mot psoriasissymptomer ved bad i Tyrkia. FOTO: Scanpix.com Vis mer

Det er imidlertid lite forskning rundt dette og en del land kan ha begrenset tilsyn med hygienen ved disse spaene, mener Danielsen. Hun viser samtidig til en nederlandsk studie der 24 fiskespa hos 16 forskjellige bedrifter ble testet for bakterier.

Forskerne fant at bakteriene som ble funnet i disse spaene ga liten risiko for smitte for friske mennesker uten åpne sår i huden. Hun mener likevel annen behandling av overflødig hud hos hudpleier eller fotterapeut vil kunne være hakket tryggere.

- Det gir deg ikke like morsomme bilder på Instagram som fiskespa, men til gjengjeld sannsynligvis mindre risiko for infeksjon, sier hun.

LES OGSÅ: Fem hudsykdommer du kan få «der nede»

Ingen egne råd for spafisk i Norge

Også ved Folkehelseinstituttet forteller overlege Hans Blystad at smitterisikoen ved bruk av fiskespa generelt er vurdert som lav, og det er derfor ikke utarbeidet egne råd for denne behandlingsformen i Norge.

- Vi har de siste årene fått en del spørsmål etter at denne praksisen kom også her til landet. Selv om man kan tenke seg at denne praksisen kan overføre bakterier og virus, særlig om man skulle ha sår på føttene, er det etter vårt kjennskap ingen rapporter eller dokumentert i Norge eller internasjonalt at praksisen faktisk har overført alvorlige smittsomme sykdommer, sier Blystad ved Folkehelseinstiuttets avdeling for tuberkulose, blod- og seksuell smitte.

- Så vidt jeg har forstått fjerner disse fiskene død hud og normalt vil de ikke forårsake blødninger på føttene. Selv om det skulle oppstå noe blødning i vannet vil fortynningseffekten gjøre at risikoen likevel er svært liten. Risikoen for smitteoverføring gjennom denne praksisen må derfor sies å være svært liten, fortsetter han.

LES OGSÅ: Vet du hva liktorn er? Mange tror de bare har fått en vorte

Lovfestede hygienekrav skal gjøre det trygt i Norge

I Norge følger alle hudpleievirksomheter lovfestede hygienekrav som skal gjøre det trygt for deg å bruke behandlingen virksomhetene tilbyr.

- Disse ble utarbeidet før spafisk kom på moten, men de generelle krav til hygiene som er nedfelt i forskriften gjelder alle virksomhet som går på hudpleie. Blant annet vil man forvente at virksomheten etter de generelle hygieniske prinsippene nedlagt i forskriften vil bytte vann i disse tankene regelmessig og alltid ved synlig vann forurenset med blod. Dessuten sier forskriften at utøveren skal avstå fra behandling hvis han blir kjent med forhold hos kunden som kan gi særskilt fare for smitte, det vil si at kunden for eksempel har væskende eller blødende sår på beina, sier Blystad.

- Det anses derfor som lite sannsynlig at spafisk-behandling kan overføres smittsomme sykdommer i Norge. Situasjonen kan være en annen ved behandling i utlandet hvor de hygieniske forholdene kan være ulik de i Norge.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer