Gå på do:

Må du svært sjeldent eller svært ofte på do?

Her får du svaret på hvor ofte det er normalt å gjøre «nummer to».

GÅ PÅ DO: Det viktigste er at du faktisk tar deg tid til en tur på toalettet når du må. FOTO: NTB Scanpix
GÅ PÅ DO: Det viktigste er at du faktisk tar deg tid til en tur på toalettet når du må. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En gang om dagen? Annenhver dag? Flere ganger om dagen? Hvor ofte er det egentlig normalt å gjøre sitt fornødne? Noen ting bør nok gjøre deg litt obs, men vi er alle forskjellige og det er nok ikke noe fasitsvar på dette.

- Nei, det er ikke det, men det er noe som er riktig for deg, sier Kristine Nordkvelle, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo.

Ifølge henne bør magebesvær du ikke vet årsaken til sjekkes opp hos en lege, men om du ikke kjenner noe ubehag kan du berolige deg selv med at det meste er normalt.

- Mange tenker nok at man skal gå én gang om dagen, men om det ikke er naturlig for deg, så er det ikke det, fortsetter Nordkvelle.

LES OGSÅ: Må du tisse veldig ofte?

Tre om dagen og tre i uka er vanlig

Trygve Hausken er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer ved Haukeland universitetssykehus og professor ved Universitetet i Bergen. Han forteller, i likhet med Nordkvelle, at det er store variasjoner i hvor ofte en må på toalettet.

- Normal do-hyppighet for friske er fra tre ganger om dagen til tre ganger i uka, men alle varianter kan ses ho friske. Man trenger ikke være syk om man har hyppigere eller sjeldnere avføring, påpeker han.

LES OGSÅ: Avføringspørsmålene du ikke tør å stille

Gå når du må

Når vi sover jobber hele systemet vårt på høygir så vi er klare for en ny dag når vi våkner – også tarmene. Derfor er det en del som kjenner at dobesøket er viktigst om morgenen, men det er heller ikke sånn at denne tiden på døgnet er noe bedre enn noen andre. Det som er viktig er at du faktisk går når du må.

- Jeg vil vel ikke si at det er noe bedre om morgenen. En del går på do om morgenen, mens andre må på do på jobb eller om kvelden når det er litt rolig rundt en. Jeg tenker at det viktigste er at du lytter til kroppen, og at du tillater deg å bruke tid til å gå på do. En del tenker nok at det helst skal gå så fort, men det er viktig at du tar deg tid, sier Nordkvelle.

Mange synes nemlig det er vanskelig å gå på do der det er mange folk – for eksempel på jobb. Andre synes det er vanskelig å bruke den tiden det faktisk tar, men det å ikke gå når du må kan igjen føre til fordøyelsesproblemer.

- Ta med en bok eller mobil og ta deg god tid – slapp av, sier Nordkvelle.

LES OGSÅ: Mødrenes ønskelister: - En hel natts søvn, sitte i fred på do, tom skittentøyskurv og dårlige pupper

Å holde seg for lenge kan gi smerter

For det er ikke særlig behagelig å holde seg når du må, og ikke vil det gjøre særlig godt for magen heller. Det vil imidlertid ikke ha særlig alvorlige konsekvenser.

- Det har ingen konsekvenser dersom du ellers er frisk. Det eneste problemet er uutholdelige smerter. Det fører ikke til alvorlig sykdom, sier Hausken.

Å holde seg lenge kan imidlertid føre til forstoppelse, og dette vil føre til ubehag, men er sjeldent farlig, ifølge Hausken.

Ellers er hard mage og forstoppelse ofte et tegn på et lavt fiberinntak, og det vil derfor kunne hjelpe å gradvis øke inntaket av grovt korn, grønnsaker og belgfrukter.

LES OGSÅ: Må du ofte tisse om natten?

Å HOLDE SEG: - Det har ingen konsekvenser dersom du ellers er frisk. Det eneste problemet er uutholdelige smerter. Det fører ikke til alvorlig sykdom. FOTO: NTB Scanpix
Å HOLDE SEG: - Det har ingen konsekvenser dersom du ellers er frisk. Det eneste problemet er uutholdelige smerter. Det fører ikke til alvorlig sykdom. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Løs eller hard mage kan ha mange årsaker

Må du svært ofte på toalettet eller har løs mage, kan det komme av at du har fått i deg bakterier du helst ikke skal ha i deg om det skjer akutt. Det kan også være stress som ligger bak, eller det kan være matintoleranse eller sykdom som er årsaken til langvarig løs mage.

- Pasienter med ulcerøs colitt kan ha hyppigere avføring, ofte tilblandet med blod, og opp til 20 ganger i døgnet. Når pasienter har diare om natten er det et tegn på organisk sykdom. Eldre pasienter med hyppig løs avføring kan ha det vi kaller mikroskopisk colitt, forteller Hausken.

De med laktoseintoleranse kan også oppleve å måtte oftere på toalettet, samt smerter og at magen rumler. Irritabel tarm kan gi både diaré og forstoppelse, og det samme kan cøliaki.

Hausken råder til å være spesielt obs om du i tillegg til å ha hard mage opplever blod i avføringen, vekttap, nattlige smerter eller diaré eller lav blodprosent. Er det kreft eller tarmsykdom i familien bør mageplager tas på alvor, og han råder også pasienter over 50 år til å være ekstra på vakt.

LES OGSÅ: - Det har blitt en oppfatning om at gluten er noe generelt usunt

Mer åpenhet rundt mageproblemer

Fordøyelsesproblemer kan virke å være vanligere i dag enn tidligere, men Nordkvelle tror mye av det handler om at vi er blitt flinkere til å snakke om det og søke hjelp om vi er bekymret for at magen ikke jobber helt som den skal, samt at det de siste årene har vært økt fokus på tarmsykdommer som cøliaki og irritabel tarm.

- Jeg tenker nok at mye har å gjøre med at vi snakker mer om det. Det har nok vært en del som har hatt problemer før, men uten at vi ikke har snakket så mye om det. Samtidig så lever vi annerledes, og for mange kan hverdagen ha blitt mer stressende. Det at du aldri får satt deg ned og pustet ut i løpet av dagen kan gjøre magen vanskelig.

Har du løs mage og diaré i lang tid så bør du ta det med fastlegen, og det samme gjelder om du opplever andre symptomer i tillegg.

- Om det er normalt for deg å gå på do hver dag, og du opplever at det er et veldig stort avvik, eller du har smerter eller mageknip, så kan det være det kan være lurt å sjekke det, sier Nordkvelle.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer