Gå på do:

Må du svært sjeldent eller svært ofte på do?

Her får du svaret på hvor ofte det er normalt å gjøre «nummer to».

GÅ PÅ DO: Det viktigste er at du faktisk tar deg tid til en tur på toalettet når du må. FOTO: NTB Scanpix
GÅ PÅ DO: Det viktigste er at du faktisk tar deg tid til en tur på toalettet når du må. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En gang om dagen? Annenhver dag? Flere ganger om dagen? Hvor ofte er det egentlig normalt å gjøre sitt fornødne? Noen ting bør nok gjøre deg litt obs, men vi er alle forskjellige og det er nok ikke noe fasitsvar på dette.

- Nei, det er ikke det, men det er noe som er riktig for deg, sier Kristine Nordkvelle, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo.

Ifølge henne bør magebesvær du ikke vet årsaken til sjekkes opp hos en lege, men om du ikke kjenner noe ubehag kan du berolige deg selv med at det meste er normalt.

- Mange tenker nok at man skal gå én gang om dagen, men om det ikke er naturlig for deg, så er det ikke det, fortsetter Nordkvelle.

LES OGSÅ: Må du tisse veldig ofte?

Tre om dagen og tre i uka er vanlig

Trygve Hausken er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer ved Haukeland universitetssykehus og professor ved Universitetet i Bergen. Han forteller, i likhet med Nordkvelle, at det er store variasjoner i hvor ofte en må på toalettet.

- Normal do-hyppighet for friske er fra tre ganger om dagen til tre ganger i uka, men alle varianter kan ses ho friske. Man trenger ikke være syk om man har hyppigere eller sjeldnere avføring, påpeker han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer