Tisser mye:

Må du tisse veldig ofte? Her er fem mulige årsaker

Og slik vet du om du burde kontakte lege.

TISSER MYE: Det finnes flere naturlige forklaringer til at du må tisse mye, men det kan i noen tilfeller skyldes sykdom. FOTO: NTB Scanpix
TISSER MYE: Det finnes flere naturlige forklaringer til at du må tisse mye, men det kan i noen tilfeller skyldes sykdom. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Opplever du en sterkere trang til å tisse enn andre? Eller kanskje du tisser mye mer enn du gjorde før? Vi har alle forskjellige toalettrutiner, og det finnes flere naturlige grunner til at du tisser mer enn du pleier. I noen tilfeller kan det derimot være lurt å ta en tur til legen.

- Det er noe individuell variasjon i hvor ofte man må gå på do – og hvis man for eksempel drikker mye mer enn man pleier – så blir ofte hyppig vannlating et resultat, sier Bente Prytz Mjølstad, som er spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved NTNU, til KK.

- I hvilke tilfeller bør man oppsøke lege?

- Hvis man plutselig opplever endring i vannlatingen – med mye hyppigere intervaller – og/eller ubehag, blod i urinen og så videre, så bør man ta kontakt med fastlegen. Da kan det være lurt å ta med en urinprøve til timen.

Under følger en liste med mulige årsaker til hyppig vannlating:

1. Du drikker mye kaffe

Er du en av de mange nordmennene som bare elsker kaffe? Kanskje du også drikker en god del av det? Både i kaffe, te, cola- og energidrikker finnes stoffene koffein, teobromin og teofyllin, forklarer klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik. Disse stoffene har en vanndrivende effekt, fordi de bidrar til å påvirke nyrene til å øke urinproduksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer