Tisser mye:

Må du tisse veldig ofte? Her er fem mulige årsaker

Og slik vet du om du burde kontakte lege.

TISSER MYE: Det finnes flere naturlige forklaringer til at du må tisse mye, men det kan i noen tilfeller skyldes sykdom. FOTO: NTB Scanpix
TISSER MYE: Det finnes flere naturlige forklaringer til at du må tisse mye, men det kan i noen tilfeller skyldes sykdom. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Opplever du en sterkere trang til å tisse enn andre? Eller kanskje du tisser mye mer enn du gjorde før? Vi har alle forskjellige toalettrutiner, og det finnes flere naturlige grunner til at du tisser mer enn du pleier. I noen tilfeller kan det derimot være lurt å ta en tur til legen.

- Det er noe individuell variasjon i hvor ofte man må gå på do – og hvis man for eksempel drikker mye mer enn man pleier – så blir ofte hyppig vannlating et resultat, sier Bente Prytz Mjølstad, som er spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved NTNU, til KK.

- I hvilke tilfeller bør man oppsøke lege?

- Hvis man plutselig opplever endring i vannlatingen – med mye hyppigere intervaller – og/eller ubehag, blod i urinen og så videre, så bør man ta kontakt med fastlegen. Da kan det være lurt å ta med en urinprøve til timen.

Under følger en liste med mulige årsaker til hyppig vannlating:

1. Du drikker mye kaffe

Er du en av de mange nordmennene som bare elsker kaffe? Kanskje du også drikker en god del av det? Både i kaffe, te, cola- og energidrikker finnes stoffene koffein, teobromin og teofyllin, forklarer klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik. Disse stoffene har en vanndrivende effekt, fordi de bidrar til å påvirke nyrene til å øke urinproduksjon.

- Dog er det to faktorer som også spiller inn, nemlig hvor ofte du drikker kaffe og hvor mye. En vanlig kopp med kaffe inneholder mellom 50 til 200 mg koffein. Dette er ikke nok til å gi en vanndrivende effekt, sier Skjølsvik til KK.

Hun forklarer at studier også har vist at de som drikker kaffe hver dag, venner seg til koffeinet og opplever dermed ikke en negativ væskebalanse.

- Ofte drikker man vann ved siden av, som selvfølgelig vil bidra til at man fyller på litt ekstra med væske, som vil føre til at man må på do, sier Skjølsvik.

LES OGSÅ: Derfor tåler noen av oss å drikke kaffe sent på dagen

VANNDRIVENDE: Mye kaffe kan gjøre at du må tisse oftere. FOTO: Shutterstock
VANNDRIVENDE: Mye kaffe kan gjøre at du må tisse oftere. FOTO: Shutterstock Vis mer

2. Angst eller stress

Følelsen av å måtte tisse kan komme med stress eller angst. Bente Prytz Mjølstad forklarer at det er et godt kjent fenomen å måtte tisse oftere i perioder vi er nervøse eller opplever mer stress.

Å måtte løpe på do kan også være et angstsymptom. Asle Hoffart, som er forsker ved Modum Bad og professor II ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Oslo, har tidligere fortalt til KK at det er vanlig å oppleve å være løs i magen eller måtte tisse-fornemmelser ved angst.

LES OGSÅ: Mange med angst er først hos hjertespesialist

3. Urinveisinfeksjon

I noen tilfeller kan hyppig vannlating være tegn på sykdom. Mjølstad forklarer at en av de vanligste sykdomsårsakene til at man plutselig får hyppig vannlating, er urinveisinfeksjoner.

- Da merker man også vanligvis svie og ubehag ved vannlating, sier Mjølstad.

Urinveisinfeksjon kan oppstå når det kommer bakterier inn i urinblæra, som normalt er bakteriefri, ifølge Norsk Helseinformatikk. Mulighetene for å få en urinveisinfeksjon øker også under overgangsalderen og etter samleie.

4. Overaktiv blære

Mjølstad trekker også frem overaktiv blære, som betyr at man kan få plutselig og sterk vannlatingstrang, og noen får også problemer med lekkasje av urin, fordi de ikke rekker toalettet.

KK har tidligere skrevet om at overaktiv blære kan skyldes feil ved mekanismen mellom blæren og hjernen, slik at blæren sier fra til hjernen at den må tømmes før det egentlig er nødvendig.

LES OGSÅ: Linda ble frisk med ny metode mot overaktiv blære

5. Diabetes

I noen tilfeller kan hyppig vannlating skyldes en mer alvorlig sykdom.

Høyt blodsukker gir typisk symptomer som tørste og økt vannlating, skriver Norsk Helseinformatikk.

- Hyppig vannlating i kombinasjon med sterk tørste kan noen ganger være uttrykk for diabetes (sukkersyke), sier Mjølstad.

LES OGSÅ: Derfor lukter det vondt når du tisser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer