Tissetrengt:

Må du tisse veldig ofte?

Det kan skyldes flere grunner, og du kan gjøre noe med det.

TISSER OFTE: Tisser du mer enn åtte ganger i døgnet, da kan det hende du har en overaktiv blære. FOTO: NTB Scanpix
TISSER OFTE: Tisser du mer enn åtte ganger i døgnet, da kan det hende du har en overaktiv blære. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Våre toalettrutiner kan være svært forskjellige, og mens noen bare trenger å gå tre til fire ganger om dagen, må andre tisse dobbelt så mange ganger. Det kan fort bli slitsomt hvis du hele tiden må vite hvor nærmeste toalett er fordi du stadig må tisse, og det er ikke i alle situasjoner du har mulighet til å gå på do.

- Men hvor ofte er egentlig for ofte?

– Man sier at hvis man har mer enn åtte vannlatinger i døgnet, så er det ansett som mer enn normalt, forteller spesialist i urologi Ole Martin Høeg ved Urologi Høeg i Oslo, til KK.

Dersom du alltid har vært nødt til å gå ofte på do, så trenger det ikke nødvendigvis bety at det er noe galt med deg. Folk er tross alt forskjellig, og du har kanskje bare en overaktiv blære. Men dersom du plutselig opplever at du må tisse oftere enn du pleier, da kan det være grunn til å undersøke hva det kommer av.

LES OGSÅ: Lukter det sterkt når du tisser?

Drikker du for mye?

Det er ingen faste svar på hva hyppig vannlating skyldes, det er nemlig en rekke ulike ting som kan være årsaken, og dette må derfor undersøkes. Men det første legen vil anbefale, er at du ser på hvor mye du faktisk drikker.

– Folk er ofte ikke klar over hvor mye de drikker. Trener du mye så får du ofte i deg mye vann, eller kanskje drikker du mye kaffe – da er det klart man må ofte på do. Det første man bør gjøre er derfor å ta en drikke-tisse-test, forklarer han.

RETT GJENNOM: Det som kommer inn skal også ut, og det første du bør se på er derfor om du drikker mer enn vanlig. Foto: Shutterstock / Alex Shalamov
RETT GJENNOM: Det som kommer inn skal også ut, og det første du bør se på er derfor om du drikker mer enn vanlig. Foto: Shutterstock / Alex Shalamov Vis mer

– Dette går ut på at du noterer ned hvor mye du drikker, og hvor ofte du tisser i løpet av en dag. Dette vil gi deg en pekepinn på om den hyppige vannlatingen er selvforskyldt, legger han til.

Hvis dobesøkene ikke har sammenheng med væskeinntaket er det derimot viktig å sjekke om det kan være noe annet som ligger bak.

– Da kan det være lurt å ta en tur til legen for å sjekke om det kan være en infeksjon som ligger bak. En urinveisinfeksjon kan for eksempel føre til hyppig vannlating, og dette må behandles, forteller Høeg.

Om det ikke er en urinveisinfeksjon og problemene vedvarer, kan det lønne seg å ta en nærmere undersøkelse av blæra for å se om man finner en forklaring.

Psyken vår kan også påvirke dobesøkene

Det er lett å tenke at hyppig vannlating alltid betyr at det er noe fysisk galt med deg, men slik trenger det slett ikke å være. Psyken vår kan også påvirke våre dobesøk, vi har vel alle hørt uttrykket «nervøs blære».

– Dersom du har vært gjennom en endring av livssituasjonen din, eller du har en periode der du er veldig engstelig av deg, så kan dette føre til at du må oftere tisse. Derfor er dette kanskje også noe du bør tenke gjennom, om det kan være noe som bekymrer deg for tiden, forteller urologen.

NERVØS BLÆRE: Det er ikke uvanlig å måtte tisse oftere når vi er nervøse og engstelige. Foto: Shutterstock / 9nong
NERVØS BLÆRE: Det er ikke uvanlig å måtte tisse oftere når vi er nervøse og engstelige. Foto: Shutterstock / 9nong Vis mer

Sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjoner i de nedre urinveier, Siri Harket, er helt enig i at psyken vår kan ha litt å si for blæra.

– Dersom vi er engstelige og nervøse, som for eksempel før en eksamen, så er det slett ikke uvanlig å føle at vi må tisse igjen og igjen. Ofte vil kjenner man da at man må tisse uten at man har så mye i blæra, sier hun til KK.no.

Har du en overaktiv blære tipser hun om at det kan være lurt å tisse etter klokken. Altså at du setter tidspunkter for når du skal på do.

– Det finnes også medisiner du kan få som demper denne overaktiviteten i blæra, legger hun til.

Uansett er det alltid lurt å få utført en undersøkelse hos en lege for å utelukke at det er en infeksjon som ligger bak, og dersom dette ikke er tilfelle kan det for eksempel hjelpe å trene opp bekkenmuskulaturen.

– Ja, man kan trene opp musklene for å klare å holde seg lenger mellom hvert dobesøk. Men å holde seg for lenge eller ofte er heller ikke bra, så her må man finne en balanse, forklarer Høeg.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram til nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer