Meslinger:

- Må hele tiden være på vakt

Storbritannias fagorgan for pediatri og barnehelse gir ut nasjonale retningslinjer for første gang på flere tiår. FHI kommenterer norsk status.

MESLINGER: Slik kan et meslingutbrudd se ut. Illustrasjonsfoto: DonyaHHI / Shutterstock / NTB
MESLINGER: Slik kan et meslingutbrudd se ut. Illustrasjonsfoto: DonyaHHI / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Framover må leger i Storbritannia være på vakt etter flere meslingtilfeller, melder BBC.

De siste åra har færre barn under ti år fått vaksine mot sykdommen. Dette fører til at flere er ubeskyttet om det blir et utbrudd av det svært smittsomme viruset.

Bekymret

Det er fagorganet for pediatri og barnehelse som slår alarm om meslinger. Det har de ikke gjort på flere tiår.

Ifølge britisk helseråd burde minst 95 prosent av barna i Storbritannia ha fått to vaksiner mot meslinger før de er fem år. Etter nye undersøkelser fra helsemyndighetene er det bare 84,5 prosent av barna som har fått to vaksinedoser.

Meslinger er svært smittsomt. Dersom man ikke er vaksinert eller har hatt sykdommen før, er risikoen stor for å få sykdommen om man blir eksponert.

Fagorganet for pediatri og barnehelse er bekymret for at Storbritannia nå ser en gjenoppblomstring av en nesten eliminert livstruende sykdom, på grunn av lavt vaksineopptak.

«Tiffany plate» er en av flere «cottage cheese»-baserte mattrender som tar av på TikTok for tida. Vi tester den. Video: Tiffany Magee (TikTok) / Anette Skarpaas Ramm / Mia Engenes Bratlie. Reporter: Emilie Fyhn. Vis mer

Stor økning: - Lever i frykt

Mellom 1. januar og 30. september var det 149 laboratoriebekreftede meslingtilfeller i England - i 2022 ble det bare rapportert om 54 tilfeller.

Mange av tilfellene i år har vært i London, Leicester og i Wales.

- Å måtte advare mot meslinger i vår nasjonale veiledning for første gang på flere tiår er et skuffende, men nødvendig grep. Mange barneleger jeg kjenner, lever i frykt for potensielle meslingutbrudd denne vinteren, sier presidenten for fagorganet, Camilla Kingdon, til BBC.

De oppfordrer dermed leger til å bruke «enhver mulighet» til å sjekke et barns vaksinasjonsstatus, og tilby vaksinen til alle som ikke har fått to doser.

Fagorganet anbefaler foreldre å dobbeltsjekke at barna deres har fått første og andre dose, og at de tar kontakt med fastlege om barna ikke har fått begge vaksinene.

- Selvfølgelig er vaksinenøling et problem, men det er reelle problemer med tilgjengelighet som også spiller inn. Vi vet at det er betydelige ulikheter i vaksineopptak på grunn av etnisitet og geografi. Dette må løses, sier Kingdon videre.

FHI: - Høy dekning

- I Norge ser vi ingen økning i forekomsten av meslinger. Takket være høy vaksinasjonsdekning for MMR-vaksinen (vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder) er det svært sjelden vi ser meslinger i Norge, sier overlege i FHI Tone Bruun.

Hun forteller at de av og til ser ett eller noen få tilfeller knyttet til smitte i utlandet, men takket være den høye vaksinasjonsdekningen blir det sjelden noe større utbrudd.

- Noen ganger kan vi få mindre utbrudd i miljøer med uvaksinerte. Vi må hele tida være på vakt, sier hun.

I Norge var vaksinasjonsdekningen for MMR-vaksinen 96 prosent for første dose og 95 prosent for andre dose i 2022. Hittil i år har FHI fått rapportert to tilfeller av meslinger i Norge. I 2022 ble det registrert ett tilfelle.

- Er det en større risiko å reise til London, Leicester eller Wales, hvor det har vært flest utbrudd?

- Er du vaksinert, er du normalt godt beskyttet mot meslinger. Skal man med uvaksinerte små barn til et land der det er mye meslinger, bør man vurdere å framskynde vaksinen, sier Bruun.

Da får vi MMR-vaksine

Hun forklarer at barn får tilbud om MMR-vaksine når de er 15 måneder gamle, og når de går i 6. klasse.

- Ved reiser til steder med større utbrudd, eller høy forekomst av meslinger og lav vaksinasjonsdekning, bør det vurderes å fremskynde MMR-vaksine til barn yngre enn 15 måneder, sier Bruun.

MMR-vaksinen kan gis ned til 9 måneders alder, men ved vaksinasjon i alderen 9-12 måneder må barnet få en ny dose ved 15 måneder for å sikre tilfredsstillende beskyttelse.

Konsekvensene av meslinger

- Hva kan konsekvensene være av å bli rammet av meslinger?

- Akutt får man gjerne feber, hoste, tett nese, lysskyhet og etter hvert utslett. Noen får så komplikasjoner som ørebetennelse, lungebetennelse eller diaré/dehydrering, sier Bruun.

Hun forteller at meslinger også gir langvarig nedsatt immunforsvar, og kan dermed føre til både flere og mer alvorlige infeksjoner i måneder, kanskje år, etter at man ble syk første gang.

Bruun sier at hjernebetennelse også kan være en sjelden, men alvorlig komplikasjon, som kan gi varig hjerneskade.

- Risikoen for komplikasjoner er høyere for spedbarn, tenåringer og voksne enn for barn etter første leveår. Også personer med redusert immunforsvar og gravide er særlig utsatt, sier Bruun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet