Øl:

Må man legge på seg av øl?

Det kommer stadig flere typer øl å velge i. Hvilken du går for har mye å si for kaloriinnholdet.

INTERESSEN FOR ØL ØKER: - Vi ser helt klart at interessen for øl har økt de siste 15 til 20 årene, og ikke minst har nordmenn fått øynene opp for håndverksøl og de ulike ølstilene som finnes. FOTO: NTB Scanpix
INTERESSEN FOR ØL ØKER: - Vi ser helt klart at interessen for øl har økt de siste 15 til 20 årene, og ikke minst har nordmenn fått øynene opp for håndverksøl og de ulike ølstilene som finnes. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er liten tvil om at det norske folket har fått øynene opp for at det finnes et hav av øl-varianter der ute. Fra å stort sett gjelde nettopp en pils, snakker vi nå om et vidt spekter av øl når vi inviterer ut på årets første «utepils».

- Vi ser helt klart at interessen for øl har økt de siste 15 til 20 årene, og ikke minst har nordmenn fått øynene opp for håndverksøl og de ulike ølstilene som finnes. Fra å være et land hvor pilsen har vært nærmest enerådende, prøver nordmenn seg nå på alt fra bitter IPA til frisk surøl, krydrede belgiske klosterøl og norsk tradisjonsbrygg med einer og arvegjæren kveik, forteller Trond Erling Pettersen, som er varefaglig rådgiver i Vinmonopolet.

LES OGSÅ: Får du prestasjonsangst når du må velge vin?

Solgte 2,7 liter øl 2017

Vi velger heller ikke bare mer variert i ølhyllene på Vinmonopolet, vi kjøper også langt mer. I 2017 solgte de hele 2,7 millioner liter øl, kontra 650 000 ved årtusenskiftet.

- Særlig fra 2010 og fram til i dag har salget virkelig økt. Vi ser også en stor økning i salget av ekte eplesider, og generelt i produkter med en «lysere og lettere» smaksprofil: Hvitvin, rosévin, musserende og perlende vin, alkoholfritt, øl og sider, forteller Pettersen.

Og det er nok gjerne de litt lettere, friske variantene vi ser etter i månedene fremover, når solen står lenge på himmelen.

- Dette kan være alkoholfrie øl. Der finnes det etter hvert både hveteøl, lys lager, IPA og andre spennende typer uten alkohol. Også blant det tradisjonelle sterkølet er det mange sommerlige ølstiler: Surøl med eller uten tilsatt frukt, hveteøl som weissbier og wit, belgiskinspirert saison, britiskinspirert pale ale og amerikanskinspirert IPA, klassiske lagerøl og nyvinninger som New England IPA.

LES OGSÅ: Drikker du sammen med tenåringen?

Alkoholprosenten sier mest om kaloriinnholdet

Drikker du mye øl om sommeren, og er opptatt av kaloriinnholdet betyr også større utvalg at at det blir litt mer å tenke på, men heldigvis er det ikke så komplisert.

- Både sukker og alkohol bidrar til å øke kaloriinnholdet i et øl, men det er særlig alkoholinnholdet man bør være bevisst på her, forteller Pettersen.

Mens sukker gir omkring 4 kalorier per gram, gir nemlig alkoholen nesten det dobbelte – 7 kalorier.

- Alkohol gir flere kalorier per gram enn sukker, så jo sterkere øl, desto mer kalorier – litt forenklet sagt. Dette gjelder også vin, så hvis man er på jakt etter vin med færrest mulig kalorier, er det faktisk bedre å velge en vin med litt sødme og lavere alkohol enn en helt tørr vin med høyere alkohol, sier Pettersen.

- Belgiske klosterøl og øl med «Imperial» og «Double» eller «Triple» i navnet har ofte høyere alkohol. «Imperial stout», for eksempel. Eller «Double IPA». Alkoholfritt øl er et godt alternativ dersom du teller kalorier. Alkoholfritt øl har bare halvparten av kaloriene til en vanlig pils, forklarer han videre.

LES OGSÅ: Slik finner du vinen du trenger

- Mengden er viktigst

Også Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede, påpeker at det er alkoholinnholdet som forteller deg mest om hvilken øl som inneholder flest kalorier, og også at det er store variasjoner.

- Ja, det er forskjeller på kaloriinnhold i øl. Alkoholfritt øl, lettøl og lavkarbo-øl har lavest innhold av kalorier, mens gull øl og bokkøl har høyest innhold, sier hun.

Mens alkoholfritt øl gjerne inneholder rundt 25 til 30 kalorier per hundre gram, får du rundt 60 med bokkølet – altså mer enn dobbelt så mye.

- En halvliter vil da variere fra 125 kcal til 300 kcal, forteller Lied.

Likevel presiserer hun at det først og fremst er mengden som utgjør den store forskjellen. Om du holder deg til én øl i ny og ne, så er det som regel plass til den uten at du får i deg altfor mange ekstra kalorier.

- Siden det som ofte blir mer enn bare en øl, vil du absolutt få noe igjen for å tenke smart når du drikker øl. Ofte er det også noe mat inne i bildet når du drikker øl, og denne maten er ikke alltid av det sunneste, så det kan fort bli en skikkelig kaloribombe, sier hun.

- Et godt tips er å drikke mye vann sammen med ølet. Da orker man ikke like mye øl – og som en bonus vil dagen derpå føles langt bedre.

LES OGSÅ: Disse vinene gir lettest hodepine

MER Å VELGE I: Men om sommeren går det nok mest i de lysere variantene. FOTO: NTB Scanpix
MER Å VELGE I: Men om sommeren går det nok mest i de lysere variantene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slik finner du rett øl til rett mat:

Synes du alle valgmulighetene i ølhyllene gjør det hele litt komplisert, så kan Pettersen også fortelle at en liten mottrend har fått etablere seg allerede, og mange bryggerier er ikke lenger like opptatt av å utvide sortimentet sitt ytterligere.

- Vi ser at flere bryggerier i stedet «går tilbake» til klassiske ølstiler som pilsner, og forsøker å perfeksjonere disse, forteller Pettersen.

Og har du fått det ærefulle, og nå kanskje litt skumle, oppdraget å handle inn øl til sommerfesten har han også noen enkle råd for hvordan du kombinerer rett øl til rett mat:

  1. Øl og mat bør ha balanserte aromaer. Lett, «lys» mat som kylling og sjømat passer til lyse øl, mens grillmat og gryter med kjøtt kler øl med litt mørkere farge og mer maltpreg.
  2. Maten bør ikke overdøve ølet – og omvendt. Et kraftig, alkoholsterkt øl vil ofte kjøre over en mild kyllingsalat.
  3. Mat med mye fett trenger et øl som er litt ekstra friskt, bittert eller fruktig.
  4. Veldig sterk mat trenger et øl som smaker mye. Velg et øl med mye fruktighet eller maltpreg, slik at den brennende chilivarmen ikke overdøver ølet.

Men:

- Det viktigste er uansett å velge mat du liker og et øl du liker. Da blir det som regel alltid bra.

LES OGSÅ: Vin og øl - blir det egentlig krøll?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer