Klesvask:

Må man vaske klærne etter å ha brukt dem én gang?

Og slik kan du redusere klesvasken, til fordel for miljøet, lommeboka og kvaliteten på klærne!

VASKER MYE KLÆR: Vasker du klærne litt mer enn du egentlig trenger? FOTO: NTB Scanpix
VASKER MYE KLÆR: Vasker du klærne litt mer enn du egentlig trenger? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å ha på rene klær som ikke lukter er viktig for de fleste av oss. Klesvask er en viktig del av personlig hygiene, men det er mye mulig at du vasker klærne mer enn du trenger. Det er også forskjell på hvor ofte du bør vaske forskjellige klesplagg!


Leder for Orkla Forbrukerservice og ekspert på Plusstid.no, Malin Skaar, sier at generelt vasker nok mange klærne sine litt for ofte.

- Det er lett for at klærne går i skittentøyet etter en gangs bruk, uten å reflektere over om det kan brukes en ekstra gang før det vaskes. Spesielt av miljøhensyn bør man ta en ekstra sjekk på plagget før det legges til vask, sier hun til KK.

- Trenger vi egentlig å vaske klær før de lukter eller har flekker?

- Plagg vi har tett inntil kroppen trenger nok en vask etter en lang dags bruk, men for eksempel bukser og gensere kan man ta en ekstra vurdering på før det legges til vask.

Så ofte bør du vaske de forskjellige plaggene

Det er ikke alltid like lett å vite når man bør vaske klærne. Det er også forskjell på stoff og hvor ofte vi bruker klesplaggene. Jeans er et eksempel - hvor sjeldent bør man egentlig vaske jeans?

- Her bør man følge anvisning fra produsenten på buksen. Mange jeans mister mye farge for hver vask og for å beholde fargen er det en fordel å vaske så sjelden som mulig, sier Skaar.

Så har vi andre plagg: Er det forskjell på hvor ofte vi bør vaske for eksempel topper, gensere, ytterjakker og ullklær?

- Her kan man bruke litt skjønn, men det er jo klart at klær tett inntil kroppen trengs en vask oftere enn andre plagg. En tettsittende topp må vaskes oftere enn en løs genser som man har over en T-skjorte for eksempel.

- Ytterjakker trengs kanskje en vask ila sesongen og kanskje før man legger bort før neste sesong. Ull er selvrensende og man kan utsette vasken ved å henge ullen ut til lufting noen timer. Et lite tips er å bruke kortprogram på lav temperatur på de plaggene man mer ønsker å friske opp enn å vaske, sier Skaar.

Du har kanskje også hørt at du ikke bør fylle vaskemaskinen helt? Det stemmer til en viss grad.

- Det er viktig at maskinen fylles slik at man ikke vasker mange runder med få plagg. For effektiv vask så skal den ikke stappes helt full, men kan absolutt romme mer enn en halv maskin. Sjekk at du får en hånd inn på høykant i maskinen, da er den passe full. Går ikke det så bør man ta ut noen plagg. Unntatt en ullvask - da bør man vaske ca kun halvfull maskin.

ULLVASK: Ull trenger ikke vaskes like ofte som syntetiske plagg. FOTO: Scanpix
ULLVASK: Ull trenger ikke vaskes like ofte som syntetiske plagg. FOTO: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du ALLTID vaske nye klær før bruk

- Vaskehyppigheten har gått kraftig opp

Forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet, Ingun Grimstad Klepp, forklarer at vaskehyppigheten har gått kraftig opp over tid, og at klesvask belaster miljøet gjennom energi-, vann- og kjemikalieforbruk. Det å få ned vaskehyppigheten har mange gode formål, men Klepp understreker at det er gode grunner til at vi vasker ulike klær.

- Hva slags materiale vi bruker har mye å si for vaskehyppigheten. En av grunnene til at vaskehyppigheten går opp er fordi mange av klærne våre er syntetiske, og syntetisk stoff lukter og blir skitne raskere enn naturmaterialene, særlig ull, sier Klepp.

Det er på mange måter lurt å vaske klær sjeldnere, men det er jo heller ikke bra å gå med klær som lukter svette. Hvis man ønsker å vaske mindre, så må man derfor legge opp til det. Treningstøy er et eksempel:

- Treningstøy vaskes ofte etter bruk. Trener du mye blir det mye vask. Vil du vaske mindre kan du derfor skaffe treningstøy i ull. Så det kreves en form for planlegging eller innsats, sier Klepp.

Hun påpeker at en god del klær vaskes nok unødvendig, for eksempel som en måte å rydde på. Vi er kanskje usikre på om klærne er skitne eller ikke, og legger dem i vaskemaskinen mens vi rydder hus. Bedre oppbevaringssystemer for skitne og rene klær kan derfor bidra til at du vasker mindre.

Et annet viktig aspekt når det kommer til klesvask er selve hovedmålet med at vi vasker klær: Vi ønsker jo å være anstendig kledd og å ikke lukte svette.

- Lukt er vanskelig å måle og vurdere. Hvis man tror noe lukter noe, er det lettere å vaske det. Denne sosiale sikkerheten er et element som nok får opp hyppigheten for klesvasken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer