Madelen Jensen (23) har ennå mareritt om det å være stor. I dag er hun livsstils-coach og har nådd idealvekten sin, men veien dit har vært lang og hard. Hun har en tøff barne- og ungdomstid bak seg med mye mobbing. Historien hennes starter i en liten by på Sørlandet.
– Jeg har egentlig alltid vært stor. Men det var verst på ungdomsskolen. Da jeg var 15 år veide jeg 135 kilo og folk skrek «tjukka» etter meg når jeg gikk i trappene på skolen.
KK har tidligere skrevet om at forskning viser at Norge er blant landene i Vest-Europa der andelen overvektige er høyest. Rundt fire av ti forsøker å gå ned i vekt og en kvinne er i gjennomsnitt på diett 126 ganger i løpet av livet.
Madelen er en av mange unge norske kvinner som har forsøkt forskjellige dietter uten hell. Som tenåring finner hun trøst i godteri, sjokoladeboller og Litago mens hun isolerer seg på soverommet. Tenåringen har ingen nære venner.
– Medelever kunne stikke fingeren i magen på meg og legge tegnestifter på stolen for å se om jeg merket at den var der, siden jeg var så stor.
Jeg var lei av å være fanget i min egen kropp. Madelen Jensen

Lene har gått ned 20 kilo med omstridt medisin
«Kjente ikke igjen jenta jeg var blitt»
På videregående starter Madelen på matfag, og noe av det første de skal gjennom er å få tildelt kokkeklær. Det er noe hun gruer seg til, med tanke på størrelser. Madelen spør om å få kjøpe selv, og drar og handler kokkeklær i de største størrelsene.
Slaget kommer da hun tar på seg jakken i den største størrelsen. Den passer ikke. Hun får rett og slett ikke igjen den nederste knappen.
– Det var da det gikk opp for meg at noe måtte gjøres for jeg kjente meg ikke igjen i den jenta jeg var blitt. Vekta gjorde det tungt å studere og den var konstant i veien for meg.
Likevel trives 17-åringen godt på videregående, og hun får en venninne.
– Vi er fortsatt bestevenninner den dag i dag. Hun aksepterte meg for den jeg var og brydde seg ikke om hva andre folk sa om meg.
Også det faglige fanger hennes interesse og det går opp for Madelen at hun virkelig er nysgjerrig på hva kostholdet har å si for kroppen.
– Jeg skjønte mer og mer om hvordan jeg skal spise, og jeg syntes det var spennende å lære om. Hadde jeg ikke gått på den linjen, så vet jeg ikke hvor jeg hadde vært i dag, forteller hun.

Sideveis inn døren
Hun bestemmer seg dermed for å ta tak i livet sitt, og moren blir hennes viktigste støttespiller. Å være mamma til et barn som sliter med fedme, var ikke enkelt. Madelen forteller at moren flere ganger forsøkte å foreslå at de kunne trene sammen, noe som gjorde den unge jenta sur og såret.
Madelen hadde rett og slett ikke vært klar for det. Selv hadde hun mange forsøk bak seg med å gå ned i vekt. Dietter som begrenset inntak av mat til knekkebrød, vann og gulrøtter samt endeløse gåturer, ga henne ingen glede og gjorde at hun fortvilet ga opp, gang etter gang.
Men så en dag mener Madelen alvor, og spør dermed moren om hjelp, men det er ikke uten frykt at hun startet på et treningssenter.
– Jeg så for meg at alle var spreke og fine, og at jeg ikke kom til å passe inn der heller. Jeg var jo veldig stor og måtte gå sideveis inn døren på treningssentret.
Moren til Madelen, som er veldig glad i styrketrening, hjelper datteren med å komme i gang på de ulike maskinene og viser henne hvordan de skulle brukes. Det gir Madelen en mestringsfølelse å få til treningen teknisk, og ganske snart begynner hun å merke resultater. Det er også da hun angrer på at hun ikke har tatt grep før det gikk langt som det gjorde.
LES OGSÅ: - Hvorfor sitter jeg her og spiser potetgull - igjen?
Mens kiloene begynner å forsvinne, får Madelen selvtilliten tilbake litt etter litt. Det gjør at hun begynner å være åpen om kampen sin på sosiale medier. Hun sier at hun har fått vist at hun er en person som ikke gir seg, uansett hvor mye dritt hun har vært gjennom.
Jeg kunne ikke gjøre noe med mobbingen, men jeg kunne bli en bedre versjon av meg selv. Madelen Jensen
Selv om Madelen fort blir hektet på treningen og trives med å legge om livsstilen, er det ikke enkelt. De neste fem årene skal hun også oppleve at fremgangen stagnerer i perioder. Det, forteller hun, er da mange velger å gi opp. Men ikke hun.
– Selv om jeg trente og spiste sunt, stoppet det opp innimellom. Men man er nødt til å fortsette. Det jeg gjorde da, for å få mer progresjon, var å trene mer og endre kosten litt etter litt. Jeg kuttet ikke ut alt av bakevarer og godteri med en gang, men heller gradvis for jeg var redd for å miste motivasjonen.
Hun forteller at hun også har hatt mareritt om at hun er tilbake der hun en gang var, noe som bare har motivert henne enda mer.

Dette kostholdsrådet er «alle» enige om

Måtte ha hjelp til å dusje
Etter hvert som hun går mye ned i vekt, får Madelen også en del overflødig hud. Hun går gjennom to operasjoner. Under den første fjernes det hud fra mageområdet og de flytter navlen hennes. Det høres omfattende ut, men hun forteller at den siste operasjonen var den verste.
På et tidspunkt har Madelen såpass mye overflødig hud under rumpa at det henger ned på lårene hennes. Hun går mange runder med seg selv, men kommer frem til at det må bort.
Hadde hun visst hvor vondt det ville bli, er det ikke sikkert hun ville gjort det igjen. Hun forteller:
– Det var den verste smerten jeg noen gang har hatt. Jeg kunne ikke sitte ordentlig på to og en halv måned og mamma måtte hjelpe meg med å dusje.
LES OGSÅ: Ni ting gynekologen skulle ønske at vi husket på
På grunn av at sårene kan revne, noe de også gjør, får hun forbud mot å trene de første månedene etter operasjonen. Hun får også infeksjon i sårene. Det gjør at humøret hennes går rett i kjelleren.
– Det var en ordentlig kjip periode, hva skulle jeg gjort uten mamma som hjalp meg med alt?

Så mange timer søvn må du ha for å fungere bra

Etter to måneder greier hun ikke holde seg borte fra treningen lengre. Hun drar på gymmen og trener overkropp, noe hun sier var den beste medisinen på det tidspunktet.
Når man går ned over 60 kilo, som Madelen gjorde, er ikke kroppen til å kjenne igjen etterpå. Madelen mister også brystene sine og hun føler seg rett og slett ikke feminin lengre. Derfor velger hun å operere inn silikon. Hun er veldig tydelig på at alt hun har gjort har vært ene og alene for sin egen skyld. Madelen har for lengst forstått at man ikke kan gjøre alle til lags.
– Da jeg var kommet ned på 90 kilo, var det noen som beskyldte meg for å ha spiseforstyrrelser. Da jeg var gått ned enda litt, var det noen som mente jeg så ut som et skjelett med muskler. Men før jeg gikk ned var jeg for stor. Man kan rett og slett ikke tilfredsstille alle.

Vi har spurt tre PT-er: Denne halvtimesøkta forbrenner flest kalorier
Trening mot PTSD
På grunn av traumer fra barndommen, blant annet fra mobbingen, har Madelen fått påvist diagnosen PTSD (Posttraumatisk stresslidelse). Denne lidelsen er noe vi ofte forbinder med soldater som har vært i krig eller noen som har opplevd en livstruende hendelse. Men også mennesker som opplever vonde hendelser gjentatte ganger kan bli rammet av PTSD.
Ifølge helsenorge.no kjennetegnes tilstanden av at man gjennomlever hendelsen på nytt og har stadige mareritt om det som skjedde. Madelen forteller at flashbackene kan komme når som helst. Da kan hun kjenne på en ekstrem utrygghet og redsel for at noen vil gjøre henne vondt, selv om hun befinner seg i en i utgangspunktet trygg situasjon.
Hun forteller at treningen har hjulpet henne mye psykisk, og har fungert som en motvekt når angst og negative tanker presser på.
Jeg er kristen, så jeg har bedt mye og funnet mye støtte i troen min Madelen Jensen
– Når man blir så mye mobbet over tid, begynner man å tenke: "Er det det her som er meningen med livet, å ha det vondt og at det aldri blir bra?" Men jeg fant trøst i troen, og vet det blir bra til slutt, sier hun selvsikkert.
I dag er hun kommet til et godt sted i livet. Hun er stolt av seg selv og den krevende innsatsen hun har lagt ned i å endre livsstil de siste fem årene. Og 23-åringen sier at det er nettopp livsstil som er nøkkelen:
– Det er viktig at man gjør endringer kun for sin egen del. Man må slutte å sammenligne seg med andre, og heller tenke på at den personen i speilet er den eneste konkurrenten, sier Madelen som i dag selv er coach for andre som også ønsker å legge om livsstilen.

Hennes beste tips
I fjor studerte Madelen kostholdsveiledning, salg og markedsføring. Siden da har hun veiledet og laget kostholdsplaner. Hun forteller at hun får mange henvendelser fra folk som er i lignende situasjon som hun var for fem år siden.
– Jeg har lest mange historier som er rørende og jeg føler så med dem. Jeg vet selv hvor mye det har hjulpet og hvor mye selvtillit og styrke jeg har fått fra å endre livet mitt. Det går på så mye mer enn utseende, jeg har erfart at det har innvirkning på humør og mestringsfølelse. Trening er ferskvare og det er en god måte å komme seg gjennom dårlige dager på.
Hennes beste tips til dem som ønsker å endre livsstil er å innse situasjonen, hva som må gjøres og hvorfor man gjør det. Så bør man finne en aktivitet man virkelig trives med, og bestemme seg tidlig for hvor mange dager i uken man ønsker å trene.
Det spiller ingen rolle om det styrketrening, svømming eller dansing, sier hun, men det viktigste er at det skal føles bra. Og at det vil være tøft i begynnelsen er ingen overdrivelse.
– Det tok meg tre måneder før jeg gikk inn på treningssentret uten å være redd for å få blikk. Man må være avslappet med tanke på sine mål og ikke være redd for å vise seg aktivt offentlig. Ikke skamme seg. Gjør man så godt man kan, så får man en endring, sier hun.

Norges fremste slankeeksperter: Dette er den enkleste veien ned i vekt
Vanskelig å vedlikeholde
- Uansett hvor mye man tenker å gå ned, så hjelper styrke- og kondisjonstrening med vedlikehold av vektreduksjon.
Det sier Serena Tonstad. Hun er overlege ved Seksjon for preventiv kardiologi, Avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo Universitetssykehus. Hun forteller at det ikke er uvanlig at folk får til store endringer i livsstil og stor vektnedgang. Problemet er som regel å greie å vedlikeholde endringene over tid.
- Kroppen går over i sparebluss etter kort tid, som regel etter tre til seks måneder med vektnedgang hos folk med KMI (kroppsmasseindeks) over 30. Det betyr at mange kan oppleve det som at fremgangen stopper opp og det er ofte der folk gir opp og mister motivasjonen.
Det som er uvanlig i Madelens tilfelle, er at hun har greid å opprettholde endringene over så lang tid. Ifølge Tonstad er kroppen til Madelen fremdeles er i sparebluss, og at det nå gjelder å vedlikeholde de nye vanene videre.
Hun understreker at når man er sykelig overvektig, er det dessverre ikke så vanlig å nå og klare å opprettholde en idealvekt over tid med livsstil alene.
- Det er derfor sykelig overvekt betegnes som en sykdom som påvirkes av masse faktorer. Blant disse faktorene er arvelighet og psykososiale belastninger spesielt under barne- og ungdomsårene blant årsakene som ikke kan endres.
Hun understreker likevel at det ikke er umulig og sier at det i dag finnes flere behandlinger som kan hjelpe.
Hjørnesteinene er fortsatt endringer i kost og aktivitet, som hos Madelen. I tillegg er det viktig å behandle risikofaktorene som høyt blodtrykk, diabetes, søvnapne og høyt kolesterol. Slik behandling reduserer risikoen som følger med sykelig overvekt. I tillegg finnes det fedme-reduserende medikamenter man kan få, og i ytterste fall fedmereduserende operasjon.

Kosthold som fungerer
Alt i alt er det få ulemper med å gå raskt og mye ned i vekt, men overlege Tonstad forteller at i enkelte tilfeller kan det å gå ned mange kilo over svært kort tid medføre psykiske problemer.
- Hvis man sliter med sykelig overvekt og ikke klarer vektreduksjon på egen hånd, kan fastlegen henvise til sykehus som tilbyr behandling og oppfølging.
Om man ønsker å gå ned i vekt, er nøkkelen å velge et kosthold man trives med over tid. Om man trenger en kick-start kan knekkebrøddietten eller proteindrikker som erstatning for en til to måltider daglig, fungere godt i begynnelsen.
Hun anbefaler kosthold som også reduserer faren for hjerte- og karsykdommer, som middelhavskosthold. Trening bør man starte med etter hvert som man har begynt å gå ned i vekt. Er det noe du absolutt fraråder i en sånn prosess?
- Uttalt lavkarbo over lengre tid, avslutter hun.
