Magefett

Magefett er mer skadelig enn overvekt

Normalvektige med høyt magefett har høyere risiko for å få hjerte- og karsykdommer enn overvektige.

SKADELIG MAGEFETT: Har du normal BMI, men mye fett rundt magen? Da bør du passe ekstra godt på helsen.  Foto: PantherMedia / Martina Ebel
SKADELIG MAGEFETT: Har du normal BMI, men mye fett rundt magen? Da bør du passe ekstra godt på helsen. Foto: PantherMedia / Martina Ebel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du tynnfeit? Har du normal BMI (kroppsvektindeks), men litt ekstra fett rundt magen? Da bør du passe på!

Forskning viser at normalvektige som har mye av vekten konsentrert rundt magepartiet har høyere dødsrisiko enn overvektige, ifølge Alpha Galileo Foundation

Resultatene ble presentert på European Society of Cardiology (ESC Congress 2012).

LES OGSÅ: Derfor bør muffinmagen bort

Fettfordelingen er viktig

– Vi visste fra tidligere forskning at magefett er farlig, men det som er nytt i denne forskningen er at fordelingen av fettet er svært viktig - selv hos normalvektige personer, sa doktor Francisco Lopez-Jimenez, som står bak studiet og er kardiolog ved Mayo Clinic i Rochester i Minnesota.

Videre fortalte han at denne gruppen har den høyeste dødeligheten, og faktisk enda høyere enn de som blir sett på overvektige via BMI.

TISP: Gå deg til en smalere midje

Deltakerne ble fulgt over 14,3 år

12.785 personer over 18 år deltok i studiet. De kom fra Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III) og stod for et representativt utvalg av USAs befolkning.

Undersøkelsen registrerte kroppsmål, høyde, vekt, livvidde, hofteomkrets, sosioøkonomisk stats, samt fysiologiske- og laboratoriemålinger.

Opplysningene som ble samlet inn ble også sendt til en nasjonal dødsstatistikk for å sammenligne dødsfall i ettertid.

Gjennomsnittsalderen var 44 år, hvor 47 prosent av disse var menn. Deltakerne ble fulgt opp i 14,3 år og i løpet av denne perioden var det totalt 2.562 dødsfall, hvorav 1.138 av disse var tilknyttet hjerte- og karsykdommer.

LES OGSÅ: Hjelper egentlig situps?

Høyere dødsrisiko

Deltakerne som hadde normal BMI, men høyt magefett, ble definert som personer med «høy midje og hofte-forhold». Disse hadde den høyeste dødsrisikoen og riskio for hjerte- og karsykdommer sammelignet med de andre undergruppene.

Risikoen for en død tilknyttet hjerte- og karsykdommer var 2,75 ganger høyere, sammenlignet med personer med normal BMI og normalt midje- og hofteforhold.

– I dag kjenner mange til BMI-en sin. Vår forksning viser at fordi en person har normal BMI bør ikke dette i seg selv berolige dem om at de har en lav risiko for hjertesykdommer. Det betyr mye hvor fettet er fordelt på kroppen, og det kan enkelt bli avslørt via en måling av midjen og hoften, selv om kroppsvekten er innenfor det normale, forklarte doktor Lopez-Jimenez.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer