Magesår

Magesår: her er de vanligste symptomene

Det er svært vanlig å få magesår, og det kan i noen tilfeller medføre farlige komplikasjoner.

MAGESÅR: Det vanligste symptomet på magesår er magesmerter over øvre delen av magen. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski
MAGESÅR: Det vanligste symptomet på magesår er magesmerter over øvre delen av magen. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Magesår er en sykdom som rammer rundt 10 prosent av befolkningen, og det er like vanlig blant kvinner som hos menn, står det på Norsk Helseinformatikks nettsider. 

Der man før trodde at stress var den viktigste årsaken til magesår, vet man i dag at det som regel handler om en bakterieinfeksjon i magen.

– De fleste tilfellene av magesår skyldes infeksjon med bakterien Helicobacter pylori, populært kaldt magesårbakterien, som kun finnes i slimhinnen i menneskets magesekk og øverst i tolvfingertarmen, sier lege ved Balderklinikken, Lars Henrik Mathisen til KK.no. 

LES OGSÅ: Magesår er ikke farlig, men det kan skjule seg en alvorlig sykdom bak

Denne bakterien er med på å produsere et surt miljø i magesekken, og har i mange tilfeller derfor en gunstig effekt på miljøet i magesekken. Likevel vil bakterien i noen tilfeller kunne føre til betennelse og sårutvikling. 

– Så lenge denne bakterien befinner seg i magesekken, vil risikoen for nye sår bestå, og denne risikoen forsterkes dersom du røyker, påpeker han.

Det regnes at de aller fleste magesår skyldes infeksjon i slimhinnen med denne bakterien. Mens 25 prosent av sårene i magesekken skyldes den etsende virkningen som kommer fra medisingruppene salisylater, for eksempel medisiner som Dispril, Aspirin, NSAIDs som Naproxen.

LES OGSÅ: 7 magesykdommer du bør kjenne til

Magesmerter og halsbrann er vanlige symptomer

Symptomer på magesår varierer i stor grad i styrke og kvalitet, og det vanligste symptomet er magesmerter over øvre delen av magen.

– Smertene kan komme utenom måltid eller om natten, og vil kunne lindres av å spise mat, drikke melk eller av syrereduserende og -nøytraliserende medisiner. Enkelte har i tillegg sure oppstøt eller halsbrann, forteller legen. 

– Kvalme, oppkast, tidlig metthetsfølelse og nedsatt matlyst er mer uttalt ved sår i magen enn ved sår i tovfingertarmen, legger han til.

BAKTERIEINFEKSJON: De aller fleste magesår skyldes infeksjon i slimhinnen med bakterien Helicobacter pylori, men i 25 prosent av tilfellene skyldes det medisinbruk. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
BAKTERIEINFEKSJON: De aller fleste magesår skyldes infeksjon i slimhinnen med bakterien Helicobacter pylori, men i 25 prosent av tilfellene skyldes det medisinbruk. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

Vanligvis er såret mer enn 5 millimeter i diameter, og blodårer som måtte befinne seg i såret kan etses hull på, og resultatet blir da et blødende magesår. Dette er en alvorlig komplikasjon som slett ikke er uvanlig. 

Men Mathisen påpeker også at rundt 5 prosent av sårene i magesekken skyldes kreft i magesekken. 

– I mange tilfeller er den eneste måten å avgjøre om det foreligger kreft på, å ta vevsprøve fra såret. Derfor er det ekstra viktig å foreta gastroskopi med taking av vevsprøve ved mistanke om sår i magesekken, sier han.

Noen komplikasjoner kan være livstruende

Det regnes at rundt en fjerdedel av pasienter med magesår vil kunne oppleve alvorlige komplikasjoner. I tillegg til blødende magesår kan dette også være, hull i magesekken, og trang utførselskanal fra magesekken, som igjen kan gi noen andre symptomer du bør være obs på. 

Hull i magesekken – perforasjon: 
Hull i magesekken rammer svært få, men er en livstruende tilstand. Symptomene vil bli dramatisk mye verre med kraftige magesmerter, og enkelte vil klage over utstrålende smerter til ryggen. 

Trang utførselskanal – retensjon: 
Kvalme og brekninger kan være typiske tegn på at utførselsgangen til magesekken er trang, noe som kan skyldes betennelsesforandringer og hevelse i denne kanalen. Dette gjør at magesekken trenger lengre tid på å tømme seg, og man føler seg oppfylt og blir tidlig mett under et måltid. 

BLØDENDE MAGESÅR? Et blødende magesår kan føre til tjæreliknende avføring, men vær obs på at ikke alle får symptomer før blødningen starter. Foto: Shutterstock / gpointstudio
BLØDENDE MAGESÅR? Et blødende magesår kan føre til tjæreliknende avføring, men vær obs på at ikke alle får symptomer før blødningen starter. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

Blødende magesår:
Et blødende magesår kan føre til oppkast av blod, tjæreliknende avføring som følge av kraftig blødning, og etter hvert utvikling av blodmangel (anemi). Dette merkes ved at man er blek, slapp og svimmel. Selv om det er få mennesker som dør av magesårsykdom i våre dager, er blødende magesår den hyppigste årsaken.

– Selv om de fleste med blødende magesår har smerter eller ubehag i øvre del av magen på forhånd, bør man være obs på at opptil 20 prosent forteller at de ikke har hatt symptomer før blødningen starter, forklarer Mathisen. 

Heldigvis er det få som får alvorlige komplikasjoner, men magesår er en kronisk tilbakevendende tilstand dersom magesårsbakterien ikke fjernes, derfor er det viktig å få behandling. 

– De aller fleste som behandles med trippelbehandling blir kvitt bakterien og magesårsykdommen, og de blir helt friske, forteller han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer