Hormonell prevensjon er stadig et aktuelt tema for oss kvinner. Mange av oss har prøvd ulike typer og gjort oss egne erfaringer.
I tillegg finnes det mye tilgjengelig informasjon om hvilke typer som egentlig er «best» - også fra kilder uten helsefaglig bakgrunn, som ulike TikTok- og Instagram-brukere.
Og hvem har vel ikke hatt praten med venninnegjengen, der én etter én deler erfaringer med de ulike formene for hormonell prevensjon?
Det er ikke rart vi blir litt forvirra noen ganger, når vi har tilgang på så mye informasjon og meninger om temaet. Kanskje har du rett og slett blitt litt usikker på om hormonell prevensjon er det riktige valget for deg?

Tina trodde hun var tungt deprimert: – En lettelse å få riktig diagnose
– Viktig med god veiledning
Camilla Hellum, som er gynekolog i Aleris, understreker at hormonell prevensjon generelt er gode og trygge typer prevensjonsmiddel.
– Hormonene som brukes i prevensjonsmidlene er mye lavere doser enn ved graviditet og er ikke farlig for kroppen, sier hun til KK.
– Men det er viktig med god veiledning av helsepersonell for å finne riktig prevensjon til den enkelte kvinnen.

Frøydis måtte bruke to tamponger og flere bind samtidig
Malin: – Har prøvd en rekke typer hormonell prevensjon
For én ting er sikkert, og det er at ulike typer hormonell prevensjon påvirker oss kvinner på ulike måter. Noen av de som opplever mange uheldige bivirkninger velger å kutte dem helt ut.
Det er tilfellet for Malin Pedersen (26) fra Vestfold. Hun har prøvd flere ulike typer hormonell prevensjon: P-piller med gestagen, hormonspiral, p-stav og p-ring.
– Jeg prøvde først p-pillene fordi jeg ikke ville bli gravid og hadde en fast partner. Men jeg fikk noen bivirkninger, som ekstreme humørsvingninger og småblødninger her og der som varte en stund, forteller Malin, som er helsefagarbeider, til KK.

Malin byttet fra p-piller til hormonspiral, da slapp hun også å huske på å ta en pille hver dag. I starten gikk det greit, forteller Malin, men etter omtrent to og en halv måned merket hun nye bivirkninger:
– Jeg fikk ekstremt ømme pupper én uke før mensen og samme uka jeg hadde mensen, noe som var veldig ubehagelig. Og jeg fikk helt ekstreme mensensmerter hver gang jeg skulle ha mensen, som gjerne varte de to første dagene hvor jeg ofte lå i fosterstilling i senga.
Etter syv måneder tok hun ut spiralen.
– Jeg orket ikke ha det sånn hver måned.

Dette skjer med kroppen når du slutter med p-piller
Valgte å slutte
Malin prøvde seg igjen på en ny type hormonell prevensjon, denne gangen p-stav. De fysiske bivirkningene uteble med p-staven.
– Men jeg fikk ekstreme humørsvingninger igjen, som var verre enn da jeg gikk på p-pillene. Det er samme hormonet i p-staven og pillene. Så den tok jeg ut igjen etter 6-7 måneder, forteller hun, og fortsetter:
– Og da prøvde jeg p-ring. Jeg var relativt fornøyd med p-ringen, men det føltes ut som at jeg hadde konstant urinveisinfeksjon, som er en bivirkning man kan få av p-ringen, forteller hun.
Sommeren 2022, etter nesten tre år på leting etter en type hormonell prevensjon som funket for henne, bestemte Malin seg for å slutte helt.
– Jeg liker meg best uten prevensjon, forteller hun.
Malin har også polycystisk ovariesyndrom (PCOS), som gjør at det er vanskeligere for henne å bli gravid. For henne fungerer det best å følge syklusen sin for å se når hun skal ha mensen og eggløsning:
– Så det blir litt lettere å følge med, med tanke på om jeg kan bli gravid og ikke. Og det å bruke kondom går helt fint også, det er også fint med tanke på kjønnssykdommer.

- Jeg dro ofte gråtende hjem fra skolen, med gjennomblødde bukser
– Viktig med god veiledning
Gynekolog Hellum forteller at alle hormonelle prevensjonsmidler kan gi bivirkninger.
Hun lister opp de vanligste: hodepine, kvalme, kviser, redusert sexlyst, ømme bryster og humørsvingninger. De fleste bivirkningene fra prevensjon går over innen 2-6 måneder, understreker Hellum.
– En alvorlig bivirkning er blodpropp, som noen kan få ved å bruke et østrogenholdig prevensjonsmiddel. Dette gjelder kun få, understreker Hellum.
– Jeg har ikke tall på hvor mange som opplever negative effekter, men det vi vet er at to av tre som slutter på hormonell prevensjon, slutter på grunn av bivirkninger.

Hvordan vet vi om hormonell prevensjon er riktig for oss?
Både i venninnegjengen, på influensernes plattformer og fra brukere i sosiale medier hører vi om de ulike erfaringene med hormonell prevensjon: Vi hører om hun som ble deprimert, hun som fikk så sterke blødninger at hun måtte slutte, hun som mistet sexlysten totalt.
Men vi hører også om kvinner som opplever positive effekter av hormonell prevensjon: Hun som fikk mindre menstruasjonssmerter og om hun som har brukt p-piller i en årrekke uten problemer.
Ikke så rart at det kan være vanskelig å vite om hormonell prevensjon faktisk er det riktige valget for oss!

Dette spør folk flest sexologene om
Gynekolog Hellum påpeker at det finnes mange påstander om prevensjon og hormoner, men ikke alle er like godt dokumenterte.
– Det er et stort materiale tilgjengelig, særlig på nettet, Instagram og TikTok, og her fremstilles prevensjon og bivirkninger ulikt. Dette kan gjøre det vanskeligere for kvinnene å ta et valg basert på riktig grunnlag.
Kanskje har du også hørt om de som kutter all prevensjon og velger å følge syklusen i stedet?
– Det er vanskelig å si hvor mange som opplever at det å følge syklusen og ikke ha sex rundt eggløsning er en god nok prevensjon. Det vi derimot vet sikkert er at «å hoppe av i svingen» ikke er trygt, da slimet i livmorhalsen er så velutviklet at sædcellene kan komme seg videre oppover i skjeden likevel, forklarer Hellum.
Kontakt legen din
Vi spør også Hellum:
– Hva vil du si til kvinner som er skeptiske til hormonell prevensjon?
– På et generelt grunnlag vet vi at kvinner reagerer veldig ulikt på ulike hormoner. Det finnes blant annet flere ulike gestagener som brukes i prevensjon i Norge i dag. Dersom en kvinne har opplevd bivirkninger, vil det være god grunn til å diskutere dette med legen som har skrevet ut prevensjonen og forsøke bytte til et annet preparat.
Det er stadig mer og bedre kunnskap om ulike prevensjonsalternativer, både hormonell prevensjon og prevensjon uten hormoner, forteller Hellum, og avslutter:
– Jeg anbefaler kvinner som ønsker prevensjon å kontakte lege, helsesykepleier, jordmor eller gynekolog for råd og veiledning til den enkelte. Det er viktig med individuelt tilpasset prevensjon og god veiledning fra helsepersonell.

Gonoré-smitten øker: - Bekymringsfullt
Noen må prøve ulike varianter
Trine Aarvold, som er lege ved Sex og samfunn, mener også det er viktig å vite at hormonell prevensjon vil påvirke hver enkelt kvinne ulikt.
– Jeg pleier å si til mine pasienter at de må huske på at vi er like forskjellige på innsiden som på utsiden. Hormonell prevensjon er ikke én ting, men inneholder ulike varianter av hormonene, sier hun, og utdyper:
– Du kan se på det som ulike kjoler. Den kjolen som sitter som et skudd på venninnen din, passer ikke nødvendigvis til deg. Det kan derfor være at du må prøve ulike varianter for å finne det prevensjonsmidlet som passer for deg.

Det er også viktig å huske på at alt i livet handler om ulike valg, understreker hun.
– Det er utrolig mange positive sider ved å bruke hormonell prevensjon, men det kan også være negative sider. Det viktige er at de positive sidene veier mest. Hvordan du vekter de positive og negative sidene kan bare du avgjøre, sier Aarvold.
Det kan også være negative sider ved ikke å bruke hormonell prevensjon, forteller legen.
– Og mange har fått nye liv ved bruk av hormonell prevensjon som behandling mot menstruasjonsproblemer i tillegg til at de slipper bekymringene rundt uønsket graviditet.

P-piller for menn - snart en virkelighet?
Mange kvinner har nok tenkt tanken: Hvorfor er det bare vi kvinner som må styre med hormonell prevensjon?
Du har kanskje hørt om at p-piller for menn snart kan være en virkelighet. Dette er jo en nyhet som dukker opp jevnt og trutt i media, og KK skrev blant annet om det i 2018.
Dagbladet skrev tidligere i år om en ny studie som tyder på at forskerne er ett steg nærmere å utvikle en pille som gjør spermceller svømmeudyktige.

Jeg er åpenbart ikke ment til å være mor, tenkte Cathrine
Også Forskning.no skrev i våres at en gruppe forskere har identifisert et gen i pattedyrs testikkelvev som er viktig for sædproduksjonen. Blokkering av proteinet som dette genet koder, kan føre til midlertidig infertilitet, mener forskerne.
Men det kan ta tid før en vet om dette er utgangspunktet for en funksjonell og trygg p-pille for menn.
Trine B. Haugen, som er professor ved Institutt for naturvitenskapelige helsefag på OsloMet og leder av forskningsgruppen Reproduktiv helse hos menn, uttalte følgende til Forskning.no:
– Den veien er litt kronglete, fordi medikamentet må gjennom ulike kliniske utprøvinger hvor det testes ut på mennesker. Og før det kommer så langt, er det ofte dyreforsøk som skal gjennomføres, sier Haugen til forskning.no.
– Man skal være ganske sikker på at det ikke har noen skadelige effekter - og ikke minst at virkningen er reversibel, altså at den oppheves når medikamentet ikke brukes lenger.

- Jeg tenkte «nå sier de at det er kreft og jeg har akkurat født»
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

- I tiende kastet jeg opp, hyperventilerte og kaldsvettet av smerter
