Voksenakne

- Man bør snarest oppsøke lege dersom man har arrdannende akne

En god renserutine er ikke alltid nok.

HUDPLAGE: Det er slett ikke mangel på produkter som skal hjelpe mot kviser, men dessverre er det ikke alltid nok. Her er tegnene på at du bør gå til legen med hudproblemene dine. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
HUDPLAGE: Det er slett ikke mangel på produkter som skal hjelpe mot kviser, men dessverre er det ikke alltid nok. Her er tegnene på at du bør gå til legen med hudproblemene dine. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kviser er liksom noe de fleste av oss trodde hørte tenårene til, at det gikk hånd i hånd med tannregulering og pubertetshormoner, men neida. Selv etter å ha tatt steget inn i 30-årene kan mange kvinner fortsatt våkne opp til en kvisekrise.

Noen opplever det kanskje i perioder, noen får en og annen kvise rett før menstruasjon, mens andre strever til stadighet med kviser.

Voksenakne er et relativt vanlig problem for mange kvinner, og årsakene er mange, sier Rolah O. Lønning som er estetisk lege på BeWell klinikken i Sandnes, og forfatter av boken Frisk hud, til KK.no. 

– Dette kan skyldes diverse endringer i hormonnivå, medisiner, overgangsalder, sykdom som polycystisk ovarie syndrom, stress eller skifte av prevensjonsmiddel. Alle disse faktorene kan gi akne i voksen alder, forklarer hun.

Opplever du å få kviser når du svetter mye? Derfor bør du trene uten sminke, og dusje rett etter økten

Når ingen anbefalte produkter hjelper

Kanskje tenker du ikke så fryktelig mye over hva som er årsaken til at du sliter med huden, det viktigste for deg er bare å få bukt med det. Du har sørget for å få gode renserutiner og kanskje har du saumfart kosmetikkhyllene etter ulike skrubber og «mirakelkremer» som du håper skal gjøre susen. 

Det er slett ikke mangel på produkter som skal love bot og bedring, men dessverre er ikke alltid dette tilstrekkelig. 

LES OGSÅ: Kan du ha en hormonsykdom?

RENS: Gode renserutiner er viktig, men ikke alltid tilstrekkelig for å bli kvitt kvisene. Foto: Shutterstock / CandyBox Images
RENS: Gode renserutiner er viktig, men ikke alltid tilstrekkelig for å bli kvitt kvisene. Foto: Shutterstock / CandyBox Images Vis mer

– Behandlingen er avhengig av årsaken til akne, ofte må det indre endringer til også for å oppnå best resultat. Jeg pleier å skreddersy en plan for pasienten hvor kremer, reseptbelagte midler, samt diett og kostholdsråd følger med, forteller hun.

Også Michael Zangani, som er hudlege ved Akademikliniken og Volvat, har tro på at en kombinasjon av behandlinger kan være løsningen for mange.

– Med riktige produkter og eventuelt tillegg med anti-akne tabletter kan det redusere resultatet av hormonvirkninger, sier han til KK.no.

Når kvisene er «cystiske» 

Får du av og til et par kviser som raskt blir hvite i tuppen og poppes lett, så er det knapt noe å fortvile over. Sliter du derimot med store, vonde kuler, som i tillegg ser ut til å aldri bli modne – da kan du begynne å snakke om et problem.

– Moderat til alvorlig akne karakteriseres av utbrudd som dekker flere deler av ansiktet, og noen ganger også andre steder på kroppen. Ofte ser man flere, store hevelser eller pussfylte byller som gjør vondt, forklarer hun.

LES OGSÅ: Får du kviser av maten du spiser?

Denne typen akne kan være både smertefull og plagsom, og ofte oppstå rundt nedre del av ansiktet og kjevepartiet. Disse er ofte forårsaket av hormoner og vil derfor ikke kunne kureres ved hjelp av bare et renseprodukt og en krem. Et legebesøk kan da være å anbefale.

Zangani forteller at de fleste kvinner over 25 år som sliter med akne hovedsakelig har hormonell akne. 

– Det typiske er at de slutter med p-piller og cirka 4 – 6 måneder senere kommer kvisene. Det er ikke slik at de har for mye hormoner men de hormonene de har virker sterkere, forklarer han.

TRENGER LEGEHJELP: Brystet, skuldrene og ryggen er typiske områder som kan være rammet av kviser, og det er ikke uvanlig at gener og hormoner er årsaken. Foto: Shutterstock / Oksana Volina
TRENGER LEGEHJELP: Brystet, skuldrene og ryggen er typiske områder som kan være rammet av kviser, og det er ikke uvanlig at gener og hormoner er årsaken. Foto: Shutterstock / Oksana Volina Vis mer

Ernst-Jan Veer, hudlege ved Havblik Spesialistsenter, forteller til KK.no at kjønnshormoner omdannes i huden til dihyrotestosteron som kan medføre at talgkjertlene blir større og produserer mer fettstoffer.

– Når man slutter med p-piller vil jo det forbigående endre balansen mellom kvinnelige og mannlige kjønnshormoner, som igjen kan føre til oppbluss av kviser, sier han.

LES OGSÅ: Får du vonde kviser rundt lysken og underlivet?

Når kvisene ikke bare oppstår i ansiktet

På haka, ved munnviken, på nesa eller i panna. Dette er de stedene vi som oftest får kviser. Men for noen av oss kan problemet derimot strekke seg over langt større områder. Brystet, skuldrene og ryggen er typiske områder som kan være rammet.

Selv om stress og overdreven svetting kan gi kviser på ryggen, er gener og hormoner ofte vanlige årsaker. Det kan være vanskelig nok å klø seg på ryggen, så det sier seg selv at det slett ikke er lett å utføre en tre-trinns renserutine på ryggen. Nei, det er ikke engang vits å prøve, det er igjen best å gå til legen. 

Veer forteller at bortsett fra p-piller, er de behandlingene vi har mot kviser ikke hormonelle behandlinger. Man behandler derfor mer symptomene enn årsakene. 

– Tetrasykliner kan roe ned infeksiøs akne og virker betennelsesdempende, peeling fjerner overskuddshud og fett, a-vitaminkremer roer ned talgkjertlene og virker også eksfolierende, niacimamider er beroligende og betennelsesdempende, og Isotretinoin reduserer talgkjertelaktiviteten, forklarer han. 

ARR? Hvis kvisene dine gir deg stygge arr bør du snares oppsøke lege. Og prøv å la være å klemme. Foto: Shutterstock / gpointstudio
ARR? Hvis kvisene dine gir deg stygge arr bør du snares oppsøke lege. Og prøv å la være å klemme. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

Når kvisene gir deg arr og du vil ha rask hjelp

Ujevn pigmentering, store åpne krater og ruglete hud som vitner om gamle kviser kan være resultatet for noen av oss. Spesielt hvis du har en lei tendens til å plukke og pille på kvisene (slutt med det)

Ingen vil vel ha arr i ansiktet, særlig ikke hvis det faktisk går an å unngå det. Jo raskere du får medisiner som virker, jo mindre blir skaden. 

– Man bør snarest oppsøke lege dersom man har arrdannende akne eller akne som ikke bedres med håndkjøpspreparater eller hudpleieprodukter, forteller Veer.

Har du oppdaget at huden har blitt verre den siste tiden så er det ingen grunn til å utsette legebesøket. Rolah O. Lønning minner om at det faktisk er opp til deg hvor raskt du vil oppsøke lege.

– Mange vil oppsøke hjelp når kremene de kan kjøpe reseptfritt ikke fungerer. Noen kommer dog med en gang problemet oppstår for å få bukt med tilstanden tidlig, sier Lønning. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer