Pollen

- Man kan av og til reagere på andre typer pollen enn det som er vanlig å ta prøver på, sier ekspert

Mistanke om pollenallergi, men testene viser at du ikke er allergisk? Dette kan det være.

POLLEN: Ved mistanke om allergi er det lurt å få sjekket det hos legen, men hva gjør du dersom prøvesvaret er negativt? Foto: NTB scanpix
POLLEN: Ved mistanke om allergi er det lurt å få sjekket det hos legen, men hva gjør du dersom prøvesvaret er negativt? Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vår, og mange av oss ser frem til varmere dager. Dessverre er ikke denne årstiden like fin for alle, da omtrent én million nordmenn har pollenallergi, og må slite med rennende nese og øyne som klør. (Psst: - Det er lurt å være føre-var. Sesongen starter tidligere og varer lenger!) Mange vil få nedsatt yteevne, og slite med konsentrasjonen.

Ved mistanke om allergi er det lurt å få sjekket det hos legen, men hva gjør du dersom prøvesvaret er negativt? (Psst: Er det allergi eller forkjølelse? Slik vet du forskjellen!)

– Noen veldig få har falske negative tester. Hvis det er mistanke om det kan man ta andre type tester. Ellers kan det være at man reagerer på irritanter som parfyme, tobakk og andre ting som ikke har noe med allergi å gjøre, sier Sverre Steinsvåg, avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus.

– Man kan av og til reagere på andre typer pollen enn det som er vanlig å ta prøver på, slik som for eksempel Salix, Revehale og Or. I andre tilfeller kan det være en mer generell overfølsomhet overfor støv og andre partikler man kommer i kontakt med i pollensesongen, sier Stein Helge Glad Nordahl.

Nordahl er øre-nese-hals-spesialist og professor ved Universitetet i Bergen. Han er klinikksjef og medisinsk ansvarlig overlege ved Fana Medisinske Senter.

Mange av oss har rennende nese gjennom vinterhalvåret, men hos noen kan det vedvare eller forverres utover våren, noe som kan gi mistanke om pollenallergi.

– Dette kan skyldes helårsplager slik som for eksempel allergi mot husdyr, husstøvmidd, sopp og røyk, enten alene, eller i kombinasjon med vanlig pollenallergi. Av og til kan overforbruk av nesespray medføre helårsplager, dette gjelder spesielt dersom man bruker forkjølelsesnesespray daglig, forklarer Nordahl.

LES OGSÅ: Noen allergier har sterk sammenheng med enkelte matvarer

Man kan utvikle pollenallergi i godt voksen alder

Er du veldig plaget, vil Nordahl anbefale å ta en tur til fastlegen. Av og til kan det være nødvendig å ta blodprøver for å kunne avdekke eventuelle allergier. (Psst: Tar du kortisonsprøyta for å overleve pollensesongen?)

– Fastlegen vil også kunne skrive ut blå resept på allerginesespray, og av og til også allergitabletter. Noen ganger velger fastlegen å henvise til utredning også hos øre-nese-hals-spesialist.

POLLEN VERSUS FORKJØLELSE: Symptomer som ligner på pollen, slik som rennende og/eller tett nese, slapphet og trøtthet kan også ligne på forkjølelse. Derfor kan det være lett å mistolke slike symptomer i begge retninger. Foto: NTB scanpix
POLLEN VERSUS FORKJØLELSE: Symptomer som ligner på pollen, slik som rennende og/eller tett nese, slapphet og trøtthet kan også ligne på forkjølelse. Derfor kan det være lett å mistolke slike symptomer i begge retninger. Foto: NTB scanpix Vis mer

Har du testet deg for pollenallergi tidligere, men fortsatt har symptomer som ligner, er det ikke utelukket at du kan ha utviklet en allergi.

– Selv om det er mer vanlig å utvikle pollenallergi i ung alder, kan godt voksne også få det. Dersom man mistenker endringer, eller ved forverring av plager, kan det bli aktuelt å ta nye tester, sier Nordahl.

LES OGSÅ: Så tidlig kan barnet utvikle pollenallergi

Hvorfor blir noen slappe og trøtte i pollensesongen?

Symptomer som ligner på pollen, slik som rennende og/eller tett nese, kan også skyldes nesepolypper eller kronisk rhinitt (betennelse i slimhinnen i nesen) dersom tilstanden har vedvart i mer enn ett år. 

En annen vanlig årsak til rennende nese er forkjølelse, som igjen kan føre til slapphet og trøtthet. Derfor kan det være lett å mistolke slike symptomer i begge retninger, ifølge allmennlege Brynjulf Barexstein. (Psst: Er du konstant trett og sliten?)

– Forøvrig kan omtrent enhver eksisterende sykdom, både fysisk og psykisk, gi slapphet og trøtthet. Det er et av de mest uspesifikke symptomer som finnes. De som har pollenallergi vil ofte kjenne igjen disse symptomene fra år til år, og få mer symptomer når pollenmengden stiger. Røde og kløende øyne er også vanlig ved pollenallergi, men det trenger ikke nødvendigvis å være en allergisk reaksjon selv om det oppstår på våren.

– Dersom man ikke har en allergi, kan det komme av infeksjoner, slik som konjunktivitter/øyekatarr, tørre øyne eller fremmedlegemer, sier Barexstein.

LES OGSÅ: Sliter du med rennende øyne? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer