Pollen

- Man kan av og til reagere på andre typer pollen enn det som er vanlig å ta prøver på, sier ekspert

Mistanke om pollenallergi, men testene viser at du ikke er allergisk? Dette kan det være.

POLLEN: Ved mistanke om allergi er det lurt å få sjekket det hos legen, men hva gjør du dersom prøvesvaret er negativt? Foto: NTB scanpix
POLLEN: Ved mistanke om allergi er det lurt å få sjekket det hos legen, men hva gjør du dersom prøvesvaret er negativt? Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vår, og mange av oss ser frem til varmere dager. Dessverre er ikke denne årstiden like fin for alle, da omtrent én million nordmenn har pollenallergi, og må slite med rennende nese og øyne som klør. (Psst: - Det er lurt å være føre-var. Sesongen starter tidligere og varer lenger!) Mange vil få nedsatt yteevne, og slite med konsentrasjonen.

Ved mistanke om allergi er det lurt å få sjekket det hos legen, men hva gjør du dersom prøvesvaret er negativt? (Psst: Er det allergi eller forkjølelse? Slik vet du forskjellen!)

– Noen veldig få har falske negative tester. Hvis det er mistanke om det kan man ta andre type tester. Ellers kan det være at man reagerer på irritanter som parfyme, tobakk og andre ting som ikke har noe med allergi å gjøre, sier Sverre Steinsvåg, avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus.

– Man kan av og til reagere på andre typer pollen enn det som er vanlig å ta prøver på, slik som for eksempel Salix, Revehale og Or. I andre tilfeller kan det være en mer generell overfølsomhet overfor støv og andre partikler man kommer i kontakt med i pollensesongen, sier Stein Helge Glad Nordahl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer