Spiseforstyrrelser

- Man må huske at dette er et veldig vanskelig tema. Det er viktig å tenke godt igjennom det du skal si på forhånd

Ofte vil hun ikke erkjenne problemet, men det kan være viktig å ta det opp likevel.

SPISEFORSTYRRELSER: Mistenker du at venninnen ditt har et vanskelig forhold til mat? Slik bør du gå fram ifølge ekspertene.  Foto: Shutterstock / mavo
SPISEFORSTYRRELSER: Mistenker du at venninnen ditt har et vanskelig forhold til mat? Slik bør du gå fram ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock / mavo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Folkehelseinstituttet har rundt 50 000 kvinner mellom 15 og 44 år spiseforstyrrelser. Ofte vil ikke den syke innse at han eller hun har et problem. Men å være den som mistenker en spiseforstyrrelse hos noen man er glad i kan være tøft. Hva gjør man da? 

- Jeg anbefaler aldri noen å spørre rett ut om noen har et spiseproblem, da dette kan føre til at personen lukker seg og ikke ønsker å snakke om problemet. Da er det bedre å nevne hva du har observert som bekymrer deg, i stedet for å beskylde eller påstå at vennen din har et problem, sier Jorunn Gjerken, rådgiver i ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser. 

Om du er bekymret for en venninne eller en venn, så bør du altså ta en prat med henne, men det er ikke sikkert du blir møtt med umiddelbart samarbeid.  

- Mange som er i startfasen av en spiseproblematikk opplever ikke at de har en utfordring. Mange vil derfor ikke erkjenne et problem ovenfor vennene sine. De kan bli sinte, eller spøke det vekk, sier Gjerken. 

LES OGSÅ: - Spiseforstyrrelsen var noe jeg klarte. Jeg var flink til å ha spiseforstyrrelse  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer