SPISEFORSTYRRELSER: Mistenker du at venninnen ditt har et vanskelig forhold til mat? Slik bør du gå fram ifølge ekspertene.  Foto: Shutterstock / mavo
SPISEFORSTYRRELSER: Mistenker du at venninnen ditt har et vanskelig forhold til mat? Slik bør du gå fram ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock / mavo Vis mer

Spiseforstyrrelser

- Man må huske at dette er et veldig vanskelig tema. Det er viktig å tenke godt igjennom det du skal si på forhånd

Ofte vil hun ikke erkjenne problemet, men det kan være viktig å ta det opp likevel.

Ifølge Folkehelseinstituttet har rundt 50 000 kvinner mellom 15 og 44 år spiseforstyrrelser. Ofte vil ikke den syke innse at han eller hun har et problem. Men å være den som mistenker en spiseforstyrrelse hos noen man er glad i kan være tøft. Hva gjør man da? 

- Jeg anbefaler aldri noen å spørre rett ut om noen har et spiseproblem, da dette kan føre til at personen lukker seg og ikke ønsker å snakke om problemet. Da er det bedre å nevne hva du har observert som bekymrer deg, i stedet for å beskylde eller påstå at vennen din har et problem, sier Jorunn Gjerken, rådgiver i ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser. 

Om du er bekymret for en venninne eller en venn, så bør du altså ta en prat med henne, men det er ikke sikkert du blir møtt med umiddelbart samarbeid.  

- Mange som er i startfasen av en spiseproblematikk opplever ikke at de har en utfordring. Mange vil derfor ikke erkjenne et problem ovenfor vennene sine. De kan bli sinte, eller spøke det vekk, sier Gjerken. 

LES OGSÅ: - Spiseforstyrrelsen var noe jeg klarte. Jeg var flink til å ha spiseforstyrrelse  

Planlegg samtalen

Overspising er den vanligste spiseforstyrrelsen. Bulimi og anoreksi er omlag ti ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn, mens førstnevnte er jevnere fordelt mellom kjønnene, ifølge Folkehelseinstituttet. De skriver også på sine nettsider at mørketallene hos menn sannsynligvis er store.

De senere årene har det også utviklet seg en fjerde spiseforstyrrelse - ortoreksi. Det som kanskje begynner som en livsstilsendring og større fokus på sunn mat og trening, kan utvikle seg til å bli et sykelig forhold til mat og kropp.

Elin Amor Olsen er daglig leder i Spiseforstyrrelsesforeningen. Hun mener imidlertid at du kan spørre venninnen din rett ut. Det aller viktigste er at samtalen er nøye planlagt fra din side. 

- Man må huske at dette er et veldig vanskelig tema. Det er viktig å tenke godt igjennom det du skal si på forhånd. Hvorfor er du bekymret? Hva ønsker du skal komme ut av en slik samtale? Hvordan og hvor skal du ta det opp?  Det kan ta lang tid før en person selv forstår at hun eller han har et problem, og enda lenger før man er villig til å ta imot hjelp, sier hun. 

LES OGSÅ: Ensomhet er farligere enn røyking og mange nordmenn opplever sosial isolasjon

STØTTESPILLER: - Den beste måten å være en god venn i en slik situasjon er å vise at man bryr seg og at man ønsker å være der for han eller henne. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
STØTTESPILLER: - Den beste måten å være en god venn i en slik situasjon er å vise at man bryr seg og at man ønsker å være der for han eller henne. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

Mange ønsker ikke hjelp

En spiseforstyrrelse er en sykdom som for mange som ikke er i situasjonen selv, er ganske vanskelig å forstå. Ikke vær for opptatt av å skjønne hvorfor vennen din har det som hun har det eller gjør som hun gjør, om du kjenner at det er vanskelig for deg. Det viktigste er at du er der. 

- Den beste måten å være en god venn i en slik situasjon er å vise at man bryr seg og at man ønsker å være der for han eller henne. Det er viktigere at man er der som en støtteperson, enn at man nødvendigvis forstår sykdommen. Som pårørende kan det være ganske krevende å være i en sånn prosess fordi det ofte kan være mye ambivalens og store svingninger i motivasjonen, sier Olsen. 

- Årsaken til at noen utvikler en spiseforstyrrelse kan være mange og sammensatte, men det er viktig å forstå at en spiseforstyrrelse, først og fremst, handler om følelser.

Ambivalensen i å ville bli frisk, men samtidig ikke er noe mange snakker om når de snakker om spiseforstyrrelser. Mange med spiseforstyrrelser vil ikke ha noe ønske om å søke eller få hjelp, og mange unge vil unngå å snakke med voksne om problemet, også om de selv har forstått at de har ett. 

Det er alltid viktig å spørre hvis du mistenker at noen kan ha et vanskelig forhold til mat

- Andre vil erkjenne problemet, og føle at det er godt at noen kommer å prater med dem. De kan også ha hatt et ønske om å prate med noen, men har ikke våget da de er redde for å ikke bli tatt på alvor. Derfor er det alltid viktig å spørre hvis du mistenker at noen kan ha et vanskelig forhold til mat, mener Gjerken. 

LES OGSÅ: Derfor er venner så utrolig viktig

- Det er viktig å bli sett, selv om vedkommende ikke vil erkjenne problemet

Er det en voksen venninne det er snakk om kan du anbefale henne å ta kontakt med fastlegen, eller tips om lavterskeltilbud, som ROS eller Spiseforstyrrelsesforeningen, der hun kan få råd og veiledning, eller du kan kontakte dem selv, om du er usikker på hva du bør gjøre.

Har hun kjæreste, mener Gjerken kan det være fint å få involvert ham eller henne, slik at hun har flere støttespillere. Men ikke mas, da det kan virke mot sin hensikt. Når det blir vanskelig rundt henne og hun føler seg presset, kan spiseforstyrrelsen være det første hun tyr til. 

- Du kan ikke gå inn i behandlerrollen. Du kan heller ikke tvinge noen til å oppsøke hjelp. Personen må selv ønske dette. I mange tilfeller fører mas og kontroll til motsatt resultat av hva vi ønsker, sier Gjerken. 

Å ta opp noe så vanskelig med en god venninne er risikabelt og kan skape konflikt i vennskapet, men det er ikke desto mindre viktig. Vær klar over at du kan møte mye motgang. Hun kan skamme seg, eller være i fornektelse, protestere og kommer i forsvar. 

- Likevel kan det være godt for den berørte å bli sett, og det kan sette i gang en tankeprosess mot endring. Informer personen om at du er der om hun ønsker å prate, sier Gjerken. 

- Det er viktig å bli sett, selv om vedkommende selv ikke vil erkjenne problemet med det første.

LES OGSÅ: Ifølge ekspertene blir de fleste friske fra spiseforstyrrelser

SNAKK SAMMEN: Du bør snakke med venninnen din om du mistenker at noe er galt, men ha samtalen nøye planlagt.  Foto: Scanpix
SNAKK SAMMEN: Du bør snakke med venninnen din om du mistenker at noe er galt, men ha samtalen nøye planlagt. Foto: Scanpix Vis mer

- Å være en god venn betyr også at man må gjøre handlinger vennen ikke setter pris på

Er det en ung venn eller venninne du er bekymret for, er det aller viktigste at en voksen får vite om det. Før du tar saken i egne hender, bør du snakke med vennen din. Spør hvordan hun har det, og forklar hvorfor du spør. Om du fortsatt er bekymret bør du oppfordre til å snakke med en voksen hun er trygg på; helsesøster, en lærer, foreldre eller andre, og tilby deg gjerne å være med, om hun ønsker det. 

Er dere en større vennegjeng som er bekymret holder det at én av dere tar denne samtalen.

- Da kan det være lurt at den som har best relasjon til personen som er syk tar denne samtalen. Ta den et rolig sted der dere unngår å bli forstyrret. Start med å spørre hvordan vennen har det. Videre kan du si «jeg opplever at du ikke har det så bra for tiden», «du virker lei deg», «sliten» eller «trist». «Er det noe du ønsker å prate om», sier Gjerken. 

Du trenger ikke dele med at dette er noe hele vennegjengen har tenkt på. Legg kun frem dine egne bekymringer, slik at hun ikke opplever det som at dere har snakket mye om henne bak ryggen hennes.

LES OGSÅ: Emeline Kihle (22) har hatt anoreksi i fem år. Moren har vært hennes absolutt viktigste støttespiller og har til tider vært helt avgjørende for at den magre kroppen skal få i seg næring

Vil hun ikke snakke med voksne om dette, men du mener det bør gjøres, kan du ta saken i egne hender. Fortell i så fall venninnen din at du tenker å gå til helsesøster. 

- Å være venn av en som sliter med spiseforstyrrelser kan være vanskelig, både før og etter at vennen eventuelt har tatt tak i problemet selv. Som ung kan det være vanskelig å vurdere om du skal fortelle voksne om dette, selv om den berørte ikke vil, eller om du skal følge hennes ønsker, sier Gjerken. 

- Å være en god venn betyr også at man av og til må gjøre handlinger vennen ikke setter pris på, der man tar kontakt med en voksen slik at vennen kan få den hjelpen hun eller han trenger. 

LES OGSÅ: Drikker kjæresten eller en god venn for mye?