Graviditet:

- Man trenger ikke å søke hjelp før man har forsøkt i ett år

Dette gjør du dersom du ikke blir gravid.

DE FLESTE LYKKES: Blant friske og unge par som har samleie regelmessig, vil 90 prosent bli gravide i løpet av ett år. FOTO: NTB Scanpix
DE FLESTE LYKKES: Blant friske og unge par som har samleie regelmessig, vil 90 prosent bli gravide i løpet av ett år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har dere bestemt dere for å prøve å få barn? Noen er så heldige at de blir gravide på første forsøk, mens andre må prøve over lang tid. Hva er egentlig gjennomsnittlig tid for prøving før man lykkes - og når bør dere oppsøke lege dersom en positiv graviditetstest stadig uteblir?

Bente Prytz Mjølstad, som er spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved NTNU, forklarer at med normal fertilitet menes det at kvinnen har klart å bli gravid i løpet av ett år, dersom hun har regelmessige samleier.

- Blant friske og unge par oppnår vanligvis 20-25 prosent befruktning i løpet av en menstruasjonsperiode - og 90 prosent vil ha blitt gravide i løpet av ett år.

Det vil si at om lag 10 til 15 prosent av kvinner har problemer med å bli gravide i løpet av ett år. Altså er det vanlig å si at man ikke trenger å søke hjelp før man har forsøkt i ett år å bli gravid, forklarer Mjølstad.

ROMANTIKER: Da Stian Blipp og Jamina Blipp skulle gifte seg, hadde sistnevnte valgt seg ut en kjole hun syntes var litt vel dyr. Slik løste førstnevnte det problemet. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Lege ved Sex og Samfunn, Trine Aarvold, forklarer også at de fleste blir gravide innen ett år, men at det er vanskelig å finne noe gjennomsnitt fordi det varierer med alder, hvor mange samleier man har og når man har samleie.

- Det lønner seg å ha sex jevnlig uken frem til eggløsning og ikke bare akkurat ved eggløsning, da sædceller kan leve rundt 5 døgn og dermed vente på en eggløsning.

GRAVID: De fleste friske par blir gravide innen ett år. FOTO: NTB Scanpix
GRAVID: De fleste friske par blir gravide innen ett år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

De vanligste årsakene til uteblitt graviditet

Det er forskjellige grunner til at noen sliter med å bli gravide. Mjølstad forklarer at det er vanlig å inndele årsakene etter om det kan knyttes til årsaker hos kvinnen, mannen eller hos begge: 40 prosent av årsakene kan knyttes til kvinnen, 20 prosent til mannen og 30 prosent til begge. 1 av 10 tilfeller av infertilitet finner man ikke årsak til.

FØDSELSANGST: Da Sandra Lyng var gravid, hadde hun angst for å føde. Derfor har hun valgt å være åpen om det. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

- For kvinner er en vanlig årsak høy alder (over 35 år) eller problemer knyttet til å få eggløsning eller skader på eggledere. For menn er nedsatt sædkvalitet det vanligste, sier Mjølstad.

Aarvold forklarer at for mange kan problemet være hormonelt slik at det blir forstyrrelser i eggløsning. I enkelte tilfeller kan det også være tidligere infeksjoner i bekkenet som kan ha skadet eggledere.

- Det kan også være endometriose eller adenomyse, som er en tilstand hvor celler som ligner livmorslimhinnen finnes på andre steder enn inne i livmorhulen. Muskelknuter i livmoren kan oppstå ved økende alder og hos noen kan disse gi problemer med å bli gravid.

For menn kan årsakene være nedsatt sædkvalitet eller for få sædceller i utløsningen.

- For begge parter kan det også skyldes problemer ved samleie slik at det blir vanskelig å gjennomføre samleie, som smerter, nedsatt lyst og problemer med ereksjon eller utløsning. Det er også viktig at man forsøker å ha sex på de riktige tidspunktene, forklarer Aarvold.

- Har man uregelmessig mens og vanskelig for å vite når eggløsningen kommer, kan det være vanskelig å «treffe» riktig tidspunkt. Noen par ser også ut til å ha problemer med å bli gravide sammen, selv om det ikke er noe årsak å finne hos kvinnen eller mannen.

DIREKTE: Christoffer og Monica Nyhus tok graviditetstesten for åpent kamera. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Familien Nyhus Vis mer

Det ser også ut til at stress kan være en medvirkende årsak til at man ikke blir gravid:

- Noen blir gravide når de har gitt litt opp og venter på å bli utredet for infertilitet, så hos noen kan kanskje stresset rundt det å forsøke være en utløsende faktor, sier Aarvold, som også forklarer at man kan oppsøke lege hvis man har forsøkt jevnlig, og hatt sex på riktig tidspunkt i ett år uten å bli gravide.

Planlegger du å bli gravid?

Om du planlegger å bli gravid er det flere ting du kan gjøre for å legge til rette for å lykkes raskere. Helsenorge.no har følgende råd til deg som forsøker å bli gravid:

Jod og folat:
Ta en tablett som inneholder 400 mikrogram folat daglig fra du slutter med prevensjon og de første tre månedene av svangerskapet, skriver Helsenorge. Tilskudd av folat helt i starten av svangerskapet minsker risikoen for at barnet blir født med en misdannelse av ryggmargen. Også jodtilskudd kan være nødvendig.

Alkohol, røyk og snus
Helsenorge skriver at alkohol kan redusere fruktbarheten og øke risikoen for spontanabort. Derfor er det best at du unngår å drikke alkohol når du forsøker å bli gravid. Røyking svekker fruktbarheten hos både menn og kvinner, og mye tyder på at snus virker negativt.

Fysisk aktivitet og kosthold
Videre skriver nettstedet at fysisk aktivitet reduserer stress og kan dermed gjøre det lettere å bli gravid. Hvis du trener mye er det viktig at du får i deg nok energi, slik at du ikke mister menstruasjonen. Spis mest mulig variert og la grønnsaker og frukt få stor plass i kostholdet.

Medisiner
Dersom du bruker medisiner, bør du snakke med legen din om at du planlegger graviditet. Legen vil vurdere om medisinbruken og medikamenttype bør endres fordi du planlegger graviditet.

Du må ikke slutte å ta medisiner uten at det er i samråd med legen din. Det kan være skadelig både for deg og fosteret.

Les mer om planlegging av graviditet på Helsenorge sine nettsider.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer