Graviditet:

- Man trenger ikke å søke hjelp før man har forsøkt i ett år

Dette gjør du dersom du ikke blir gravid.

DE FLESTE LYKKES: Blant friske og unge par som har samleie regelmessig, vil 90 prosent bli gravide i løpet av ett år. FOTO: NTB Scanpix
DE FLESTE LYKKES: Blant friske og unge par som har samleie regelmessig, vil 90 prosent bli gravide i løpet av ett år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har dere bestemt dere for å prøve å få barn? Noen er så heldige at de blir gravide på første forsøk, mens andre må prøve over lang tid. Hva er egentlig gjennomsnittlig tid for prøving før man lykkes - og når bør dere oppsøke lege dersom en positiv graviditetstest stadig uteblir?

Bente Prytz Mjølstad, som er spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved NTNU, forklarer at med normal fertilitet menes det at kvinnen har klart å bli gravid i løpet av ett år, dersom hun har regelmessige samleier.

- Blant friske og unge par oppnår vanligvis 20-25 prosent befruktning i løpet av en menstruasjonsperiode - og 90 prosent vil ha blitt gravide i løpet av ett år.

Det vil si at om lag 10 til 15 prosent av kvinner har problemer med å bli gravide i løpet av ett år. Altså er det vanlig å si at man ikke trenger å søke hjelp før man har forsøkt i ett år å bli gravid, forklarer Mjølstad.

Lege ved Sex og Samfunn, Trine Aarvold, forklarer også at de fleste blir gravide innen ett år, men at det er vanskelig å finne noe gjennomsnitt fordi det varierer med alder, hvor mange samleier man har og når man har samleie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer