- Man tror ikke på legens forsikringer, til tross for gjentatte undersøkelser

Sykdomsangst og hypokondri er tilstander som kretser om katastrofetanker og dødsfrykt, ifølge Magnus Nordmo og Anne Helene Brudevoll. Heldigvis er det hjelp å få. Her ser de nærmere på hva som forårsaker angsten, og hvilke behandlingsmetoder de erfaringsmessig mener kan hjelpe.

HELSEANGST OG HYPOKONDRI: For noen tar angsten for sykdom overhånd, men det fins gode behandlingsmåter, mener psykolog Magnus Nordmo og terapeut Anne Helene Brudevoll. Foto: Britt Krogsvold Andersen
HELSEANGST OG HYPOKONDRI: For noen tar angsten for sykdom overhånd, men det fins gode behandlingsmåter, mener psykolog Magnus Nordmo og terapeut Anne Helene Brudevoll. Foto: Britt Krogsvold Andersen Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Økende grad av helseangst er forbundet med økt bruk av helsetjenester hos fastleger eller legevakt, på poliklinikk eller hos avtalespesialist. Det viser forskning ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø.

Terapeut Anne Helene Brudevoll og psykolog Magnus Nordmo er enige om at det er ting man kan gjøre dersom helseangsten tar overhånd, og diskuterer her mulig behandling fra hvert sitt ståsted.

Ønsker kontroll på livet

- Helseangst og hypokondri er begge tilstandene som springer ut av bekymringstanker og sterkt ønske om kontroll på livet. Helseangst er imidlertid noe som gjelder for de aller fleste av oss. Vi er bekymret for skumle ting som kan skje – og det er noe som ligger til oss evolusjonsmessig. Vi er motivert til å passe på oss selv. Men for noen blir helseangst altoverskyggende, forklarer Nordmo.

Han forteller at i slike situasjoner kan ofte undersøkelser hos fastlegen, som viser at helsen er i orden, være det som skal til for å få ro på helseangsten. Men for noen er ikke dette godt nok.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.