Astma

- Mange av mine pasienter sier de blir asosiale på grunn av dette

Tenker du på hvordan parfymen din påvirker astmatikere?

BLIR ASOSIALE: Det er vanskelig å unngå parfyme. Derfor blir mange astma-pasienter asosiale.  Foto: Scanpix
BLIR ASOSIALE: Det er vanskelig å unngå parfyme. Derfor blir mange astma-pasienter asosiale. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er antatt at duftoverfølsomhet er ganske utbredt blant folk, sier Kent Hart, som er fagsjef for biologi og kjemi ved Norges Astma og allergiforbund, og legger til: 

- Avhengig av hvordan man måler en plage, så er rundt én av fem såpass plaget av lukter at de søker seg vekk fra situasjonen, uten at de opplever nevneverdige symptomer utover ubehaget.

Utfordringen er nok størst for de som opplever konkret ubehag i form av en lang rekke diffuse symptomer som for eksempel hodepine, uvelhet, kvalme, svimmelhet, nummenhet, ubehag eller tetthet i luftveiene. Denne gruppen er noe mindre og omfanget er ikke godt kartlagt. 

- Slike symptomer kan være begrensende for den som er rammet og må antydes å bidra til redusert livskvalitet. Symptomene forsvinner som oftest når de rammede fjerner seg fra kilden som utløste reaksjonene. I tillegg kan personer med astma få utløst eller forsterket sine plager dersom de også er duftoverfølsomme, forklarer Hart. 

LES OGSÅ: Den verste tiden for atopisk eksem

- Astmatikere må bufre seg for å gå på kino

Monica Halland er sykepleier ved Lungeklinikken i Drammen, og skriver på Astmaogallergi.blogg.no. Hun forteller at de hver uke har pasienter på klinikken med astma som trigges av parfyme. 

- Folk blander ofte allergi og astma. Astma er når du har overfølsomme bronkier, og da kan man bli ekstra sensitiv mot sterke lukter. Da er parfyme noe av det verste, for det kan du jo ikke unngå, sier hun og legger til: 

- Veldig mange av mine pasienter sier de blir asosiale på grunn av dette. 

Halland forteller videre at svært mange astmatikere unngår offentlige bad og treningssentre. Her går vi tett opp i hverandre og sprayer godt med både hårspray og parfyme i garderoben. 

- Astmatikere må bufre seg før de går på kino. De må ta ekstra medisiner i flere dager i forveien og de må ha med seg ekstra akuttmedisin. Når det begynner å tette seg så er det en helt forferdelig følelse. 

LES OGSÅ: Derfor er noen ekstra følsomme for lyder

Som å puste gjennom et sugerør

Halland, som selv har astma, beskriver følelsen som å puste gjennom et sugerør. Hvor mye som skal til før det tetner seg helt er svært forskjellig, som Hart også sier. For noen er mye parfyme ubehagelig og man kjenner det blir litt tett. For andre kan selv svært lette parfymer gjøre det nesten umulig å puste. 

- Det er veldig varierende, og det kommer blant annet an på ting som været og hvordan jeg har det den dagen. Om jeg er sliten så har jeg lettere for å reagere, sier Halland. 
 
Parfymeallergi er altså noe helt annet enn duftoverfølsomhet og astma. Symptomene på kontaktallergi mot parfyme vises på huden i form av rød hud, hevelser, blemmer, irritasjon, kløe, sprukken hud og/eller væskende hud.

- Når vi snakker om parfymeallergi, så mener vi kontaktallergireaksjoner som oppstår i huden når man kommer i kontakt med stoffer man ikke tåler, sier Hart. 

- Tall fra Europa antyder at mellom mellom én og tre prosenten lider av kontaktallergi eller andre hudreaksjoner knyttet til parfymestoffer i produkter som er i kontakt med huden. Det er ingen grunner til å ikke anta at dette tallet er representativt for Norge også, altså at det omtrent er mellom 50.000–150.000 personer med parfymeallergi i Norge. 

- Det er ikke urimelig å si at enkelte produkter øker risikoen for å utvikle kontaktallergier, sier Hart.

- Bruk av rene parfymer, parfymerte deodoranter, barberskum og after-shave er eksempler på produkter som er hyppig representert som kilder til allergiutvikling. Disse produktene brukes rett på huden. Hårfjerningsproduktene brukes også når huden har små mikroskopiske sår, for eksempel små skader fra barberhøvel. Skadet hud er mer sårbar for å slippe inn allergifremkallende stoffer. Dette gjelder også for eksem og lignende, og da bør man være varsom om man benytter parfymerte salver, kremer eller lignende. Det ser også ut til å være en liten overvekt av kvinner som er kontaktallergiske mot parfymestoffer enn menn.

LES OGSÅ: - Da legen ga meg beskjeden tenkte jeg at det hadde vært bedre å leve et liv som døv

Verre jo mer vi bruker dem

Og jo mer vi utsettes for parfymerte kremer, kosmetikk og ren parfyme, jo lettere er det å utvikle en allergi. 

- Alle som kommer i kontakt allergifremkallende parfymestoffer kan risikere å utvikle kontaktallergi. Sjansen for dette øker dersom de utsettes for store nok mengder over tid. Dessverre så utsettes befolkningen for allergifremkallende stoffer gjennom svært mange forskjellige produkter de kommer i kontakt med i løpet av dagen, og for noen kan dette være det som skal til for å utvikle kontaktallergi mot enkelte stoffer.

EU-restriksjoner skal i utgangspunktet gjøre oss ganske trygge for allergifremkallende stoffer i produktene vi kjøper, men det er svært forskjellig hvor mye som skal til før vi reagerer. 

- Det avhenger både av allergenet, altså det stoffet man har utviklet allergi mot, og personen hvor mye man tåler før allergien bryter ut, fortsetter Hart. 

- EU har regulert en rekke parfymestoffer som skal oppgis med fullt navn på forpakningen om de overstiger en viss mengde. Er mengden under denne grensen kan produsenten fordekke navnet bak begrep som «parfyme». Dette er påkrevet fordi forbrukere skal kunne velge bort produkter de ikke tåler. Dessverre er ikke disse grensene for bruk av samlebetegnelsen «parfyme» trygge nok for alle regulerte stoffer, slik at enkelte med kontaktallergi likevel kan reagere på produktet. Da blir det beste alternativet å velge parfymefritt.

Og nettopp det mener Monica Halland ved Lungeklinikken at flere av oss bør. Om vi ikke velger helt parfymefritt er det flere av oss som med fordel kunne tone ned bruken av parfyme litt, av hensyn til de rundt oss. 

- Det er innmari viktig. Det er noe du og jeg og alle man bør bli flinkere til. Parfyme er et luftveisirriterende stoff. Jo tyngre parfymen er, jo fortere tetner det seg. 

LES OGSÅ: Du kan være allergisk uten å vite det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer