Smertestillende medisin

– Mange bruker for mye smertestillende

Forsker: – Kunne vært mer helsefremmende om folk var interessert i å utforske egen smerte.

HVOR MYE ER FOR MYE? Forsker mener at mange av oss tar litt for lett på egendosering av reseptfrie smertestillende medikamenter. Foto: Birgitte Hoff Lysholm
HVOR MYE ER FOR MYE? Forsker mener at mange av oss tar litt for lett på egendosering av reseptfrie smertestillende medikamenter. Foto: Birgitte Hoff Lysholm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Smerteterskelen varierer fra person til person, og bare den som har vondt kjenner smerten. Forsker Siv Skarstein fastslår likevel at flere av oss tar for mye smertestillende. Hun er førsteamanuensis ved Oslo Met, og gjennomførte nylig en doktorgrad om ungdom og bruken av reseptfrie smertestillende midler.

Gjennom sin forskning har hun blant annet funnet at en av ti unge bruker reseptfrie smertestillende medisiner daglig, mens mer enn 25 prosent bruker det ukentlig.

Også flere eldre bruker for mye smertestillende, mener Skarstein.

Forskeren synes at det er vanskelig å forstå hva det er som gjør at mange tar smertestillende medisiner jevnlig, uten at de vet hva som fører til smerten de har.

– Det kunne nok vært mer helsefremmende om folk flest var interessert i å utforske sin egen smerte, og finne fram til tiltak og aktiviteter som fremmet god livskvalitet, mener Skarstein.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer