Mange dropper livsviktig tilbud om tarmscreening

Tarmkreft har gode prognoser når den oppdages tidlig. Men kun halvparten av de som har fått tilbud om tarmscreening som kan gjennomføres hjemme har benyttet seg av det.

SYMPTOMER PÅ TARMKREFT: Polypper i tarmen kan utvikle seg til å bli ondartete kreftsvulster, men gir vanligvis ingen symptomer. Her en 3D-illustrasjon av polypp i tarmen. Illustrasjonsfoto: NTB Shutterstock
SYMPTOMER PÅ TARMKREFT: Polypper i tarmen kan utvikle seg til å bli ondartete kreftsvulster, men gir vanligvis ingen symptomer. Her en 3D-illustrasjon av polypp i tarmen. Illustrasjonsfoto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er for første gang blitt etablert et nasjonalt tarmscreeningsprogram i Norge. Fylte du 55 år i løpet av 2022 blir du invitert til å delta.

Vi.no har tidligere skrevet om at tarmkreft har gode prognoser når den oppdages tidlig. Problemet er at slik kreft gir få symptomer i starten. Screening, eller masseundersøkelse, har til hensikt å fange opp tilfeller som ellers kunne gått uoppdaget for lenge til at kreften lar seg kurere.

Rundt 70 000 friske kvinner og menn på 55 år får i disse dager en pakke i posten med utstyr som kan gi livsviktige svar, men foreløpig er det kun halvparten som har valgt å delta, ifølge NRK.

Høy forekomst blant nordmenn

De siste 60 åra har forekomsten av tarmkreft i Norge tredoblet seg, og Norge er i dag et av landene i verden med høyest forekomst av denne kreftformen, ifølge Kreftregisteret. Mer enn 4000 nye tilfeller oppdages hvert år. I Norge er tarmkreft dermed den nest hyppigste kreftformen etter prostatakreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer