Periodontitt

Mange er uvitende om at de har sykdommen: Kan føre til tap av tenner

Over halvparten av oss bærer på sykdommen periodontitt i tannkjøttet, uten å ane det. Det kan føre til tap av tenner og i verste fall alvorlig sykdom.

PERIODONTITT: Her en anonym pasient med periodontitt. Ikke alle er klar over at de har tannkjøtt-sykdommen, som i verste fall kan føre til tap av tenner eller alvorlig sykdom. Foto: NTB
PERIODONTITT: Her en anonym pasient med periodontitt. Ikke alle er klar over at de har tannkjøtt-sykdommen, som i verste fall kan føre til tap av tenner eller alvorlig sykdom. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tannkjøttsykdommen periodontitt er et mye større problem enn det folk vanligvis er klar over. Tilstanden skyldes belegg av bakterier i randen mellom tann og tannkjøtt. Om bakteriebelegget vokser ned mot rotspissen av tannen, kan det føre til at tenner løsner og faller ut.

– Vanligvis skyldes periodontitt dårlig tannhygiene, og at man ikke bruker tanntråd eller tannstikkere. Tilstanden utvikler seg gradvis, men selv om man gjennomfører renholdsprosedyrer nøye og flittig, kan man få problemer. Fra tannkjøttet kan bakteriene få tilgang til blodstrømmen, og derav kan det gi risiko for alvorlige sykdomstilstander, sier tannlege Irina Knudsen på Tannklinikk i Sentrum AS i Oslo.

Særlig rammes godt voksne og eldre av tannkjøttproblemer, såkalt gingivitt eller periodontitt. Begge er betennelsestilstander som kan være vanskelig å oppdage, og mange er rammet uten å være klar over det.

Går du imidlertid regelmessig til tannlegen, kan tilstandene oppdages i tide, slik at du kan ta dine forhåndsregler og bremse utviklingen, ifølge tannlege og periodontittspesialist Betina Iversen Thomseth på Spesialistklinikk for periodonti i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.