Psykisk Helse

Mange får angst og depresjoner samtidig

Derfor er det viktig å forstå sammenhengen.

ANGST OG DEPRESJONER: Både angst og depresjon gir en grunnleggende overbevisning om at man er utilstrekkelig. Foto: Shutterstock / Stokkete
ANGST OG DEPRESJONER: Både angst og depresjon gir en grunnleggende overbevisning om at man er utilstrekkelig. Foto: Shutterstock / Stokkete Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Angst og depresjoner er de psykiske lidelsene flest rammes av, og rundt 30 prosent av oss vil ifølge Folkehelserapporten få angst i løpet av livet, mens rundt 25 prosent vil oppleve en depresjon. De to psykiske lidelsene er ulike, men har likevel et tett bånd.

- Selv om angst og depresjoner er to forskjellige tilstander, har de også fellestrekk. Både ved angst og depresjoner finnes det en grunnleggende overbevisning om at man er utilstrekkelig, samt en følelse av ikke å mestre ting. En følelse av egen håpløshet og hjelpeløshet går også igjen i begge tilstandene, sier Lene Guttulsrud, psykolog ved A klinikken.

Forskning viser at rundt 60 til 70 prosent av mennesker med angst utvikler depresjoner. Norsk Forening for Kognitiv Terapi (NFKT) sier at hos tre av fire av dem som har depresjoner, ledsages depresjonen av angstlidelser.

LES OGSÅ: Første gang Malin (26) fikk angstanfall, var hun sikker på at hun kom til å dø

 Dersom man ikke klarer å delta i en sosial setting på grunn av angst, kan man få en sorgreaksjon. 

- En som sliter med angst blir ofte også deprimert, og omvendt. Én grunn til dette er konsekvensene som angst og depresjon gir i personens liv, sier hun.

For eksempel kan en person som sliter med angst ha overdrevne bekymringstanker og derfor isolere seg sosialt. Sosial isolasjon og bekymringsfokus kan i sin tur føre til depresjon.

- Det er ikke slik at den ene nødvendigvis fører til den andre, det er mer en gjensidighet i påvirkning. Dersom man ikke klarer å delta i en sosial setting på grunn av angst, kan man få en sorgreaksjon og over tid utvikle en depresjon på grunn av det. Sorgreaksjonen og de vonde tankene om seg selv og sin situasjon, kan igjen føre til at man opplever tap av kontroll og utvikler angst, forklarer Trond Asmussen, psykiatrisk sykepleier og faglig rådgiver i NAPHA - Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid. 

ULIKHETER: Angst handler om redsel, mens depresjon handler om tap av glede. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski
ULIKHETER: Angst handler om redsel, mens depresjon handler om tap av glede. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski Vis mer

Når noen blir deprimert eller får angst, endres tankemønsteret. Mange opplever en nedsatt stemningsleie, økt grad av passivitet, følelsesmessig uro og at de trekker seg tilbake fra den sosiale delen av livet.

- Det finnes ikke en enkel forklaring på hvorfor disse lidelsene henger så tett sammen.  Alle mennesker opplever å bli redde for noe de vet hva er, men angst handler mer om uspesifikk redsel og ofte panikk, sier Asmussen.

På samme måte er det vanlig å være trist, eller oppleve sorg i løpet av livet. Depresjon er derimot en form for nedsatt stemningsleie over tid. 

- Depresjon er en sorgfølelse som fryses, og man kommer seg ikke opp igjen. Det fører til reaksjoner i kroppen, som at man blir tappet for energi, får dårlig selvbilde og tenker negativt. Da bør personen søke profesjonell hjelp, sier han.

Når man er deprimert, er det en mørk sky som følger deg hvor enn du går.

Det er når symptomene varer i mer enn to uker og personen har vanskeligheter med den daglige fungeringen, at det kan dreie seg om en depresjon.

LES OGSÅ: De skjulte «årsakene» til angst og depresjoner

Ulikheter

En depresjon handler om tap av glede og interesse for tilværelsen, mens angst handler om å være redd.

- Når man er deprimert, er det en mørk sky som følger deg hvor enn du går. Den kjennetegnes først og fremst av en vedvarende nedstemthet og energiløshet. Andre kjennetegn er redusert selvfølelse og selvtillit, skyldfølelse og initiativløshet, pessimistiske tanker om fremtiden og nedsatt seksuell interesse, sier Guttulsrud.

Videre kan søvnforstyrrelser og redusert/økt appetitt forekomme, samt konsentrasjons- og oppmerksomhetsvansker. I noen tilfeller kan personen også få tanker om døden og selvmord.

Angst er en samlebetegnelse for forskjellige tilstander preget av anspenthet, uro eller frykt.

- Angst merkes først og fremst i kroppen ved for eksempel høy puls, hjertebank, anspenthet, skjelving, rask pust eller en gnagende, indre uro. Angst merkes også i tankene ved for eksempel katastrofetanker som at det er noe galt med kroppen eller at noe fryktelig kommer til å skje, sier hun.

Dette kan føre til en ond sirkel der den ene drar med seg den andre.

LES OGSÅ: Angst og depresjoner: Derfor rammer det stadig flere unge voksne

TRIST: Det er viktig å skille mellom tristhet, som er helt vanlig, og depresjon, som er mer alvorlig. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
TRIST: Det er viktig å skille mellom tristhet, som er helt vanlig, og depresjon, som er mer alvorlig. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

For mange merkes depresjoner og angst ved at de begynner å unngå steder eller situasjoner som utløser redselen og de vonde følelsene. Noen lar være å se andre i øynene i sosiale situasjoner, eller sitter ytterst ved døren for å ikke føle seg innestengt.

- Slike strategier og unnvikelsesatferd kan føles betryggende, men er dessverre med på å opprettholde angsten. Unnvikelse blir også det største problemet for personens daglige fungering, sier hun.

LES OGSÅ: De skjulte «årsakene» til angst og depresjoner

Her kan du henvende deg

Sliter du med angst og/eller depresjoner? Søk hjelp, for eksempel her:

  • Fastlege (som blant annet kan henvise deg til psykolog).
  • Privatpraktiserende psykolog. 
  • Mentalhelse.no er en døgnåpen tjeneste for alle som trenger noen å prate med eller skrive med.
  • Kirkens SOS. Døgnåpen tjeneste, du kan ringe, melde eller chatte.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer