Bekkenløsning

- Mange får høre at ingenting kan gjøres med smertene

Mange gravide går rundt med bekkensmerter i månedsvis, og oppsøker ikke hjelp. Det bør det bli slutt på, mener KKs treningsekspert Christian Torp.

SMERTER: Mange gravide har smerter i bekkenet, såkalt bekkenløsning som ikke egentlig er et dekkende ord. FOTO: NTB
SMERTER: Mange gravide har smerter i bekkenet, såkalt bekkenløsning som ikke egentlig er et dekkende ord. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Svangerskapsplager kan være så mangt, og kan opptre ulikt i både varighet og omfang. Plagene kan også være svært ulike fra svangerskap til svangerskap for samme kvinne. Enkelte opplever mye plager fra bekken og rygg, mens andre ikke er plaget i det hele tatt. Hvorfor er det slik og hva hjelper når smertene setter inn?

At gravide kvinner opplever smerter bak eller foran på bekkenet, i hoften eller korsryggen er blitt omtalt i litteraturen i mer enn 2000 år. Noe «mysterium» er det kanskje ikke, selv om forskning på området generelt har vært mangelfull.

Kroppens forandring, i takt med fosterets utvikling, den hormonelle påvirkningen og økende belastning er nok noe av forklaringen på hvorfor du får vondt i bekkenet når du er gravid. Mer enn halvparten av alle gravide vil oppleve slike smerter i svangerskapet.

Behandling virker

Det viktigste for meg, i møtet med gravide, er at de føler seg sett og hørt. Jeg opplever at mange har fått beskjed om at det er lite å gjøre med smerter som oppstår under graviditet, og at dette er en vanlig del av forløpet.

Dette er nok en av årsaken til at mer enn 50 prosent av gravide ikke oppsøker hjelp for smerter og plager fra bekkenet. Det er trist at mange gravide går rundt med økende smerter i mange måneder uten å oppsøke hjelp, spesielt når vi vet at både kiropraktisk- og muskulær behandling, samt tilpasset trening, kan gi både lindring og bedre funksjon i hverdagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer