Bekkenløsning

- Mange får høre at ingenting kan gjøres med smertene

Mange gravide går rundt med bekkensmerter i månedsvis, og oppsøker ikke hjelp. Det bør det bli slutt på, mener KKs treningsekspert Christian Torp.

SMERTER: Mange gravide har smerter i bekkenet, såkalt bekkenløsning som ikke egentlig er et dekkende ord. FOTO: NTB
SMERTER: Mange gravide har smerter i bekkenet, såkalt bekkenløsning som ikke egentlig er et dekkende ord. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Svangerskapsplager kan være så mangt, og kan opptre ulikt i både varighet og omfang. Plagene kan også være svært ulike fra svangerskap til svangerskap for samme kvinne. Enkelte opplever mye plager fra bekken og rygg, mens andre ikke er plaget i det hele tatt. Hvorfor er det slik og hva hjelper når smertene setter inn?

At gravide kvinner opplever smerter bak eller foran på bekkenet, i hoften eller korsryggen er blitt omtalt i litteraturen i mer enn 2000 år. Noe «mysterium» er det kanskje ikke, selv om forskning på området generelt har vært mangelfull.

Kroppens forandring, i takt med fosterets utvikling, den hormonelle påvirkningen og økende belastning er nok noe av forklaringen på hvorfor du får vondt i bekkenet når du er gravid. Mer enn halvparten av alle gravide vil oppleve slike smerter i svangerskapet.

Behandling virker

Det viktigste for meg, i møtet med gravide, er at de føler seg sett og hørt. Jeg opplever at mange har fått beskjed om at det er lite å gjøre med smerter som oppstår under graviditet, og at dette er en vanlig del av forløpet.

Dette er nok en av årsaken til at mer enn 50 prosent av gravide ikke oppsøker hjelp for smerter og plager fra bekkenet. Det er trist at mange gravide går rundt med økende smerter i mange måneder uten å oppsøke hjelp, spesielt når vi vet at både kiropraktisk- og muskulær behandling, samt tilpasset trening, kan gi både lindring og bedre funksjon i hverdagen.

SØK HJELP: KKs treningsekspert Christian Torp oppfordrer gravide med bekkensmerter til å oppsøke hjelp. FOTO: Astrid Waller
SØK HJELP: KKs treningsekspert Christian Torp oppfordrer gravide med bekkensmerter til å oppsøke hjelp. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Avpass farten etter forholdene

Smerter i nedre del av rygg og bekken er den hyppigste årsaken til at gravide oppsøker oss på klinikken for undersøkelse og behandling, men også den vanligste årsaken til sykemeldinger hos gravide.

Smertene gjør at aktivitetsnivået hos gravide med bekkenplager reduseres kraftig. De vanligste kjennetegnene på bekkensmerter er smerter i gange, når du står/sitter over tid, når du reiser deg opp fra liggende eller sittende, eller smerter når du snur deg rundt i sengen. Dette er alle situasjoner hvor bekkenet vårt er involvert, og dersom du allerede har smerter i bekkenet, ja, da blir det som regel verre ved ytterlig bruk.

Det kan for mange være vanskelig å «tilpasse aktivitetsnivået» fordi smerten først oppstår etter at du har gjort en aktivitet over tid. Mange er usikre på hva de kan og ikke kan gjøre, men her må hver enkelt kjenne etter, og avpasse farten etter forholdene underveis i svangerskapet. Dagene vil variere, det samme vil smertene gjøre.

Hvorfor får man det?

Er det noe risikofaktorer for å få bekkensmerter?

Det er sjelden en enkelt faktor som er årsaken til vedvarende berkkenplager, ofte er det en kombinasjon. Min erfaring er derimot at bekkenplager kan ramme hvem som helst, og at det er lettere å få kontroll over plagene dersom du oppsøker hjelp raskt når smertene oppstår.

Det er heller ikke uvanlig at kvinner opplever å ha mer vondt i svangerskap nummer to. Dette kan forklares med at det er langt mindre tid til hvile når du allerede er småbarnsmamma fra før. Vi ser også at mange heller ikke har hatt tilstrekkelig tid til opptrening etter første svangerskap, og at kroppen egentlig ikke er helt klar for svangerskap nummer to når det inntreffer.

Er det egentlig bekkenløsning?

«Bekkenløsning» og «bekkenlåsning» har ofte blitt brukt til å definere hvor smerten sitter. Denne betegnelsen kan høres litt avskrekkende ut, og i realiteten er det nok ikke noe som er hverken løst eller helt låst, men det beskriver det vi antar oppstår rent funksjonsmessig i leddene, altså at noe beveger seg mer (mindre stabilitet fra leddbånd) eller mindre (leddet oppleves stivt og mindre bevegelig).

Resultatet er ofte smerter, som kan kjennes ved belastning eller i hvile i den aktuelle regionen. Kroppen gir med andre ord beskjed om at bekkenet ikke klarer oppgaven sin helt optimalt. Som følge av dette vil muskulaturen rundt måtte jobbe hardere for å stabilisere bekkenet, og dette kan forklare hvorfor mange gravide er svært anspente i setemuskulaturen.

Jeg pleier ofte å si at «bekkenløsning» er noe alle gravide til en viss grad vil oppleve når termin nærmer seg, da leddbåndene blir mer elastiske. Dette merker du gjerne spesielt rundt symfyseleddet på fremsiden. Dette er en naturlig prosess som gjør kroppen klar for fødsel, men det kan likevel gi stort ubehag, spesielt hvis denne prosessen settes i gang tidlig i svangerskapet.

Oppsøk råd og veiledning for dine smerter!

«Vanlige» råd for ryggsmerter fungerer ofte dårlig for svangerskapsrelatert bekkenplager, og regel nummer en er å oppsøke hjelp fra helsepersonell med kompetanse på området. Det er viktig å få stilt en riktig diagnose, for deretter å kunne legge en plan for videre behandling og tilpasset oppfølging av deg.

Målet med behandling er å skape bedre funksjon i bekkenet slik at du opplever mindre smerter i bevegelse, samt å lindre muskulære spenninger i området rundt. Jeg samarbeider ofte med både kiropraktor og fysioterapeut, og mener de fleste gravide har god nytte av fysisk aktivitet og trening med tilrettelegging og tilpasninger. Det er en store forandringer som skjer i kroppen, og ikke overraskende rapporterer mange gravide også om plager som økt hodepine, stive skuldre og vondt mellom skulderbladene, problemstillinger du kan få hjelp med for et bedre svangerskap.

Behandling av gravide er helt trygt og skånsomt for kroppen. Har du smerter eller plager er min anbefaling å oppsøke behandlere. Du skal snart gjennom din livs viktigste oppgave, nemlig fødselen, og da er det viktig at både du og kroppen din spiller på lag!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer