ENSOMHET I PARFORHOLDET: Visste du at mange føler seg ensomme til tross for at de er i et parforhold?  Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
ENSOMHET I PARFORHOLDET: Visste du at mange føler seg ensomme til tross for at de er i et parforhold? Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

Ensomhet

- Mange føler seg ensomme i parforholdet

Én faktor er ekstra ødeleggende, ifølge samlivsterapeut.

Publisert

Føler du at forholdet mellom deg og partneren din henger i en tynn tråd? At dere har glidd fra hverandre og lever separate liv?

Da føler du deg kanskje ensom i tosomheten? Du er ikke den eneste. Det å føle seg ensom i parforholdet er langt ifra uvanlig. 

LES OGSÅ: Dette gjør lite sex med forholdet

Scroller mer, snakker mindre

Trine Husby, som er samlivsterapeut og har bloggen trinehusby.no, vet av erfaring med klienter at det er mange som er ensomme i parforholdene sine. 

- Det kan være flere årsaker til at mange føler seg ensomme i parforholdet. Det kan for eksempel komme av at det er så mange tidstyver som stjeler oppmerksomheten vår fra hverandre - trening, oppussing, tv-titting og ikke minst sosiale medier som for eksempel Facebook, Instagram, Snapchat og så videre. 

Hvis man først har kommet «av sporet» og mistet den følelsesmessige kontakten, mener eksperten at terskelen kan bli høyere for å si eller gjøre noe som løser problemet. 

- Man kan være usikker på hvordan man skal nærme seg, og man kan være usikker på den andres reaksjoner. Et par som søkte hjelp for dette, begynte så smått å snakke sammen og dele tanker og følelser. En dag de gikk ved siden av hverandre, hadde han tatt hånden hennes. Begge opplevde det som å «få støt». 

​LES OGSÅ: Jo, en yngre mann kan være BRA for deg!

Prøv å finne tilbake til hverandre

SNAKK MED NOEN: Eksperten mener at det kan være til stor hjelp å komme til noen som vet hvilke spørsmål som må stilles og hvilke handlinger som kan få paret på riktig spor igjen.  Foto: Shutterstock / Photographee.eu
SNAKK MED NOEN: Eksperten mener at det kan være til stor hjelp å komme til noen som vet hvilke spørsmål som må stilles og hvilke handlinger som kan få paret på riktig spor igjen. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Så hvordan kan man komme ut av denne ensomheten? Husby forteller at det noen ganger kan gå av seg selv, mens andre ganger ikke. 

- Det kan være at det skjer noe dramatisk som fører til et vendepunkt i livet. Det kan være utroskap eller at noen blir alvorlig syke, slik at man blir oppriktig redd for å miste hverandre - dette kan skape endring.
 
- Men jeg møter mange som har ventet på endring i måneder og år, og som til slutt velger å bryte ut av forholdet. Så den sikreste veien ut av ensomheten er å undersøke om det er mulig å finne tilbake til hverandre. 

Da mener eksperten at det kan være til stor hjelp å komme til noen som har erfaring med nettopp dette, og som vet hvilke spørsmål som må stilles og hvilke handlinger som kan få paret på riktig spor igjen. 

- Dette forutsetter imidlertid at en av dem tar initiativ og at den andre er villig til å bli med. Noen ganger kan måten man presenterer budskapet på for partneren være avgjørende. Det er stor forskjell på å bli presset med til en samlivsterapeut «fordi du aldri vil snakke med meg» og å bli invitert med til noen som kan hjelpe «oss» til å få det bedre sammen, og «jeg ser at jeg også har mitt ansvar i dette». 

LES OGSÅ: Er det for vanskelig å gjøre det slutt?

Viktig å ta tak før ensomheten er et faktum 

Finnes det noen måter å forebygge ensomheten på? 

- Vi mennesker er vel fra naturens side bedre til å reparere enn å forebygge. Men for dem som er bevisst på at de ønsker å holde på nærheten i forholdet foreslår jeg følgende: 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer