Spiseforstyrrelser

Mange foreldre forstår ikke at barna har spiseforstyrrelser

Er du pårørende til noen med spiseforstyrrelser? Dette kan du gjøre for å hjelpe.

SPISEFORSTYRRELSER: Mistenker du at noen du er glad i strever med spiseforstyrrelser? Det er flere ting du kan gjøre for å hjelpe, og dessuten noen ting du bør unngå å gjøre. Foto: Shutterstock / Jochen Schoenfeld
SPISEFORSTYRRELSER: Mistenker du at noen du er glad i strever med spiseforstyrrelser? Det er flere ting du kan gjøre for å hjelpe, og dessuten noen ting du bør unngå å gjøre. Foto: Shutterstock / Jochen Schoenfeld Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spiseforstyrrelser er en alvorlig sykdom, som blant annet kan føre til depresjoner og personlighetsforandringer, beinskjørhet, nedsatt fertilitet og i verste fall hjertesvikt, som ble det tragiske utfallet for den 13 år gamle jenta som døde nyttårsaften. 

Ifølge Folkehelseinstituttet har minst 50.000 norske jenter og kvinner sykdommen, men mørketallene antas å være svært høye.

Hjelp dem å få hjelp

Marianne Hatle, lege og spesialist i psykiatri og leder for Spiseforstyrrelsesklinikken forteller til KK.no at ungdom som strever med spiseforstyrrelser, sjeldent oppsøker hjelp selv.

- Mange ungdommer, spesielt de med anoreksi, vil motsette seg behandling. Det er da foreldrene som oftest tar kontakt, forteller Hatle.

Hun forklarer at det er svært viktig å få kyndig hjelp så snart som mulig.

- Prognosen er som oftest svært god på et tidlig stadium, selv om den som sliter ikke innser problemet, sier Hatle.

Hun forteller at voksne med spiseforstyrrelser ofte søker hjelp selv og at dette også er det beste, da det kan være vanskelig å behandle spiseforstyrrelser hos voksne som ikke er motivert eller ønsker behandling. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer