Spiseforstyrrelser

Mange foreldre forstår ikke at barna har spiseforstyrrelser

Er du pårørende til noen med spiseforstyrrelser? Dette kan du gjøre for å hjelpe.

SPISEFORSTYRRELSER: Mistenker du at noen du er glad i strever med spiseforstyrrelser? Det er flere ting du kan gjøre for å hjelpe, og dessuten noen ting du bør unngå å gjøre. Foto: Shutterstock / Jochen Schoenfeld
SPISEFORSTYRRELSER: Mistenker du at noen du er glad i strever med spiseforstyrrelser? Det er flere ting du kan gjøre for å hjelpe, og dessuten noen ting du bør unngå å gjøre. Foto: Shutterstock / Jochen Schoenfeld Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spiseforstyrrelser er en alvorlig sykdom, som blant annet kan føre til depresjoner og personlighetsforandringer, beinskjørhet, nedsatt fertilitet og i verste fall hjertesvikt, som ble det tragiske utfallet for den 13 år gamle jenta som døde nyttårsaften. 

Ifølge Folkehelseinstituttet har minst 50.000 norske jenter og kvinner sykdommen, men mørketallene antas å være svært høye.

Hjelp dem å få hjelp

Marianne Hatle, lege og spesialist i psykiatri og leder for Spiseforstyrrelsesklinikken forteller til KK.no at ungdom som strever med spiseforstyrrelser, sjeldent oppsøker hjelp selv.

- Mange ungdommer, spesielt de med anoreksi, vil motsette seg behandling. Det er da foreldrene som oftest tar kontakt, forteller Hatle.

Hun forklarer at det er svært viktig å få kyndig hjelp så snart som mulig.

- Prognosen er som oftest svært god på et tidlig stadium, selv om den som sliter ikke innser problemet, sier Hatle.

Hun forteller at voksne med spiseforstyrrelser ofte søker hjelp selv og at dette også er det beste, da det kan være vanskelig å behandle spiseforstyrrelser hos voksne som ikke er motivert eller ønsker behandling. 

- Unntaket er om den som er syk, har en såpass alvorlig tilstand at det er snakk om akutt fare for liv. Da hender det at det ender med tvangsinnleggelse, forteller Hatle og legger til at når det gjelder bulimi og overspising, så er det oftere at de som er syke selv ønsker hjelp, uansett alder.

Skjuler spiseforstyrrelsene

Marianne Hatle forklarer at det ofte tar tid før foreldre innser at barnet deres har problemer.

- Den som er syk forsøker ofte å skjule eller benekte problemet, og mange prøver å snu situasjonen på egenhånd i en periode. De fleste innser relativt raskt at det dreier seg om en sykdom som krever spesialistkompetanse, sier hun.

I utgangspunktet kan hvem som helst utvikle spiseforstyrrelser, men genetiske, psykologiske og miljømessige faktorer kan øke risikoen.

– Det er en del personlighetstrekk som oftere går igjen hos jenter som har spiseforstyrrelser. De stiller for eksempel ofte svært høye krav til seg selv og er ofte veldig selvkritiske, har Runi Børresen, førstelektor ved Høgskolen i Buskerud tidligere fortalt til KK.no.

Forståelse og tålmodighet

Er du pårørende av en med spiseforstyrrelser, mener Hatle det er viktig å møte den som er syk med forståelse og støtte, uten å være konfronterende, sint eller bagatellisere tilstanden. 

- Det kan være svært uheldig å forenkle situasjonen med å si «bare spis» eller kalle det for en fase, sier hun. 

Hatle forklarer at det også er viktig å gi den syke håp om at han eller hun med hjelp kan bli helt frisk. Det er også viktig å være tålmodig, og ikke forvente at spiseforstyrrelsene er en tilstand som går over på noen uker.

- Det er også viktig å være en god rollemodell. Det betyr at man ikke bør slanke seg selv, men spise normalt og variert, heller ikke beskrive mat som sunn eller usunn, fetende eller ikke fetende eller snakke negativt om sin egen eller andres kropper, sier Hatle. 

LES OGSÅ: Dette er den vanligste spiseforstyrrelsen

Dette kan gjøre vondt verre

I tillegg til det man som pårørende bør gjøre for å hjelpe den som strever med spiseforstyrrelser, er det også viktig å være obs på hva man bør unngå å gjøre. 

- Den vanligste feilen pårørende gjør er å bli sinte, ikke ta situasjonen på alvor eller tenke at dette er en ønsket tilstand eller sykdom, sier Hatle.

Hun mener det er viktig å ha forståelse for at behandling og bedring ofte er krevende og til tider en smertefull prosess for den som er syk. 

Ifølge Hatle og Børresen er det flere tegn du kan se etter, dersom du lurer på om noen nær deg har en spiseforstyrrelse: 

1. Endret adferd og væremåte.
2. Motvilje mot å spise sammen med andre.
3. Overopptatthet av sunn mat, matlaging og kaloritelling. 
4. Ustabilt og nedsatt humør. 
5. Sosial tilbaketrekking.

- Det kan være stor hjelp i å inkludere den som er syk i mest mulige aktiviteter, og ikke slutte å invitere han eller henne med på ting, sier Hatle som understreker viktighet av tidlig hjelp.

LES OGSÅ: Overspiser, overtrener og kaster opp 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer