Pollenallergi

- Mange går med pollenallergi i flere år uten å vite det

Den milde vinteren har sine bivirkninger. Pollensesongen er allerede i gang på Vestlandet.

ALLERGISK: Får du en vårforkjølelse hvert eneste år? Det kan hende det faktisk er pollenallergi. Foto: Scanpix.
ALLERGISK: Får du en vårforkjølelse hvert eneste år? Det kan hende det faktisk er pollenallergi. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blir du alltid forkjølet rundt samme tid hvert eneste år? Kanskje går du og snufser og snyter deg i ukesvis, uten at det gir seg helt? Det er ikke uvanlig å dra på seg en forkjølelse eller to i løpet av vintermånedene, det er tross alt sesongen for det. Men det kan også være pollenallergi.

Noen steder i landet starter nemlig pollensesongen allerede i februar.

– Vi fører ikke noe statistikk på alder, men det er fullt mulig å få pollenallergi i voksen alder. I prinsippet kan man utvikle en pollenallergi når som helst, men jo eldre man er, jo sjeldnere er det, sier Anna Bistrup, Helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, til KK.no.

– Men det er ganske mange som går med pollenallergi i flere år uten å vite det, legger hun til.

Kanskje tror du at det er snakk om en vårforkjølelse som kommer hvert eneste år, eller kanskje er ikke plagene dine så utpregede at de går ut over hverdagen din, derfor har du rett og slett ikke tenkt over det.

– Det er absolutt mulig at man kan ta feil og tro at det er en forkjølelse når det egentlig er allergi, sier Frederic Rivelsrud, spesialist i allmennmedisin ved Klinikk Barcode i Oslo.

Selv om pollenallergi og en forkjølelse har noen likhetstrekk; som kløende, rennende eller tett nese, og nysing i tide og utider, finnes det også noen klare forskjeller.

– Allergi gir som regel ikke farget slim, verken når du snyter deg eller når du hoster. Allergi gir heller ikke feber, slik man gjerne kan få ved en forkjølelse, forteller han.

Noen kan også bli plaget med kløe og rennende øynene, kløe i munn og svelg, og føle seg trøtt og ukonsentrert. Hvor mange symptomer du får og hvor kraftige de oppleves, kan variere fra person til person.

– Definisjonen på allergi er jo hypersensitivitet, altså at kroppen overreagerer på noe som egentlig ikke er farlig. Noen kan gå gjennom pollensesongen uten å merke så mye, mens andre kan få kraftigere symptomer selv ved liten pollenspredning, forklarer Rivelsrud.

LES OGSÅ: Har du fått symptomer på allergi i voksen alder?

Pollensesongen kan starte ekstra tidlig i år

Det regnes at cirka én million nordmenn har pollenallergi, altså rundt 20 prosent av befolkningen. Har du en liten mistanke om at du kan ha pollenallergi kan det være lurt å gå til legen for å sjekke dette opp. For selv om du ikke er veldig plaget, kan det forverres over tid.

– Det kan være helt håndterbart for noen, men på sikt så kan en ubehandlet pollenallergi bli til en allergisk astma. Derfor synes vi det er viktig at du får avklart hva som feiler deg dersom du opplever plager, forteller Bistrup.

ALLERGITEST: Mistenker du at du er allergisk? Be legen om å ta en allergitest slik at du kan få medisiner før pollensesongen starter. Foto: Scanpix.
ALLERGITEST: Mistenker du at du er allergisk? Be legen om å ta en allergitest slik at du kan få medisiner før pollensesongen starter. Foto: Scanpix. Vis mer

Også Rivelsrud anbefaler at du går til legen hvis du er i tvil om du har allergi eller ikke. Legen kan ta prøver for å finne ut hva du eventuelt reagerer på, gjennom en prikktest eller en blodprøve. Men du bør helst ikke vente til pollensesongen allerede er i gang.

– Det aller beste er å teste seg utenom sesong, så det er bare å komme seg til legen med en gang. Særlig med tanke på at det er såpass mildt i år at det er fare for en tidlig pollensesong, sier han.

Hvis du faktisk er allergisk og venter med å teste deg til pollensesongen er i gang, vil du mest sannsynlig merke allergiplagene.

– Det kan være lurt å starte med allergimedisinene cirka én uke før pollensesongen starter. Men det er viktig at du ikke har tatt allergimedisiner før du skal teste deg, for prikktesten kan påvirkes av allergitabletter, og da kan du få en falsk negativ på testen, sier Bistrup.

Når pollensesongen starter kommer an på hvor i landet du bor, og om vinteren er kald eller mild. Selv om det fortsatt ikke er knopper på trærne, kan det likevel være pollen i lufta. Dette kan du finne ut ved å sjekke statistikken for din landsdel, og ved å følge med på pollenvarslingen.

– Dette er i endring, vi ser jo nå at på grunn av kortere og varmere vintre så starter pollensesongen for or og hassel stadig tidligere. I 2017 var det oppstart allerede 25. januar på Vestlandet, og det er kjempetidlig. Mye tyder på at årets sesong også vil starte allerede i januar på Vestlandet, så på Sørlandet og Østlandet, og så beveger det seg videre opp i landet, forteller hun.

LES OGSÅ: Har du hørt om disse «sex-allergiene»?

Bruk allergimedisiner - IKKE vanlig nesespray

Når nesen blir tett og rennende er det mange av oss som strekker seg etter nesesprayen med en gang. Men dersom det er pollenallergi som forårsaker neseplagene dine så er det kanskje ikke så lurt.

– Jeg skjønner at noen bruker nesespray fordi det kan minne om en forkjølelse. Og selv om det kan gi noe symptomlindring ved allergi også, så bør ikke nesespray brukes i mer enn 12-14 dager sammenhengende, sier Rivelsrud og forklarer at det faktisk kan ha motsatt effekt i lengden.

Du kan bli avhengig av nesespray og dermed bli mer tett i nesa som resultat. Dessuten kan du også få veldig tørre og såre slimhinner, som gjør at du lett blør neseblod.

Skal du lindre symptomene på pollenallergi gjør du lurt i å bruke medikamenter som er skapt for nettopp dette formålet.

– Det finnes nesespray som er beregnet på allergi. Disse er ofte kortisonbaserte i lav dose, som betyr at de fungerer lokalt så ikke hele kroppen bli påvirket. Disse er ikke avhengighetsskapende som vanlig nesespray, forteller Rivelsrud.

ALLERGIMEDISINER: Har du pollenallergi bør du få allergimedisiner av legen din, og ikke bruke vanlig nesespray. Foto: Scanpix.
ALLERGIMEDISINER: Har du pollenallergi bør du få allergimedisiner av legen din, og ikke bruke vanlig nesespray. Foto: Scanpix. Vis mer

I tillegg bør du ta allergipiller som inneholder antihistaminer. Man kan kjøpe enkelte typer allergimedisiner reseptfritt, men det er billigere for deg å få det på resept.

– Vi anbefaler at du tar det gjennom legen din, slik at han kan anbefale hvilke medisiner du bør ta. Opplever du at én type allergimedisin ikke hjelper godt nok, så be legen din om en annen. Du skal ikke gi opp håpet bare fordi én type ikke virker, sier Bistrup.

Hun har også noen tips til hvordan du best kan minske plagene dine igjennom pollensesongen.

– Ta medisinene dine, og ta dem riktig. Unngå å lufte leiligheten midt på dagen for da slipper du pollen inn. Det er også lurt å vaske håret før du legger deg, spesielt på dager der det er sterk spredning – derfor er det lurt å følge med på pollenvarselet.

LES OGSÅ: Allergisjokk: - Alt skjedde ekstremt fort

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer