Sykdom

Mange går til legen på grunn av smerter og ubehag, men prøveresultater viser at alt ser fint ut

Noen sykdommer er svært utfordrende for legene – noe som frustrerer både lege og pasient.

SETTE EN DIAGNOSE: Det finnes mange sykdommer som er vanskelige å diagnostisere.  Foto: Shutterstock / VGstockstudio
SETTE EN DIAGNOSE: Det finnes mange sykdommer som er vanskelige å diagnostisere. Foto: Shutterstock / VGstockstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av de som har gått til legen med smerter og plager, men undersøkelser viser at det ikke finnes noen sikker årsak? Kanskje sier legen at det ikke er noe å bekymre seg for, og du føler deg som en hypokonder. Det er du ikke alene om.

– Det er et skille mellom symptomer og sykdomstegn. Symptomer er en subjektiv opplevelse, mens sykdomstegn er hva man observerer. Man kan ha denne subjektive oppfatningen, men legen finner ikke nødvendigvis noen objektive sykdomstegn, sier Egil Andreas Fors, som er lege og professor ved NTNU. 

Uforklarlige smerter, pusteproblemer, slitenhet, hodepine, hjertebank, kramper, muskelforstyrrelser, mageknip og nedstemthet er noen av de «vanligste» symptomene denne pasientgruppen klager over.

– Det kan være vanskelig for en lege å skrive en sykemelding på grunnlag av pasientens beskrivelse av symptomene. Har man brukket et bein er det ingen tvil om hvorfor man har smerter, men har man smerter uten kjent årsak betyr det ikke at de ikke finnes. 

Noen pasienter blir utredet i årevis, uten at legen finner noen objektiv årsak til plagene. Det kan være svært frustrerende for både pasienten og legen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer