Endometriose

Mange har endometriose uten å være klar over det

Kan føre til store smerter og gjøre det vanskelig å bli gravid.

ENDOMETRIOSE: Mange kvinner kan ha denne lidelsen, uten å vite det. Har du ekstra sterke menssmerter bør du forhøre deg med gynekolog. Foto: © Deseo/Photononstop/Corbis
ENDOMETRIOSE: Mange kvinner kan ha denne lidelsen, uten å vite det. Har du ekstra sterke menssmerter bør du forhøre deg med gynekolog. Foto: © Deseo/Photononstop/Corbis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Girls»-forfatter og skuespiller Lena Dunham gikk nylig ut og fortalte at hun led av sykdommen endometriose.

- Mange leger er alt for dårlige til å diagnosere denne sykdommen, og mange kvinner lever med sterke smerter og opplever å bli avvist hvis de ber om en slik undersøkelse. Jeg håper at særlig tenåringsjenter kan bli tatt mer seriøst når de forteller om sterke menssmerter, skrev hun på Lennyletter.com.

Kvinnens hormoner påvirker endometriosen på samme måte som slimhinnen inne i livmoren.

Blodet som dannes i endometriosen kan imidlertid ikke komme unna slik som menstruasjonsblod, og samler seg som små blodcyster under bukhinnen.

LES OGSÅ: Er det skadelig å utsette mensen?

I Norge er det svært få som har denne diagnosen, men gynekolog Mette Moen ved NTNU understreker viktigheten av at også svært unge jenter kan ha denne lidelsen. Ifølge lommelegen er det også vanlig at kvinner over 30 år kan få det. 

- Det er en gammel myte at man skal være over tyve år for å ha dette. Jenter i tenårene bør også sjekkes for det hvis menssmertene er så sterke at ikke vanlige smertedempende preparater hjelper, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer