Endometriose

Mange har endometriose uten å være klar over det

Kan føre til store smerter og gjøre det vanskelig å bli gravid.

ENDOMETRIOSE: Mange kvinner kan ha denne lidelsen, uten å vite det. Har du ekstra sterke menssmerter bør du forhøre deg med gynekolog. Foto: © Deseo/Photononstop/Corbis
ENDOMETRIOSE: Mange kvinner kan ha denne lidelsen, uten å vite det. Har du ekstra sterke menssmerter bør du forhøre deg med gynekolog. Foto: © Deseo/Photononstop/Corbis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Girls»-forfatter og skuespiller Lena Dunham gikk nylig ut og fortalte at hun led av sykdommen endometriose.

- Mange leger er alt for dårlige til å diagnosere denne sykdommen, og mange kvinner lever med sterke smerter og opplever å bli avvist hvis de ber om en slik undersøkelse. Jeg håper at særlig tenåringsjenter kan bli tatt mer seriøst når de forteller om sterke menssmerter, skrev hun på Lennyletter.com.

Kvinnens hormoner påvirker endometriosen på samme måte som slimhinnen inne i livmoren.

Blodet som dannes i endometriosen kan imidlertid ikke komme unna slik som menstruasjonsblod, og samler seg som små blodcyster under bukhinnen.

LES OGSÅ: Er det skadelig å utsette mensen?

I Norge er det svært få som har denne diagnosen, men gynekolog Mette Moen ved NTNU understreker viktigheten av at også svært unge jenter kan ha denne lidelsen. Ifølge lommelegen er det også vanlig at kvinner over 30 år kan få det

- Det er en gammel myte at man skal være over tyve år for å ha dette. Jenter i tenårene bør også sjekkes for det hvis menssmertene er så sterke at ikke vanlige smertedempende preparater hjelper, sier hun.

Komplisert undersøkelse

Men det er ikke «bare bare» å bli undersøkt for endometriose, og det er vanlig å gå mange runder før man sjekker om det faktisk er endometriose.

- Det er ingen enkel prosedyre å sjekke seg for dette, og man må blant annet legges i narkose. Derfor er det vanlig å prøve å stoppe menstruasjonen med p-piller først, for å se om smertene avtar da, sier gynekolog Moen.

LES OGSÅ: Smertene kan også bety dette

Har du disse sympomene, bør du vurdere å kontakte lege for en slik undersøkelse:

1. Samleiesmerter

Typiske smerter ved dype støt, som vedvarer noe tid etter samleiet kan være et tegn og skal taes alvorlig.

2. Problemer med å bli gravid
Barnløshet er kan være et problem som oppstår ved denne diagnosen, og 30-40 prosent av pasienter med endometriose har problemer med å bli gravide.

3. Smerter i tarm eller urinleder
Denne smerten vil variere gjennom menstruasjonssyklus, men kan også oppstå under avføring.

OVERSET: Lege Tom Holthe og gynekolog Mette Moen mener dette er en sykdom som ofte oversees.  Foto: © Jan Haas/dpa/Corbis
OVERSET: Lege Tom Holthe og gynekolog Mette Moen mener dette er en sykdom som ofte oversees. Foto: © Jan Haas/dpa/Corbis Vis mer

LES OGSÅ: Sliter du med sterke menssmerter?

Du kan ha det uten å merke det

På verdensbasis er det rundt 10 prosent som har endometriose, men kun en tredjedel av disse sliter med fruktbarhet.

Og selv om det er en svært liten del av norske kvinner som er diagnosert med dette, er det faktisk en mye større andel som kan ha det uten å merke noenting.

- Omtrent 20 prosent av kvinner i Norge har endometriose uten å merke det. Da kan man faktisk være helt uten plager og heller ikke ha noe problem med å få barn, sier Mette Moen.

Også allmennlege ved NTNU, Tom Holthe, er enig i at det må bli mer fokus på denne sykdommen.

MER FOKUS: Lege Tom Holthe synes det er viktig å få frem at mange har denne sykdommen uten å være klar over det. Foto: Privat
MER FOKUS: Lege Tom Holthe synes det er viktig å få frem at mange har denne sykdommen uten å være klar over det. Foto: Privat Vis mer

- Endometriose er en tilstand som i mine øyne svært ofte er underdiagnostisert. Studier forteller at opp til hver tiende kvinne (5-10 prosent av den kvinnelige befolkningen) kan ha tilstanden, men det er likevel svært sjelden at problemet diagnostiseres.

LES OGSÅ: Sur? Ikke skyld på PMS

- Oppsøk gynekologen din!

De fleste kvinner har opplevd menstruasjonssmerter, og mange regner dette som en naturlig del av den perioden.

Men er de ekstra sterke, skal du ikke overse det.

- Jeg regner med at de fleste med endometriose anser smertene som en del av normale menstruasjonssmerter, selv om symptomene ofte kommer tidligere i menstruasjonssyklusen, altså ved eggløsningen.

- Det er svært store forskjeller i alvorlighetsgrad på pasientenes smerteproblematikk og hvor godt de forskjellige behandlingene på hver enkelt pasient virker.

- Mitt råd er helt enkelt; Har man symptomer som nevnt over, bør en oppsøke sin gynekolog - enkelt og greit, avslutter Tom Holthe.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer