Sjekk deg

Mange kvinner er for dårlige til å sjekke seg for livmorhalskreft

Ny undersøkelse viser at hver tredje kvinne over 55 år dropper livmorhalsprøver.

SJEKK DEG JEVNLIG: Livmorhalskreft kan forebygges gjennom vaksinering og jevnlige livmorhalsprøver, men nye tall viser at stadig flere voksne kvinner dropper å sjekke seg. FOTO: NTB Scanpix
SJEKK DEG JEVNLIG: Livmorhalskreft kan forebygges gjennom vaksinering og jevnlige livmorhalsprøver, men nye tall viser at stadig flere voksne kvinner dropper å sjekke seg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens nye tall fra Kreftregisteret viser at yngre kvinner blir stadig flinkere til å sjekke seg for livmorhalskreft, har eldre kvinner gått motsatt vei: hele 138 000 kvinner i godt voksen alder tar ikke livmorhalsprøver.

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, ser med bekymring på tallene. Kvinner i alderen 25 til 69 år får nemlig jevnlig tilsendt brev fra Kreftregisteret hvor de blir oppfordret til å ta livmorhalsprøve for å forebygge livmorhalskreft.

– Kvinner fra 25 til 55 år har blitt flinkere til å sjekke seg, det er fantastisk og det må de fortsette med. Flere har unngått å få kreft. Dessverre ser vi at mange kvinner blir dårligere til å sjekke seg i godt voksen alder. Hver tredje kvinne over 55 år sjekker seg ikke, og det kan være livsfarlig, sier hun i en pressemelding.

Tallene fra Kreftregisteret viser at 71 prosent sjekker seg før fylte 55 år. Etter dette faller andelen jo eldre kvinnene blir. I aldersgruppen 55-69 år er det bare 67 prosent som tar livmorhalsprøve.

- Sjekk deg for dine kjære!

Journalisten Thea Steen, som døde av livmorhalskreft bare 26 år gammel, var for fem år siden med på å starte kampanjen #sjekkdeg som kjøres i september hvert år.

Theas mor, Tove Steen, har tidligere fortalt til KK at hun gjennom Thea Steens minnefond stadig får meldinger fra kvinner som har kommet til behandling og unngått kreft på grunn av #sjekkdeg-kampanjen. Nå har hun en klar oppfordring til sine jevnaldrende:

– Min eldste datter, Thea Steen, døde av livmorhalskreft bare 26 år gammel. Jeg så inn i såre øyne med bunnløs fortvilelse og holdt rundt en ung kropp i sterke smerter. Jeg fulgte Thea helt til døden kom som en befrielse, og etterlot oss andre med et ubeskrivelig savn. Med inderlig nærhet til kreftens herjinger, innså jeg hvor viktig forebygging av kreft er…

– Da Thea ble syk startet hun #sjekkdeg-kampanjen sammen med Kreftforeningen og Det Nye. Så langt har det gitt utrolige resultater. 85 000 flere unge kvinner har sjekket seg! Mange av disse har med det unngått å få livmorhalskreft.

– Hva med oss mødrene, oss godt voksne kvinner? Tar vi ansvar for eget liv og helse ved å ta livmorhalsprøve jevnlig? Undersøkelser viser at flere av oss må bli bedre på dette. Jeg skylder min yngste datter, Tonje, å gjøre alt jeg kan for å få mest mulig tid sammen. Gjør det samme for dine kjære: #sjekkdeg, skriver hun på Facebook.

KLAR OPPFORDRING TIL SINE JEVNALDRENDE: Tove Steen sier hun skylder sin yngste datter, Tonje, å gjøre alt hun kan for å få mest mulig tid sammen. Her sammen med datteren Thea, som for tre år siden døde av livmorhalskreft. FOTO: Privat
KLAR OPPFORDRING TIL SINE JEVNALDRENDE: Tove Steen sier hun skylder sin yngste datter, Tonje, å gjøre alt hun kan for å få mest mulig tid sammen. Her sammen med datteren Thea, som for tre år siden døde av livmorhalskreft. FOTO: Privat Vis mer

Livmorhalskreft kan faktisk utryddes

Ameli Tropé hos Kreftregisteret er leder for Livmorhalsprogrammet. Hun anbefaler at kvinner alltid tar livmorhalsprøve når de får en påminnelse i posten, da programmet har oversikt over når tiden er inne for en ny prøve.

– For de som er mellom 25 og 34 år, og som ikke har noen tidligere historikk med celleforandringer, anbefaler vi å ta prøve hvert tredje år. For de over 34 år er vi nå i ferd med å innføre en ny, mer følsom testmetode. Her erstatter en automatisert test for HPV-smitte metoden der celleprøver blir undersøkt i mikroskop. Med den nye metoden holder det med en sjekk hvert femte år, dersom det ikke var funn på siste prøve, sier hun.

Årsaken til at det er så viktig å sjekke seg jevnlig er at legene på denne måten kan oppdage og behandle alvorlige celleforandringer før de rekker å utvikle seg til kreft – og dermed forebygge kreft.

Livmorhalskreft er ifølge Tropé en unik kreftform fordi vi faktisk kan ha et håp om å utrydde den med en god kombinasjon av vaksine og screening.

Det å ta jevnlige livmorhalsprøver anbefales kun til kvinner over 25 år. Dette skyldes at livmorhalskreft er svært sjeldent blant kvinner yngre enn dette, årlig registreres mellom null og fem tilfeller per år. I tillegg viser forskning at det ikke er noen forebyggende effekt ved å begynne før 25 år.

– Samtidig går de fleste tilfeller av alvorlige celleforandringer over av seg selv, ikke minst hos yngre kvinner. Dersom vi systematisk begynner å undersøke kvinner under 25 år, ville vi neppe klart å forebygge de få krefttilfellene som oppstår i denne aldersgruppen, samtidig som det ville blitt en risiko for overbehandling og bivirkninger, forklarer Ameli Tropé.

– Når det er sagt så skal unge kvinner som opplever symptomer som unormale blødninger, smerter i underlivet og endret utflod tas på alvor og utredes på en skikkelig måte – ikke bare for kreft, men også for andre tilstander. Og da er det ikke nødvendigvis en livmorhalsprøve som er best egnet, ettersom livmorhalsprøven er en screeningprøve beregnet på ellers friske og symptomfrie kvinner. Kreft er svært sjeldent årsak til slike symptomer hos yngre. Det er mer vanlig å ha infeksjoner, kjønnssykdommer eller bieffekter av prevensjonsmidler.

Vaksinerte bør også ta livmorhalsprøver

I dag får alle barn på 7. trinn, både gutter og jenter, tilbud om HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. HPV er ifølge Folkehelseinstituttet et svært vanlig virus som lett smitter ved seksuell kontakt.

KAN UTRYDDES: Livmorhalskreft er ifølge Ameli Tropé hos Kreftregisteret en unik kreftform fordi vi faktisk kan ha et håp om å utrydde den med en god kombinasjon av vaksine og screening. FOTO: Privat
KAN UTRYDDES: Livmorhalskreft er ifølge Ameli Tropé hos Kreftregisteret en unik kreftform fordi vi faktisk kan ha et håp om å utrydde den med en god kombinasjon av vaksine og screening. FOTO: Privat Vis mer

De fleste får en eller flere HPV-infeksjoner i løpet av livet uten å merke symptomer, men noen ganger kan viruset føre til langvarig infeksjon som i sjeldne tilfeller kan føre forstadier som igjen kan føre til kreft.

Ifølge Tropé bør kvinner som har tatt HPV-vaksinen likevel ta livmorhalsprøver med jevne mellomrom.

– Selv om HPV-vaksinen beskytter mot de HPV-variantene som forårsaker de aller fleste tilfellene av livmorhalskreft, så er det fortsatt noen varianter vaksinen ikke beskytter mot. I tillegg kan en allerede ha blitt smittet av HPV når man tar vaksinen. Dette gjelder særlig for de som tar den etter seksuell debut og da er det fortsatt nødvendig med livmorhalsprøver.

Påvist HPV betyr ikke automatisk kreft

Dersom du får påvist HPV vil prøven først bli gransket i mikroskop. På bakgrunn av hva slags variant av HPV som påvises, får du videre oppfølging og utredning.

Men selv om det skulle være funn på noen av prøvene, er det ifølge Tropé ingen grunn til å bli engstelig og urolig.

– Noen ganger kan det være tilstrekkelig med en ny test etter en stund, for å sjekke at kroppen har klart å ordne opp selv. Det gjør den nemlig i de aller fleste tilfeller, beroliger hun.

– Er det snakk om en høy-risiko-variant, der det også er funn når prøven undersøkes i mikroskop, så blir kvinnen utredet videre og kanskje også behandlet. Siden vi ikke vet hvilke alvorlige celleforandringer som kommer til å utvikle seg til kreft, blir kvinner med alvorlige celleforandringer konisert. Det vil si at en liten del av livmorhalsen opereres bort for å fjerne de syke cellene og hindre at de utvikler seg til kreft.

– Men altså, de aller fleste som får påvist HPV-smitte har ikke alvorlige celleforandringer og de aller fleste som har alvorlige celleforandringer kommer ikke til å utvikle kreft. Oftest ordner kroppen opp selv, og når kroppen ikke klarer det, så har vi gode muligheter for å hjelpe den!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer