Overgangsalderen:

Mange kvinner får nedsatt livskvalitet på grunn av overgangsalderen

Én av fire kvinner får alvorlige plager når de kommer i overgangsalderen. Mange rammes, men få snakker om det, og noen opplever å ikke bli tatt på alvor av helsevesenet.

OVERGANGSALDEREN: Én av fire kvinner opplever alvorlige plager i forbindelse med overgangsalderen. FOTO: Scanpix
OVERGANGSALDEREN: Én av fire kvinner opplever alvorlige plager i forbindelse med overgangsalderen. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Overgangsalderen er noe alle kvinner må igjennom, når eggstokkene gradvis slutter å produsere egg. Som regel skjer dette i 50-årsalderen. Noen kommer tidligere i overgangsalderen, av ulike årsaker.

Vanlige symptomer er bortfall av menstruasjon, hetetokter, unormal svetting, hjerteklapp, søvnforstyrrelser og urinveisplager, grunnet lavere østrogenmengde i kroppen.

– Tre av fire kvinner i aktuell aldersgruppe får slike symptomer, og blant disse er 25 prosent alvorlig plaget, sier Åsle Marit Ullern, spesialist i gynekologi og fødselshjelp ved Best Helse Nordstrand i Oslo.

Les også: Er du i overgangsalderen? Dette bør du få i deg!

Anbefaler hormonbehandling til de som er mye plaget

Ullern forteller om en amerikansk studie publisert i 2002, gjennomført av Womens Health Initiativ (WHI), som anbefalte kvinner å slutte med hormonbehandling de hadde begynt med på grunn av overgangsalderen.

– Etter den tid har man på en måte prøvd å bagatellisere plagene litt, og prøvd å få folk til å tenke at overgangsalderen er en naturlig del av en kvinnes liv. Men nå er hormonterapi på vei tilbake igjen – nyere forskning viser at de som har brukt hormoner lever lenger.

Man skal allikevel være litt forsiktig med hormonbehandling, da det kan gi noe økt risiko for brystkreft. Dette gjelder spesielt dersom man bruker det over lengre tid.

– Det er ingen grunn til å lide seg igjennom overgangsalderen fordi man er redd for at hormonterapi fører til brystkreft. Svært mange får brystkreft, uansett hvor forsiktig man er.

Ullern forklarer at det finnes mange misforståelser rundt overgangsalderen, og generelt er kunnskapsnivået lavt.

– Overgangsalderen kommer overraskende på mange. Men er man veldig plaget, vil jeg anbefale hormonterapi, da det vil minske plagene hos mange. Cirka 13-15 prosent av kvinner i den aktuelle aldersgruppen bruker det, og det burde ha vært langt flere, mener Ullern.

Les også: Redd for å komme i overgangsalderen tidlig?

Fikk overgangsalderen kastet på seg

«Tove» (55), som ønsker å være anonym, fikk overgangsalderen omtrent kastet på seg da hun bikket 50. Hun var på ferie i Thailand, og brått ble hun veldig varm og uvel. Svetten rant, og hun følte selv at hun ble så rar.

– Deretter «blåste det over» helt, og jeg fikk noen forferdelige kuler. Jeg fikk hjertebank og ble urolig og redd, kanskje mest fordi jeg ikke skjønte hva som skjedde. Da jeg kom hjem oppsøkte jeg lege, som raskt kunne konstatere at jeg hadde kommet i overgangsalderen.

Tove fikk Estradot, som er et hormonplaster. Virkningen kommer etter tre til seks måneder, så etter cirka et halvt år, fikk Tove et helt nytt liv.

– Jeg kan fortsatt få noen skikkelige «kuler» innimellom, men nå er jeg ikke redd lenger, og plagene kommer stadig sjeldnere.

Noen kvinner opplever at overgangsalderen blir bagatellisert av helsevesenet, fordi det er noe naturlig alle skal igjennom. Noen er ekstremt plaget, slik som Tove, og da kan det være vondt å ikke bli møtt med forståelse fra legen.

– Jeg har en kjempeflink lege som tok meg seriøst, og det er så utrolig viktig. For et par år siden måtte jeg fjerne både livmor og eggstokker, og da kan overgangsalderen komme tilbake for fullt. Jeg har hatt to helt forferdelige perioder. Tett oppfølging har vært veldig viktig for meg.

Les også: Symptomene på tidlig overgangsalder

Overgangsalderen kan gå utover selvfølelse og sosialt liv

Tove forklarer at det ikke er noe spesielt som trigger – hun kan sitte helt rolig, men så begynner det å koke, og svetten renner nedover fra hodet. Flere netter har hun våknet i et hav av svette.

– Det er helt pyton. Og det er så ukontrollerbart, så det har hendt flere ganger at jeg har dusjet og pyntet meg, men når jeg er på besøk hos noen og plagene oppstår, begynner det å koke igjen – da kan jeg like gjerne bare gå tilbake i dusjen. I noen perioder var det vanskelig å være sosial, og jeg kunne bli engstelig for å gå ut.

Hun forklarer at det å ha personer rundt seg som er forståelsesfulle, er svært viktig. Selv har hun en samboer som var tålmodig, og bidro med det han kunne.

– Man kan bli litt humørsyk og lei seg, så jeg synes det er viktig å bevisstgjøre folk rundt. Når det har stått på som verst, har jeg ofte begynt å sysle med noe, for eksempel å rydde klær eller å gå en tur, bare for å få tankene over på noe annet. Det har hjulpet meg veldig, sier hun, og fortsetter:

– Overgangsalderen er helt naturlig, men noen ganger tenker jeg: «Kan ikke vi kvinner bare få ha det bra?» Det er mye vi skal igjennom! Men heldigvis er det god hjelp å få, og jeg har det mye bedre nå.

Ja eller nei til hormonbehandling?

Diskusjonen om hvorvidt hormonbehandling kan være «farlig» eller ikke, har pågått i mange år, og forskerne ser ikke ut til å bli enige. Bør man starte med hormonbehandling, eller skal man godta plagene som kommer med overgangsalderen?

– Du må tenke over din egen situasjon. Men de som kommer i tidlig overgangsalder (40-45 år), bør absolutt få hormonbehandling, hvis ikke øker risikoen for hjerte-karsykdommer, benskjørhet og kognitive svekkelser, sier Mette Haase Moen, gynekolog og professor emerita ved NTNU.

Hormonbehandling bør starte kort tid etter at menstruasjonene har stoppet opp (vanligvis rundt 50 år), dersom kvinnen har merket plagsomme symptomer som hetetokter, dårlig nattesøvn eller tørre slimhinner.

– Effekten vil vise seg etter kort tid, ofte etter kun noen dager. Dessverre får de fleste symptomer tilbake når de stopper behandlingen. Men da er du kanskje i en situasjon hvor du ikke stresser, og ikke har så mye ansvar, og dermed kan takle symptomene på en bedre måte.

Hvem bør unngå hormonbehandling?

Ifølge Moen, er det spesielt én gruppe som bør unngå hormonbehandling: Kvinner som har brystkreft.

Forskning har tidligere vist at hormonbehandling kan øke risikoen for hjerte-karsykdom, blodpropp, galleveislidelser, demens og brystkreft, men risikoen avhenger av mange forhold som kvinnens alder, start av behandling og type behandling.

– Kvinner som har blodpropptendenser skal være forsiktige, men det ser ut til at hormonplaster med østrogen ikke øker risikoen for blodpropp og slag.

Internasjonalt sett mener man at dersom kvinner starter behandling kort tid etter siste menstruasjon, og bruker hormoner i cirka 10 år, er det forbundet med liten risiko, tvert om de får en helsegevinst, ifølge Moen.

– Østrogen må kombineres med hormonet gestagen, for å beskytte livmorslimhinnen mot effekten av østrogen, som kan øke risiko for livmorkreft. Dessverre er det kombinasjonen av østrogen og gestagen som øker risiko for brystkreft. Kanskje en hormonspiral med gestagen kan være beste kombinasjon med østrogen?

Behandling blir kvinnens valg etter grundig informasjon fra legen. Moen understreker at ingen som ha hormonbehandling, men at det sterkt anbefales til de som er kommet i tidlig overgangsalder.​​

Les også: Marte fikk beskjeden ingen 23-åringer forventer: - Du er nesten ferdig med overgangsalderen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer