Overgangsalder:

- Mange kvinner kjenner ikke seg selv igjen og vet ikke hva som skjer

- Symptomene kan oppstå årevis før mensen forsvinner. Det kan være mindre sexlyst, tørre slimhinner, stress, smerter i muskler og ledd, sier eksperten.

SYMPTOMER PÅ OVERGANGSALDER: Munntørrhet og mangel på spytt er to symptomer på overgangsalderen, som skyldes et fall i østrogen og progesteron. FOTO: NTB
SYMPTOMER PÅ OVERGANGSALDER: Munntørrhet og mangel på spytt er to symptomer på overgangsalderen, som skyldes et fall i østrogen og progesteron. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Overgangsalderen er noe som vil ramme alle kvinner på et eller annet tidspunkt. For de fleste dukker de første tegnene opp i 40-årene, kanskje så mye som ti år før du slutter å få mensen.

Når eggstokkene frigjør så lite østrogen og progesteron at menstruasjonsblødningene stopper opp helt, har du nådd menopausen eller overgangsalderen, ifølge helsenorge.no.

De fleste har vel hørt at det kan oppstå en del plager i den tiden, og da tenker du gjerne spesielt på hetetokter og nattesvette. Det er to av de vanligste symptomene på at overgangsalderen nærmer seg, men det finnes også en hel rekke andre symptomer som kanskje er litt mer uventede.

Selv om symptomene i overgangsalderen kommer på grunn av hormonelle endringer, er det heldigvis mulig å lindre de fleste plagene.

TØRR HUD: Huden fornyer seg ikke lenger på samme måten som tidligere og trenger derfor mer hjelp utenfra.
TØRR HUD: Huden fornyer seg ikke lenger på samme måten som tidligere og trenger derfor mer hjelp utenfra. Vis mer

Et stort kunnskapshull

- Det finnes et stort kunnskapshull hos mange kvinner og helsepersonell når det gjelder overgangsalderen. Mange assosierer det kun med hetetokter og at mensen slutter, men mange kvinner opplever symptomer og plager i opptil ti år før de får uregelmessig menstruasjon.

Det sier Anita Prante, som er jordmor med mastergrad og jobber på Kvinneklinikken i Bergen til KK. Hun brenner for kvinnehelse og driver Menopausebyanita.com.

Overgangsalderen kan deles i tre deler: Perimenopause, som er årene før menstruasjonen slutter. Menopause, som defineres som 365 dager etter siste menstruasjon, og Postmenopause, som er tiden etterpå.

- Det er særlig i perioden før menstruasjonen forsvinner at mange kvinner opplever plager som de ikke forstår at skyldes overgangsalderen, for eksempel tørr hud, tørre slimhinner og hårtap. Rundt én tredjedel har store plager, forklarer Prante.

Mange vet ikke hva plagene skyldes

Plager ved overgangsalderen er noe som det ikke prates nok om, og derfor går vi glipp av mye kunnskap og for mange går det utover livskvaliteten.

- Mange kvinner kjenner ikke igjen seg selv, men de vet ikke hva som skjer. De skjønner ikke at det er overgangsalderen, og opplever selvtvil og at selvfølelsen blir utfordret. Mange får psykiske symptomer, blir lettere nedstemt og opplever at søvnen endrer seg, sier Prante.

En del kvinner med slike plager i 40-årene blir møtt med at de er for unge til å være i overgangsalderen, men snittalderen på 52,9 år er kun statistikk.

- Mange merker symptomene i årevis før mensen forsvinner. Det kan være mindre sexlyst, tørre slimhinner, økt hodepine, stress, smerter i muskler og ledd eller at de gråter lettere, sier hun.

HÅRTAP: 40 % av kvinner opplever hårtap i en eller annen form i overgangsalderen.
HÅRTAP: 40 % av kvinner opplever hårtap i en eller annen form i overgangsalderen. Vis mer

5 uventede symptomer

Det kan oppstå en rekke mindre kjente plager. Her er 5 uventede eller overraskende symptomer på overgangsalderen, ifølge Red magazine.

1. Sensitiv hud

Overgangsalderen kan føre til at huden din blir tørr og følsom. Selv om du aldri har slitt med huden, kan du oppleve at den plutselig blir flekkete, rød og sensitiv.

- Grunnen til at mange får sensitiv og tørr hud i overgangsalderen er et fall i østrogenproduksjonen, som igjen fører til tap av kollagenproduksjon og fettproduksjon i huden. Huden vil derfor bli tynnere, mer tørr og det oppstår etter hvert mer rynker i ansiktet.

Det sier Caroline Strandhagen, som er hudlege ved Hudklinikken til KK.

Huden fornyer seg ikke lenger på samme måten som tidligere og man trenger derfor mer hjelp utenfra. Hvis du har tørr hud er det lettere å utvikle eksem og det er derfor viktig å forebygge og kompensere for fettapet i huden.

Slik fikser du problemet:

- Vi hudleger anbefaler alltid å bruke høy solfaktor fra mars til oktober. Da forebygger du både pigmenteringer og uttørking av huden på sikt, sier Strandhagen.

Hun anbefaler også en god fuktighetskrem, men noen gir mye fett og kan hos noen gi kviser i huden. Det er derfor viktig å velge den kremen som er best for din hud.

Hudlegen anbefaler å bruke kremer som inneholder Hyaluronsyre og Serum på dagtid med antioksidanter som Vitamin C som virker forebyggende og beskyttende.

Du kan introdusere produkter som retinoler, azelainsyre og tretinoiner forsiktig for å reversere skader som du har påført huden ved for eksempel mye soling. Dette hjelper både for å reversere solskader av godartet grad og også skader som på sikt kan gi hudkreft.

2. Tynnere hår/hårtap

Mange av oss er opptatt av håret vårt, og bruker mye tid på å føne, rette, krølle, farge og style for å føle oss vel. Da kan det oppleves skremmende at det skjer ukontrollerte endringer, men en rekke nyere studier viser at nesten 40 % av kvinner opplever hårtap i en eller annen form i overgangsalderen.

Slik fikser du det: For noen kan vitaminer, å ikke stresse og å være litt mer forsiktig med måten du styler håret på (ingen stramme hestehaler), bidra til å redusere hårtap i overgangsalderen. Det finnes også hårpleieprodukter som kan hjelpe.

3. Tørr i munnen

Føler du at du hele tiden må strekke deg etter vannflasken, eller føler du deg tørr i munnen og halsen? Munntørrhet og mangel på spytt er to symptomer på overgangsalderen, som skyldes et fall i østrogen og progesteron.

Slik fikser du det: Kutt ned på koffein og invester i en luftfukter for å holde halsen fuktig. Hør med tannlegen din hvis problemet vedvarer.

DRIKK VANN: Munntørrhet og mangel på spytt er to symptomer på overgangsalderen.
DRIKK VANN: Munntørrhet og mangel på spytt er to symptomer på overgangsalderen. Vis mer

4. Hjerneteppe

Glemsel, vanskeligheter med å finne ord og hjernetåke er alle bivirkninger av overgangsalderen. Mange sliter også med å sove, som ikke hjelper på hukommelsen.

- Diffuse plager i midten av 40-årene kan for mange skyldes overgangsalderen, for eksempel problemer med å konsentrere seg og holde fokus, forklarer Prante.

Slik fikser du det: Stress kan forverre hjerneteppe, så sørg for at du slapper godt av og begrenser arbeidsmengden.

5. Oppblåsthet

Å bli oppblåst og oppleve generelt ubehag i magen er også ett av de mindre kjente symptomene på overgangsalder.

Slik fikser du det: Probiotika av god kvalitet kan bidra til å roe ned og balansere bakteriene i tarmen, men det kan også være lurt å vurdere å fjerne uløselige fibre fra kostholdet ditt. Stress og andre psykiske plager kan også forverre oppblåsthet.

IKKE NØDVENDIGVIS FOR UNG: En del kvinner med plager i 40-årene blir møtt med at de er for unge til å være i overgangsalderen, men snittalderen på 52,9 år er kun statistikk.
IKKE NØDVENDIGVIS FOR UNG: En del kvinner med plager i 40-årene blir møtt med at de er for unge til å være i overgangsalderen, men snittalderen på 52,9 år er kun statistikk. Vis mer

De vanligste plagene

- Symptomer på overgangsalderen varierer mye fra kvinne til kvinne. Mens noen knapt merker noe endringer utover at menstruasjonen blir sjeldnere og til slutt forsvinner, er andre plager av uregelmessige eller kraftige blødninger, hetetokter og endringer i stemningsleie som tristhet og svingende humør.

Det sier Bente Prytz Mjølstad, som er spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ph.d. ved NTNU til KK.

Noen opplever også søvnvansker blant annet på grunn av nattesvette og hetetokter.

- Ettersom disse plagene ofte inntreffer i samme tidsperiode som det skjer endringer i livet til mange kvinner, barn flytter hjemmefra, foreldre blir syke og lignende, kan det være vanskelig å vite om særlig endringer i stemningsleie er relatert til overgangsalderen eller livsfaseendringer, forklarer Mjølstad.

Når eggstokkenes produksjon av hormoner har blitt svært lav, vil menstruasjonen vanligvis opphøre helt og vi sier at kvinnen har oppnådd menopause.

- Ved lave hormonnivåer er kvinner utsatt for å få tørre og skjøre slimhinner i underlivet, noe som kan lede til gjentagende urinveisinfeksjoner og ubehag ved samleie, sier hun.

Mulig å lindre de fleste plagene

- Mange kvinner har i dag hormonspiral som gir blødningsfrihet, og denne kan med fordel ligge en stund inn i menopausen for å unngå blødningsforstyrrelser, sier Mjølstad.

Ved hetetokter kan kvinnen har god symptomlindrende effekt av hormonbehandling (tabletter eller plaster). Dette kan også lede til bedre søvn og for noen mindre depressive plager.

- Ved plager som sårhet og tørrhet i underlivet eller tilbakevendende urinveisinfeksjoner, kan kvinnen ha god effekt av lokal hormonbehandling. Vagitorer er en krem som settes opp i skjeden, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer