Sunn livsstil:

Mange kvinner over 40 år glemmer å gjøre dette

Her er de vanligste «tabbene» kvinner gjør for å opprettholde en sunn vekt.

NOK PROTEIN: Det er spesielt viktig å få i seg nok protein etter fylte 40. FOTO: NTB
NOK PROTEIN: Det er spesielt viktig å få i seg nok protein etter fylte 40. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Jo eldre vi blir, desto vanligere er det å oppleve at kroppen ikke orker det samme som tidligere, og vi beveger oss kanskje mindre.

KK har tidligere skrevet at alder i seg selv ikke er en hindring for å opprettholde en sunn vekt: Ved å opprettholde aktivitetsnivået, spise sunt og passe på søvnen, har eldre personer i utgangspunktet like muligheter for å holde vekta som det som det yngre personer har.

Uansett kan opplevelsen av at kroppen ikke føles like «sporty» lenger, føre til at vi ønsker å ta noen grep. Men, det er ikke alltid vi velger de mest nyttige løsningene, skal vi tro amerikansk treningsekspert.

Kvinnehelsemagasinet Redonline snakket nylig med kjendistrener og grunnlegger av The Midlife Mentors, Claire Davis, som listet opp de vanligste «tabbene» kvinner over 40 gjør for å opprettholde en sunn vekt.

Vi oppsummerer listen her, og hører med to norske eksperter om de er enige: Treningsinstruktør og fagansvarlig for kost og ernæring i Roede, Karoline Steenbuch Lied, og ernæringsfysiolog og kvinnehelseveileder Gunn Helene Arsky.

1. Spiser for få kalorier, men drikker dem i stedet

Davis hevder at mange kvinner kutter kaloriinntaket «farlig lavt» for å få raske resultater, kanskje samtidig som de drikker noen av kaloriene - gjennom for eksempel alkohol og brus.

Karoline Steenbuch Lied svarer:

– Jeg tenker et større problem er at man glemmer at flytende føde også gir energi, og ganske mye energi! Hvis man allerede dekker mesteparten av energibehovet via kosten, og drikker store mengder i tillegg, det være seg brus eller alkohol, et det for gjort at kaloriregnskapet velter, sier Steenbuch Lied, og legger til at dette er kanskje noe å være spesielt bevisst på nå som vi går inn i julebordsesongen.

VELTER KALORIREGNSKAPET: Husk at også flytende føde også gir mye energi, sier Karoline Steenbuch Lied. FOTO: Ida M. Scheie
VELTER KALORIREGNSKAPET: Husk at også flytende føde også gir mye energi, sier Karoline Steenbuch Lied. FOTO: Ida M. Scheie Vis mer

Det å kutte ned drastisk på energiinntaket er noe flere velger for å gå fort ned i vekt, påpeker Steenbuch Lied.

– Vi vet at man kan oppnå like gode resultater ved å gå raskt ned i vekt i starten, sammenliknet med å gå saktere ned i vekt, men alt handler om hva man gjør etter man har oppnådd vekten man ønsker. Den største feilen mange gjør er å gå rett tilbake til de gamle uvanene og rutinene igjen. Da blir vektreduksjonen kortvarig.

Arsky svarer:

– Det er gjerne når man merker kiloene snike seg på - og nekte å forlate hoftene eller magen igjen, slik de gjorde før - at vi griper til kostomlegging.

Arsky tror ikke det er et veldig norsk fenomen at man «nuller ut» den effekten ved å begynne å drikke mer brus eller vin.

– Og «farlig lavt» kaloriinntak tror jeg heller ikke mange begir seg utpå, heldigvis. Men det finnes få studier som ser på hva kvinner 40 pluss gjør av kostomlegginger, dessverre.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Gunn Helene Arsky
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Gunn Helene Arsky Vis mer

2. Spiser store, karbohydratrike måltider for sent på kvelden

Davis forteller at mange av hennes klienter spiser måltider rike på karbohydrater om kvelden - slik som poteter, ris, pasta eller brød.

Hun understreker at karbohydrater er bra, men at de helst bør spises tidligere på dagen.

– Hvis du spiser dem sent på kvelden, blir ikke energien brukt opp, og det er mer sannsynlig at det lagres som fett, sier Davis til Redonline.

Steenbuch Lied svarer:

– Her tenker jeg mange lever etter prinsippet om ikke å spise etter klokken 20, for da legger man på seg. Men dette er bare en myte.

– Om næringsinntaket tidligere på dagen har vært mangelfullt vil jeg absolutt anbefale å spise etter klokken 20! Men de fleste av oss er nok langt på vei med å dekke dagens energibehov innen klokka er 20, og alt ekstra vil jo bli et overskudd.

I tillegg er søvn et viktig aspekt her. Spiser du for mye sent på kvelden kan det påvirke søvnen, og vi trenger jo en god søvnrytme for å fungere i hverdagen, påpeker Steenbuch Lied.

– Samtidig er det faktisk bedre å spise litt istedenfor å legge seg sulten. Å legge seg sulten gir heller ikke god søvn. Så her gjelder det samme som på de fleste andre områder i livet, å finne balansen!

3. Trener kardio, men glemmer styrketreningen

Davis' erfaring er at mange kvinner dropper styrketreningen. Dette handler typisk om at mange ikke er sikre på hvordan styrketrening gjøres riktig - i tillegg til en bekymring om at de skal bli «for store».

Steenbuch Lied svarer:

– Dette er nok en sannhet for veldig mange kvinner i 40-årene. De forsetter gjerne med de samme treningsrutinene de ha hatt i alle år, som å løpe, gå tur, sykle og så videre, og tenker ikke på eller er ikke klar over at kapasiteten i muskulaturen reduseres når man blir eldre.

Dessverre er det slik at jo høyere muskelsvinn, desto skrøpeligere blir vi på sikt, understreker hun.

– Dette har både med fall i produksjon av kjønnshormoner å gjøre, i tillegg til at vi gjerne blir mindre aktive som eldre, som medfører at muskulaturen får mindre stimuli.

Så den klare oppfordringen fra Steenbuch Lied er å trene både styrke og kondisjon regelmessig.

– Og det er aldri for sent å begynne å trene styrke. Vær heller ikke redd for å bli en stor muskelbunt. Det skal mye og tung styrketrening til for å oppnå dette!

PROTEIN: De fleste i Norge får i seg nok protein gjennom et vanlig, norsk kosthold. FOTO: NTB
PROTEIN: De fleste i Norge får i seg nok protein gjennom et vanlig, norsk kosthold. FOTO: NTB Vis mer

4. Spiser for lite protein

Davis ser også at kvinner spiser for lite protein. Er dette noe de norske ekspertene også ser tendenser til?

Steenbuch Lied svarer:

– Hvor mye protein vi trenger gjennom kosten, vil variere gjennom livet – og aktivitetsnivå, forklarer Steenbuch Lied, men hun understreker at det er spesielt viktig å sikre et godt proteininntak fra 40-årsalderen. Nok protein i kosten er med på å sikre en god alderdom og vedlikehold av kroppen.

– Så lenge man spiser et vanlig norsk kosthold så vil det dekke proteinbehovet godt for de aller fleste av oss. En god tommelfingerregel er at en voksen mosjonist trenger omkring ett gram protein per kilo vekt.

Hun tipser om å bli kjent med hvor mye protein ulike matvarer inneholder ved å lese ingredienslisten på matvarene man forbruker:

– På den måten får man en god oversikt over hvilke varer som inneholder mye og lite protein. I Norge er det ikke et stort problem at kvinner i 40-årene får i seg for lite protein. Men hos gamle mennesker kan dette absolutt være et problem!

Arsky svarer:

– Det hører til unntakene at noen spiser for lite protein i Norge. Med for lite mener jeg da at ikke kroppens basale behov dekkes - til å bygge og vedlikehohlde muskler og vev, til å lage hår og negler, til å lage hormoner og signalstoffer, og alt det andre proteinene gjør. Men artikkelforfatteren ønsker kanskje en generelt høyere proteinandel av energiinntaket enn det som anbefales i kostrådene?

Hun forteller at vi anbefales å få i oss 10-20 prosent av energien vår fra protein, og etter vi er 65 år økes anbefalingen til 15-20 prosent.

– Helsedirektoratet viser til at det for vektreduksjon ikke finnes holdepunkter for å si at det ene kostholdet virker bedre enn det andre, så et lavkarbokosthold med høyere proteinandel trenger ikke være eneste veien til en lettere kropp, påpeker hun, og understreker:

– Det viktige er at man finner et kosthold som man kan leve med i årevis. Det har mye mer effekt på helsen enn en rask kur eller noen måneders slanking.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer