Angst

Mange med angst er først hos hjertespesialist

Symptomene på angst kan være vanskelige å tolke: - De som kommer til oss har i snitt hatt angst i 16 år, forteller ekspert.

ANGST: Symptomene på angst kan ligne de ved et hjerteinfarkt. Foto: NTB Scanpix
ANGST: Symptomene på angst kan ligne de ved et hjerteinfarkt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mellom én av fem og én av fire av oss vil oppleve å få en angstlidelse i løpet av livet, ifølge Folkehelseinstituttet. Én av ti har til enhver tid en angstlidelse. Men for mange tar det lang tid før angsten oppdages, og mange mistolker symptomene. 

- Veldig mange tror de har hjerteinfarkt, forteller avdelingsleder og terapeut Gro Nore ved Modum Bad. 

Angst gir nemlig en del fysiske symptomer, som at man blir tungpustet, får hjertebank, muskelspenninger og kvalme, og mange går dermed ut ifra at det er fysisk sykdom som står bak. En blanding av å ikke ville tro på legens svar, og at en kjenner de fysiske symptomene, gjør at mange ikke føler seg hørt, forteller Nore videre. Mange går alene med symptomene i mange år.

- De som kommer til oss har i snitt hatt angst i 16 år. 

LES OGSÅ: - Kvinner opplever et høyt press med mange uforenelige krav

Mange er først hos hjertespesialist

Angst beskrives gjerne som en irrasjonell frykt - en reaksjon på at du opplever noe som en fare. Det kan være bestemte objekter eller situasjoner, som ved fobier og sosial angst, eller du kan ha det som kalles generalisert angst, hvor det er mer snakk om en vedvarende følelse av uro og engstelse. 

- Hadde vi ikke vært engstelige hadde vi dødd under som art. Problemet er at noen ganger går alarmklokkene ringer for fort, sier Roger Hagen, professor ved Institutt for psykologi ved NTNU.  

Han forklarer at angsten består av tre typer reaksjoner. De følelsesmessige, de fysiologiske og de kognitive: Du blir anspent, du får hjertebank, høy puls, og svetter, og samtidig kommer katastrofetankene.  

Om følelsene og tankene er reaksjoner på de fysiologiske reaksjonene eller omvendt, kan det være vanskelig å vite. 

- Det går jo veldig fort, og noen ganger kommer angsten av at hjertet ditt slår fortere, slik at du får et panikkanfall.

Ved panikkangst er det mange som misforstår symptomene sine. Mange er hos hjertespesialist før de får den hjelpen de egentlig trenger. 

- Mange er hos en hjertespesialist først. Dette er veldig vanlig, og har noe å gjøre med at symptomene ligner på hverandre. 

VANSKELIG Å SNAKKE OM: Angst blir for mange en svært isolerende lidelse. Foto: Scanpix
VANSKELIG Å SNAKKE OM: Angst blir for mange en svært isolerende lidelse. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik skremmer du bort nervene og holder festens beste tale

En isolerende sykdom

- Dette er en veldig langsom sykdom, som du kan bli veldig isolert av, sier Nore ved Modum Bad.  

Hun forteller at mange bruker lang tid på å forstå og godta diagnosen sin, og dermed kan angsten ha utviklet seg til å bli svært altomfattende før en får hjelp. Mange med ubehandlet angst kommer inn i onde sirkler der en unngår situasjoner som kan trigge angsten.

- Man slutter kanskje å gå på Spar, for der har man fått angst, så begynner man å få angst på Kiwi også, og så sitter man til slutt inne alene, med døra igjen, og så kommer den dit også. Man blir jaget av angsten.

Den viktigste behandlingen mot angst er nemlig eksponering for det en er redd for, men å skulle utsette seg selv for det krever mot. 

- Det virker jo umulig å gjøre det. Ingen legger hånda på kokeplata, påpeker Nore. 

LES OGSÅ: Ifølge ekspertene blir de fleste friske fra spiseforstyrrelser

Alkohol kan forverre angst

Å forklare noen som ikke har angst hva angst er kan også føles umulig, og kanskje forstår en det ikke helt selv heller. Det gjør at mange aldri snakker med familie og venner om hvordan de har det, og man blir gående med angsten helt alene.

I stedet begynner mange med selvmedisinering, forteller Nore. Hun forteller videre at mange tar mye vanlig smertestillende, og at spesielt mange menn begynner å drikke. Alkoholen fungerer der og da, men virker mot sin hensikt i det store bildet. 

- I lengden blir det bare verre. Da våkner du med fylleangst i tillegg dagen etterpå. 

Mange kommer ut av angsten på egenhånd 

Den hjelpen mot angst som virkelig virker er å utsettes for det du er redd for, mener hun. Deres behandling mot angst er helt uten medisiner. Pasientene skal møte angsten sin, gjøre det de frykter mest, og oppleve hvordan det går.

- Det er en lang vei å gå. De som kommer til oss tror de er verdens største pyser, men de må jo være de modigste menneskene i landet. De skal utsette seg for det verste de vet. Og den gode nyheten er jo at det går an å behandle dette, sier hun. 

Alle trenger imidlertid ikke behandling, da mange kommer seg ut av angsten på egen hånd.

- Nei, alle trenger ikke behandling, men en del kan ha behov for noen å prate med. Når en har angst kan en begynne å overvåke seg selv. Man går og leter etter symptomer, og da blir det fort verre, sier Hagen. 

- Det har litt å si hva slags forhold du har til angsten din. Mange har opplevd traumer, som for eksempel i en bilulykke, men 90 prosent av dem har ingen ettervirkninger. 10 prosent opplever PTSD-symptomer (posttraumatisk stresslidelse journ.anm), og da har man brukt mye tid på å bekymre seg, og man henger fast i symptomene.

Behandlingen mot angst går ofte på at pasienten skal eksponeres for det han eller hun er redd for. Dette er ifølge Hagen en viktig del av behandlingen. Noen får også medisiner mot angst. Dette har en kortsiktig effekt og demper kun symptomene, og gir ingen varig endring Det finnes også nettbasert. Det finnes også nettbasert behandling mot angst, som kan være hjelpsom. 

LES OGSÅ: Når kjæresten din er deprimert

Symptomer på angst kan være: 

 • Tretthet
 • Uro
 • Hodepine
 • Kvalme
 • Nummenhet i hender og føtter
 • Muskelspenninger og/eller muskelsmerter
 • Problemer med å svelge
 • Pustevansker
 • Konsentrasjonsvansker
 • Skjelvinger og rykninger
 • Irritabilitet
 • Svetting
 • Rastløshet
 • Søvnløshet/søvnproblemer
 • Svimmelhet
 • Hjertebank
 • Redd for å dø
 • Tristhet

(Kilde: Helsenorge.no) 

Sliter du med angst, eller trenger du bare noen å snakke med, kan du for eksempel kontakte fastlegen, stiftelsen Angstringen, eller du kan kontakte Mental helses hjelpetelefon. Sistnevnte har også en tjeneste der du og veilederne kan kommunisere skriftlig, Sidetmedord.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer