Depresjon

Mange nordmenn sliter med sommerdepresjon

Og ifølge eksperten er det flere kvinner enn menn som er berørt.

SOMMERDEPRESJON: Ifølge eksperten rammes kvinner oftere av sommerdepresjon enn menn.  Foto: Shutterstock / solominviktor
SOMMERDEPRESJON: Ifølge eksperten rammes kvinner oftere av sommerdepresjon enn menn. Foto: Shutterstock / solominviktor Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har hørt om vinter- og høstdepresjon, men for mange er sommeren den vondeste tiden på året. Rundt ti prosent av dem som har sesongavhengig depresjon, opplever sommerdepresjon.

- Vår og sommer er tiden da alle skal være hoppende glade i takt med at gresset gror og ferien står for døren. Slik er det ikke for alle. Forventningene om liv og glede kan for en del oppleves dobbelt belastende og provoserende, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse.

Depresjon er én av de vanligste psykiske lidelsene, faktisk får mellom 20 og 30 prosent en depresjon i løpet av livet - og halvparten opplever det flere ganger. Motbakker og utfordringer får ofte et ekstra tungt drag over seg hvis man tenker at «nå burde jeg jo egentlig gledet meg over sommeren».

- For noen er sommeren den tyngste tiden på året. Husk at det finnes muligheter og aldri gi opp håpet. Du kan stoppe og forebygge depresjonsanfall. Det meste går over og endrer seg, sier hun.

Gundersen sier at typiske tegn på sommerdepresjon er følgende:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer