Julehelsa

- Mange ringer 113 i jula fordi de er ensomme

Therese Bendiksen fra NRK-serien «113» gir sine beste råd for en god, frisk og fredelig jul.

HJELP PÅ VEI: Ambulansearbeider Therese Bendiksen opplever at utrykninger til visse sykdommer øker i julen. FOTO: Bernt Olsen/NRK
HJELP PÅ VEI: Ambulansearbeider Therese Bendiksen opplever at utrykninger til visse sykdommer øker i julen. FOTO: Bernt Olsen/NRK Vis mer
Publisert

Da KK høsten 2020 intervjuet Therese Marie Bendiksen om jobben som ambulansearbeider, lærte vi noe nytt.

Therese jobber ved UNN, sykehuset i Tromsø, og er kjent fra NRK-serien «113». Therese var blant annet en av de første på ulykkesstedet under den såkalte Fagereng-tragedien i 2019, og under intervjuet delte Therese sin personlige historie om hvorfor hun valgte å utdanne seg til nettopp ambulansearbeider.

Men Therese fortalte også at hun og kollegene hennes fra starten av november ser en økning i utrykninger til hjertesykdom, allergier og psykiske lidelser.

– Vi ser at stress, alkohol og fet mat ikke er en heldig kombinasjon. Men vi rykker også ut til tungpustethet og allergier, ofte utløst av blomster som er typiske for julen, forteller Therese Bendiksen (31).

Sterk stemning

Hun beskriver stemningen når alarmen har gått, og hun og hennes rød- og gulkledde kolleger kommer inn i julestua til folk.

– For mange kan det oppleves veldig dramatisk. Vi kommer til et pyntet hjem, med julemiddag på bordet, og folk har finstasen på. Mange blir grepet av fortvilelsen og sorg, og julerammen rundt gjør opplevelsen ekstra sår. Alt blir så forsterket, forteller Therese.

Hun utdyper at utrykningene viser ulike nyanser av hvordan folk lever:

– Det er ikke alle som har mulighet og ressurser til det mange forbinder med en tradisjonell jul.

Ikke råd til gaver

Selv om ambulansetjenesten ved sykehuset ifølge Therese sjelden trenger å bemanne opp i julen, er det altså visse plager som blir mer fremtredende:

– Antall utrykninger til folk med psykiske lidelser øker. Julen forsterker gleden, men også det som er vanskelig. Mange sliter psykisk, og julen er ekstra tung. Kanskje har de ikke familie å være sammen med, og ikke råd til gaver eller julemat.

ENSOM JUL: Ikke alle har noen å dele høytiden med, og for mange er ensomheten tung å bære i julen. FOTO: NTB
ENSOM JUL: Ikke alle har noen å dele høytiden med, og for mange er ensomheten tung å bære i julen. FOTO: NTB Vis mer

Hun trekker frem at mange bor alene:

– Mange ringer 113 fordi de føler seg ensomme. Ensomhet kan føre til mye vondt, og blir den veldig sterk må man søke hjelp. Kanskje er det ikke ambulanse man trenger, men vi kan henvise videre til rett hjelp, både Kirkens SOS, legevakten og ulike chattekanaler, sier Therese og legger til:

– Den psykiske helsen er like viktig som den fysiske, og det er ingen skam å be om hjelp.

– Plante et håp

Når Therese kommer frem til en utrykning utløst av ensomhet, går hun inn, setter seg i stua – og holder i hånden om det passer seg sånn:

– Jeg slår av en prat, prøver å lytte og komme med velmenende råd. Og jeg prøver å plante en tro på at det finnes håp.

– Hvordan er det å forlate noen som føler seg ensom på julaften?

– Enkelte er det ekstra tungt å gå fra. Du kjenner at de trenger noen hos seg. Da er det viktig for oss å formidle noen de kan snakke med, slik som for eksempel hjelpetelefoner.

Jul på vakt

I jula er vaktrommet til Therese og kollegene på sykehuset pyntet med girlander og julelys, og på bordet står konfekt og julekaker. Ribbe og julemat vanker det også. Men plutselig går alarmen, og da må de slippe det de har i hendene.

RYKKER UT: Therese Bendiksen og henens kolleger rykker ut i julen også til folk som føler seg ensomme. FOTO: Bernt Olsen/NRK
RYKKER UT: Therese Bendiksen og henens kolleger rykker ut i julen også til folk som føler seg ensomme. FOTO: Bernt Olsen/NRK Vis mer

Når vi spør Therese hva hennes beste råd er for å unngå å havne i ambulanse i julen, svarer hun:

– Stress ned, spis julemat med måte og hold deg aktiv. Og ta vare på hverandre og vær et medmenneske.

Hun legger til:

– Det koster så lite å bry seg, men betyr så mye. Alle trenger hjelp en eller annen gang i livet, og det er ingen skam å be om hjelp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer