Sex

Mange skammer seg etter sex

- Ikke uvanlig, sier ekspertene.

FØLE SKAM ETTER SEX: Å kjenne på en følelse av skam etter sex, kanskje uten å forstå hvorfor selv, er nok ikke uvanlig, mener ekspertene, og kan kommer av mye. Går det ikke over bør du snakke med noen om problemet.  Foto: Shutterstock / vgstudio
FØLE SKAM ETTER SEX: Å kjenne på en følelse av skam etter sex, kanskje uten å forstå hvorfor selv, er nok ikke uvanlig, mener ekspertene, og kan kommer av mye. Går det ikke over bør du snakke med noen om problemet. Foto: Shutterstock / vgstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om sex skal være en god ting som styrker parforholdet, og dessuten holder deg ung og frisk, er det ikke alle som legger seg tilbake med en god følelse etter en runde i høyet. Faktisk er det ikke uvanlig å kjenne på en følelse av skam etter sex, og ikke alle har tak på hva den kommer av. 

– Mange kan få noen følelser etterpå som nok er ganske forvirrende. Man tenker jo at man vil bli fornøyd og ha det godt etterpå, men så er det ikke alle som har det sånn. Mange blir heller sittende igjen med en følelse av tomhet, tristhet eller skam, forteller Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgviving.

LES OGSÅ: 7 ting gutta skulle ønske vi visste om dem

Føler seg tomme etter en orgasme

Du har kanskje hørt at noen gråter etter at de har hatt sex. Det kan selvsagt gjøre partneren usikker, men det er ikke noe han skal ta personlig. 

- Det kan være at sinnstilstanden du hadde før du hadde sex forsterkes. Vi vet at en orgasme er en slags følelsesutladning og det kan gi en tomhetsfølelse etterpå, forteller Gamnes.

Noen kan oppleve at denne følelsen kommer og går litt uten at de vet hvorfor, mens for andre er det noe som vedvarer. For noen kan det være tegn på at noe bør endres. 

- Noen kan bli litt revet med og så etterpå tenke at dette var feil person eller feil setting. Du kan også ha hatt veldig høye forventninger og en drøm om hvordan ting skulle føles. Det kan være mange ting som virker inn på dette. 

I tillegg kan det være vonde erfaringer fra fortiden som gir denne følelsen, men eksperten advarer mot å bli for paranoid.

- Det kan være noe slikt, men det trenger ikke å være forklaringen. Hvis man tenker veldig i retningen av overgrep, at man har undertrykt noe som har skjedd før, så vil ikke det gjøre følelsene noe bedre. 

LES OGSÅ: Her skjer de fleste voldtekter

- Fortsatt preges nok mange av seksuell undertrykkelse

Måten du er oppdratt på kan også spille inn. Gamnes påpeker at sex er ikke bare noe som skjer mellom deg og din partner, men noe samfunnet og kulturer har påvirkning på. Har det vært lite åpenhet rundt temaet i din familie vil du kunne ha et annet syn på seksualitet enn de som har vokst opp i en familie der seksualitet aldri har vært vanskelig å snakke om. 

- Det kan komme av tidligere erfaringer, kultur, kultur innad i familien; hva slags bilde en har av seksualitet. I noen familier så er dette et ikke-tema. Man lærer kanskje barna at det er noe stygt og man snakker ikke om det. Det kan gjøre at man føler man gjør noe galt, forklarer Ulla Aasland, som er sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn. 

Hun forteller i likhet med Gamnes at følelsen ikke er uvanlig, og kan ha flere årsaker. 

- Seksualitet er ikke bare en fysisk prosess, men også psykisk, så tidligere erfaringer kan ha mye å si. Har du opplevd noe hvor du har vært i en dårlig setting knyttet til seksualitet, for eksempel et overgrep – at du forbinder seksualitet med noe som er galt, kan det gi en følelse av skam. 

Hun mener dessuten det stadig er ulikheter rundt åpenheten rundt menn og kvinners seksualitet. 

- Den seksuelle revolusjonen, som kom med p-pillene på 60-tallet gjorde mye. Man trengte ikke lenger være redd for å bli gravid, og kvinners seksualitet ble friere, men fortsatt preges nok mange av seksuell undertrykkelse. Bare det å prate om seksuell nytelse eller onanering er for mange kjempevanskelig, sier hun. 

LES OGSÅ: Vibrator-test: - Den lager mye lyd, men gjør til gjengjeld VIRKELIG jobben sin!

Få hjelp til å finne årsaken

Hvis sex gjør at du skammer deg er det viktig å ta tak i problemet. 

- Gå litt i deg selv, og spør om hva som kan være årsaken. Er dette noe du har opplevd med andre partnere for eksempel? Spør Gamnes. 

- Det kan også være aktuelt å søke hjelp og få nøstet opp litt og finne årsaken. Grunnen til dette kan være flere; Noen har en tendens til å gå litt utover egne grenser, så bare det å bli flink til å sette grenser for seg selv kan hjelpe. For andre kan det handle om at du har feil partner. Det er mye som kan gjøres, men er det veldig plagsomt og skjer det ofte, så snakk med noen, sier Gamnes. 

Aasland advarer mot å gå med slike følelser helt alene. Gjør du det risikerer du at det går utover et eventuelt parforhold, samtidig som det heller ikke gjør noe godt for ditt eget sexliv. 

- Kjenner du gjentagende på disse følelsene er det viktig å prate med partner, men også å oppsøke hjelp. Det er fordi det å gå å føle seg dårlig rundt dette kan gjøre at det bare blir verre. Det kan være ubearbeidede prosesser som ligger bak. Ikke gå med disse tankene alene. 

LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av kompisfella

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer